menu
e-boekhouden

Eenpersoonsbedrijven verdubbeld in grote steden

Eenpersoonsbedrijven verdubbeld in grote steden

Het aantal eenpersoonsbedrijven in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is meer dan verdubbeld in de afgelopen tien jaar. Waren er in 2017 nog maar zo’n 81 duizend bedrijven waar maar één persoon werkzaam is, dit jaar is dat aantal opgelopen tot 165 duizend.

Dit blijkt uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. En de groei in de grote vier steden is met 106 procent, gemeten over de periode 2007-2017, een stuk groter dan in de rest van Nederland, waar het aantal eenpersoonsbedrijven met 79 procent toenam.

Groei bedrijfsvestigingen dankzij eenpersoonsbedrijven

In dezelfde periode is het aantal bedrijfsvestigingen in ons land gegroeid, maar dat is vooral te danken aan de flinke toename van het aantal eenpersoonsbedrijven. Want het aantal bedrijven waar meer dan één persoon werkt is in dezelfde periode namelijk gedaald, zij het licht met 3 procent.

17% van bedrijven gevestigd in vier grootste steden

Uit de gegevens van het CBS kwam ook naar voren dat aan het begin van dit jaar 17 procent van alle bedrijven is gevestigd in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Tien jaar geleden was dat aandeel ietsje lager, met 15 procent van de bedrijven die in de vier grote steden zat.

Het aantal eenpersoonsbedrijven steeg met name hard in Utrecht: daar nam de groei in de gemeten periode toe met 135 procent. Amsterdam is juist de leider wat betreft de groei van bedrijven met twee tot tien (+10%) en tien of meer werkzame personen (+34%). Amsterdam is ook de stad met de meeste bedrijfsvestigingen. Dit jaar waren het er zelfs bijna 3,5 keer zoveel als in Utrecht, nummer vier op de lijst.

Procentueel flink veel webwinkels bijgekomen

De procentueel flinke toename van het aantal eenpersoonsbedrijven is te herleiden tot een aantal type ondernemingen. Zo werden organisatieadviesbureaus en financiële holdings vaak opgericht in de vier grote steden. Ook algemene bouwbedrijven, industrieel ontwerpbureaus en webwinkels waren in trek. De webwinkels groeiden procentueel zelfs het sterkst in aantal. Waren er in 2007 nog maar 607 eenpersoons-webwinkels in de vier grote steden, dit jaar waren het er 4860.

Eenpersoonsbedrijven in grote steden

Reacties