Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Eenmanszaak oprichten

Wil je een eenmanszaak oprichten? Dat kan! Van nieuwe freelancers, tot mensen die een webshop starten: Nederland zit bomvol nieuwe ondernemers. Een eenmanszaak is hiervoor de meest populaire keuze. In dit artikel meer over de (verplichte) stappen die je moet ondernemen als je een eenmanszaak starten gaat.

Inhoud:

Een eenmanszaak oprichten

Als je begint met ondernemen moet je daarbij kiezen voor een rechtsvorm. De eenmanszaak is hiervan het meest populair, mede omdat je vrij gemakkelijk en goedkoop een eenmanszaak  starten kunt. Toch zijn er ook wat zaken die je goed moet regelen zodra je een eenmanszaak oprichten gaat.

Wil je een eenmanszaak starten? Dan zijn er enkele zaken die je goed moet regelen.

Ondernemersplan

eenmanszaak oprichtenWanneer je een eenmanszaak starten gaat heb je waarschijnlijk al een bepaald idee in je hoofd. Je bent het niet verplicht maar een ondernemingsplan helpt wel om je bedrijfsidee beter in kaart te krijgen. Voor een goed idee tot een goed bedrijf kan uitgroeien, is het aan te raden om je bedrijfsplan –dat in je hoofd fantastisch is– uit te schrijven op papier.

Niet alleen is dit handig voor jezelf, omdat je abstracte ideeën concreet moet maken en je kernactiviteiten moet benoemen. Indien je startkapitaal nodig hebt is een ondernemingsplan soms zelfs verplicht vanuit de financier. Het ondernemersplan moet een goed doordacht plan zijn, onderbouwd met een marktonderzoek. Dit is nodig om financiers te overtuigen waarom zij vertrouwen in jouw bedrijf moeten hebben.

Inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Marktonderzoek

Marktonderzoek kun je eigenlijk niet los zien van het ondernemersplan. Met marktonderzoek zoek je uit of je plan daadwerkelijk winstgevend zal zijn. Vaak wil je bij de start van je bedrijf investeren, en zijn hiervoor externe geldschieters nodig. Je wilt alleen een lening aangaan, wanneer je ervan overtuigd bent dat de kans op winst groot is. Het marktonderzoek is ook voor banken en investeerders een belangrijk onderdeel van het ondernemersplan, zorg dus dat deze goed op elkaar aansluiten. Bij marktonderzoek zijn de belangrijkste vragen die je moet kunnen beantwoorden:

  • Hoe is de concurrentie binnen jouw niche?
  • Hoe verschilt jouw bedrijf(splan) van de concurrentie en wat voeg jij voor de klant toe?
  • Hoe groot is je beoogde afzetmarkt, oftewel hoeveel klanten zijn er voor jouw product/dienst?

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Als je een eenmanszaak opricht is inschrijven bij de Kamer van Koophandel verplicht. Veel werk is het gelukkig niet en het brengt ook een aantal voordelen met zich mee. Het belangrijkste is dat je naar buiten kan treden met een officiële bedrijfsnaam en kvk-nummer: dit komt professioneel over bij klanten.

Als je een eenmanszaak starten gaat is inschrijven bij de KvK verplicht.

Administratie bij een eenmanszaak

Ga je een eenmanszaak oprichten? Dan is het bijhouden van een kloppende administratie verplicht. De belastingdienst eist dat je de administratie 7 jaar lang bewaart en kan inzage eisen om de administratie te controleren. Bij een kleine onderneming is het mogelijk om de administratie zelf bij te houden. Als het bedrijf groeit is het verstandig om over een boekhouder te overwegen.

Een administratie kan veel tijd kosten die je soms beter kan besteden aan werkzaamheden voor het bedrijf. Ook is boekhouder of accountant (als het goed is) op de hoogte van alle regelingen om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk belasting betaald hoeft te worden. Zoals vaak wordt gezegd, een goede boekhouder verdient zichzelf snel terug. Al is het wel belangrijk om in grote lijnen zicht te houden op bedrijfscijfers.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

eenmanszaak oprichten & belasting

Als je winst maakt met je bedrijf moet je belasting afdragen. Bij een eenmanszaak krijg je te maken met twee verschillende belastingaangiftes: omzetbelasting en inkomstenbelasting. Omzetbelasting is de btw. De btw is bedoeld voor consumenten en niet voor bedrijven. Daarom kunnen ondernemers btw op producten en diensten die zij voor het bedrijf hebben betaald terugkrijgen van de Belastingdienst. Andersom moet jij de btw afdragen die je hebt gefactureerd aan jouw klanten.

Wanneer je onderneming klein is en je omzet beperkt is kun je in aanmerking komen voor de KOR-regeling. Dan hoef je geen btw af te dragen maar kun je betaalde btw ook niet verrekenen.

Voor een eenmanszaak gelden fiscale voordelen.

Niet over alle winst hoeft je belasting te betalen: voor eenmanszaken gelden enkele fiscale voordelen en door deze slim in te zetten kun je hier veel belastingvoordeel uit halen. Zo is er de startersaftrek, een aftrekpost in de eerste 3 jaar van de onderneming. Daarnaast kun je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Ook is er een investeringsaftrek en mkb-vrijstelling en zijn er in speciale gevallen extra aftrekposten bij een eenmanszaak te behalen.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

Financiën en verzekeringen van de eenmanszaak

Zaken die voor een particulier al snel geregeld zijn, kunnen bij een eigen bedrijf een heuse klus zijn om op orde te krijgen. Zo zijn zakelijke risico’s meestal uitgesloten op je particuliere verzekeringen. Als je een eenmanszaak begint is het raadzaam om dus te kijken welke zaken je zakelijk wilt verzekeren. Ook bij de financiering van een eigen bedrijf komt heel wat kijken.

1. Startkapitaal

Heb je kapitaal nodig om jouw bedrijf van de grond te krijgen en kun je dat niet zelf financieren? Er zijn meerdere opties om aan startkapitaal te komen.

  • Lenen bij de bank: een goed ondernemersplan is hierbij noodzaak;
  • Investeerders en/of aandeelhouders zoeken: ook in dit geval is een solide bedrijfsplan handig;
  • Lenen bij familie, vrienden of kennissen.

De financiering van een eenmanszaak wordt vaak buiten de bank om geregeld. Dat is geen probleem, maar zorg in alle gevallen dat er een contract wordt opgesteld en beide partijen op de hoogte zijn van de voorwaarden van de lening of investering.

2. Zakelijke rekening

Denk ook na over het openen van een zakelijke rekening. Dit is niet verplicht, maar de meeste banken zullen niet toestaan om zaken te doen via een privérekening. Ook komt het professioneler over wanneer de bedrijfsnaam bij de rekening wordt vermeld. Een zakelijke rekening brengt wel hogere kosten met zich mee: kleine freelancers hebben soms weinig voordeel bij een zakelijke rekening en kunnen ook een tweede privérekening openen om zakelijk en privé gescheiden te houden.

3. Investeringen

Wanneer je als onderneming investeringen gaat doen, investeringen krijg je te maken met afschrijvingen en kom je in aanmerking voor de investeringsaftrek.

4. Personeel

De naam ‘eenmanszaak’ lijkt te zeggen dat je alles in je eentje moet doen, maar dit is niet zo. Je mag bij een eenmanszaak personeel in dienst nemen. Zorg ervoor dat je voor je personeel de belastingen en verzekeringen op orde hebt.

5. Verzekeringen

Bij het oprichten van een eigen onderneming moet je goed kijken naar welke verzekeringen voor jou relevant zijn om af te sluiten. Sowieso moet je rekening houden met verzekeringen voor oudedagvoorziening, arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

6. Auto van de zaak?

Gebruik je een auto voor zowel zakelijke ritjes als privéritten? Wanneer je niet te maken wil krijgen met de ‘bijtelling privégebruik’, moet je een rittenregistratie bijhouden. Lees ook de pagina over de kosten beperken bij een auto van de zaak.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een eenmanszaak oprichten zijn:

Hoe kan ik een eenmanszaak oprichten?

Als je een eigen bedrijf wilt starten en gekozen hebt voor de eenmanszaak kun je een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel. Inschrijven bij de KvK is (meestal) verplicht. Dit kost je eenmalig 50 euro en alhoewel ze soms enkele lastige vragen hebben sta je meestal binnen het uur wel weer buiten.

Waar moet ik aan denken als ik een eenmanszaak oprichten wil?

Eigenlijk hoef je alleen even naar de KvK en met 50 euro heb jij je eigen eenmanszaak. Toch is het slim om er niet te luchtig over te denken: de helft van de mensen die een eenmanszaak oprichten stoppen deze alweer binnen twee jaar.

Vaak beginnen ze met allerlei dromen maar blijkt het lastig om die zomaar waar te maken. Een goede voorbereiding, ondernemingsplan, administratie en realistische blik over de financiën voor het komende jaar kunnen allemaal een enorme bijdrage leveren aan het succesvol maken van de onderneming.

Kan ik beter een bv of eenmanszaak oprichten?

De keuze tussen een bv of eenmanszaak is niet eenvoudig. De voordelen zijn sterk afhankelijk van het succes, de wensen van de ondernemer en de omzet die de onderneming realiseert.