e-boekhouden

Eenmanszaak oprichten

Wil je een nieuwe eenmanszaak oprichten? Dat kan! Voor zzp’ers, nieuwe freelancers en mensen die een webshop starten is de eenmanszaak de meest populaire rechtsvorm. In dit artikel meer over de (verplichte) stappen die je moet ondernemen als je een eenmanszaak starten gaat.

Inhoud:

Voor- en nadelen van een eenmanszaak oprichten

eenmanszaak oprichten bij kvkAls je een onderneming opricht bij de KvK kun je tijdens het inschrijven kiezen voor een eenmanszaak. Dit is de meest gekozen rechtsvorm, mede omdat je met deze rechtsvorm vrij gemakkelijk en goedkoop kunt starten. Eenmanszaken hebben enkele interessante aftrekposten voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek of mkb-winstvrijstelling.

Er zijn ook grote nadelen aan de eenmanszaak als rechtsvorm. Zo kan maar één persoon de eigenaar kan zijn. Als je samen wilt ondernemen is een vennootschap onder firma een logischere keuze.

De boekhouding van je bedrijf zelf doen met een boekhoudpakket? probeer e-Boekhouden gratis uit! Wil je liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.

Aansprakelijkheid bij een eenmanszaak

Een belangrijk punt is dat je als eigenaar van een eenmanszaak hoofdelijk aansprakelijk bent voor alle gevolgen. Na de oprichting sta jij dus met jouw privévermogen garant voor de schulden van je bedrijf.

Als de eenmanszaak groeit wil je later misschien daarom de onderneming omzetten naar een besloten vennootschap. Maar startende ondernemers die beginnen als zzp’er of freelancer kunnen vaak het beste met een eenmanszaak beginnen. Ben jij dit van plan? Dan zijn er enkele zaken die je goed moet regelen.

Wil je een eenmanszaak starten? Dan zijn er enkele zaken die je goed moet regelen.

Ondernemersplan schrijven

Wanneer je een eenmanszaak starten gaat heb je waarschijnlijk al een bepaald idee in je hoofd. Ondernemers zijn het niet verplicht maar een ondernemingsplan helpt wel om je bedrijfsidee beter in kaart te krijgen. Om een goed idee tot een goed bedrijf te laten uitgroeien, is het aan te raden om je bedrijfsplan –dat in je hoofd fantastisch is– uit te schrijven op papier.

Niet alleen is dit handig voor jezelf, omdat je abstracte ideeën concreet moet maken en je kernactiviteiten moet benoemen. Indien je startkapitaal nodig hebt is een ondernemingsplan soms zelfs verplicht vanuit de financier. Het ondernemersplan moet een goed doordacht plan zijn, onderbouwd met een marktonderzoek. Dit is nodig om financiers te overtuigen waarom zij vertrouwen in jouw bedrijf moeten hebben.

Inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Marktonderzoek

Marktonderzoek kun je eigenlijk niet los zien van het ondernemersplan. Met marktonderzoek zoek je uit of je plan daadwerkelijk winstgevend zal zijn. Vaak wil je bij de start van je bedrijf investeren, en zijn hiervoor externe geldschieters nodig. Je wilt alleen een lening aangaan, wanneer je ervan overtuigd bent dat de kans op winst groot is. Het marktonderzoek is ook voor banken en investeerders een belangrijk onderdeel van het ondernemersplan, zorg dus dat deze goed op elkaar aansluiten. Bij marktonderzoek zijn de belangrijkste vragen die je moet kunnen beantwoorden:

  • Hoe is de concurrentie binnen jouw niche?
  • Hoe verschilt jouw bedrijf(splan) van de concurrentie en wat voeg jij voor de klant toe?
  • Hoe groot is je beoogde afzetmarkt, oftewel hoeveel klanten zijn er voor jouw product/dienst?

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

inschrijving KvK-Handelsregister als startAls je een eenmanszaak opricht moet je deze bij de Kamer van Koophandel inschrijven in het Handelsregister. Veel werk is deze inschrijving gelukkig niet en het brengt ook een aantal voordelen met zich mee. Het belangrijkste is dat je naar buiten kan treden met een officiële bedrijfsnaam en KvK-nummer: dit komt professioneel over bij klanten.

Als je een eenmanszaak starten gaat is inschrijven bij de KvK verplicht.

Administratie bij een eenmanszaak

Administratie eenmanszaakGa je een eenmanszaak oprichten? Dan is het bijhouden van een kloppende administratie verplicht. De belastingdienst eist dat je de boekhouding 7 jaar lang bewaart en kan inzage eisen om de administratie te controleren. Bij een kleine onderneming is het mogelijk om de administratie zelf bij te houden. Startende zzp’ers regelen het vaak gemakkelijk zelf met een boekhoudprogramma.

Als je personeel aannemen gaat, of als de financiën erg sterk groeien is het soms verstandiger om een boekhouder te overwegen. Een administratie kan veel tijd kosten die je soms beter kan besteden aan werkzaamheden voor het bedrijf. Ook is boekhouder of accountant (als het goed is) op de hoogte van alle regelingen om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk belasting betaald hoeft te worden. Zoals vaak wordt gezegd, een goede boekhouder verdient zichzelf snel terug. Al is het wel belangrijk om in grote lijnen zicht te houden op bedrijfscijfers.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

Eenmanszaak oprichten & belasting

belastingdienstAls je winst maakt met je bedrijf moet je belasting afdragen. Bij een eenmanszaak krijg je te maken met twee verschillende belastingaangiftes: omzetbelasting en inkomstenbelasting. Omzetbelasting is de btw. De btw is bedoeld voor consumenten en niet voor bedrijven. Daarom kunnen ondernemers btw op producten en diensten die zij voor het bedrijf hebben betaald terugkrijgen van de Belastingdienst. Andersom moet jij de btw afdragen die je hebt gefactureerd aan jouw klanten.

Wanneer je onderneming klein is en je omzet beperkt is kun je in aanmerking komen voor de KOR-regeling. Dan hoef je geen btw af te dragen maar kun je betaalde btw ook niet verrekenen.

Voor ondernemers met een eenmanszaak gelden fiscale voordelen.

Niet over alle winst hoeft je belasting te betalen: voor eenmanszaken gelden enkele fiscale voordelen en door deze slim in te zetten kun je hier veel belastingvoordeel uit halen. Zo is er de startersaftrek, een aftrekpost in de eerste 3 jaar van de onderneming. Daarnaast kun je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Ook is er een investeringsaftrek en mkb-winstvrijstelling en zijn er in speciale gevallen extra aftrekposten bij een eenmanszaak te behalen.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

Financiën en verzekeringen van de eenmanszaak

Zaken die voor een particulier al snel geregeld zijn, kunnen bij een eigen bedrijf een heuse klus zijn om op orde te krijgen. Zo zijn zakelijke risico’s meestal uitgesloten op je particuliere verzekeringen. Als je een eenmanszaak start is het raadzaam om dus te kijken welke zaken je zakelijk wilt verzekeren. Ook bij de financiering van een eigen bedrijf komt heel wat kijken.

1. Startkapitaal

Heb je kapitaal nodig om jouw bedrijf van de grond te krijgen en kun je dat niet zelf financieren? Er zijn meerdere opties om aan startkapitaal te komen.

  • Lenen bij de bank: een goed ondernemersplan is hierbij noodzaak;
  • Investeerders en/of aandeelhouders zoeken: ook in dit geval is een solide bedrijfsplan handig;
  • Lenen bij familie, vrienden of kennissen.

De financiering van een eenmanszaak wordt vaak buiten de bank om geregeld. Dat is geen probleem, maar zorg in alle gevallen dat er een contract wordt opgesteld en beide partijen op de hoogte zijn van de voorwaarden van de lening of investering.

2. Zakelijke rekening

Denk ook na over het openen van een zakelijke rekening. Dit is niet verplicht, maar de meeste banken zullen niet toestaan om zaken te doen via een privérekening. Ook komt het professioneler over wanneer de bedrijfsnaam bij de rekening wordt vermeld. Een zakelijke rekening brengt wel hogere kosten met zich mee: kleine freelancers hebben soms weinig voordeel bij een zakelijke rekening en kunnen ook een tweede privérekening openen om zakelijk en privé gescheiden te houden.

3. Investeringen

Wanneer je als onderneming investeringen gaat doen krijg je te maken met afschrijvingen en kom je in aanmerking voor de investeringsaftrek.

4. Personeel

De naam ‘eenmanszaak’ lijkt te zeggen dat je alles in je eentje moet doen, maar dit is niet zo. Je mag bij een eenmanszaak personeel aannemen. Zorg ervoor dat je voor je personeel de belastingen en verzekeringen op orde hebt.

5. Verzekeringen

Bij het oprichten van een eigen onderneming moet je goed kijken naar welke verzekeringen voor startende ondernemers relevant zijn om af te sluiten. Zoals verzekeringen voor oudedagvoorziening, arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

6. Auto van de zaak?

Gebruik je een auto voor zowel zakelijke ritjes als privéritten? Wanneer je niet te maken wil krijgen met de ‘bijtelling privégebruik’, moet je een rittenregistratie bijhouden. Lees ook de pagina over de kosten beperken bij een auto van de zaak.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een eenmanszaak oprichten zijn:

Hoe kan ik een eenmanszaak oprichten?

Als je een eigen bedrijf wilt starten en gekozen hebt voor de eenmanszaak kun je een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel. Inschrijven bij de KvK is (meestal) verplicht. De KvK-inschrijving kost bij deze rechtsvorm eenmalig 50 euro en alhoewel ze soms enkele lastige vragen hebben sta je meestal binnen het uur wel weer buiten.

Waar moet ik aan denken als ik een eenmanszaak oprichten wil?

Eigenlijk hoef je alleen even naar de KvK en met 50 euro ben jij eigenaar en directeur van een eigen eenmanszaak. Toch is het slim om er niet te luchtig over te denken: de helft van de mensen die een eenmanszaak oprichten stoppen deze alweer binnen twee jaar.

Veel starters beginnen met allerlei dromen maar blijkt het lastig om die zomaar waar te maken. Een goede voorbereiding, ondernemingsplan, administratie en realistische blik over de financiën voor het komende jaar kunnen allemaal een enorme bijdrage leveren aan het succesvol maken van de onderneming.

Kan ik beter een bv of eenmanszaak oprichten?

De keuze tussen een bv of eenmanszaak als rechtsvorm is niet eenvoudig. De voordelen zijn sterk afhankelijk van het succes, de wensen van de ondernemer en de omzet die de onderneming realiseert.