e-boekhouden

Een jaar ondernemer!

een jaar ondernemerHet bedrijf van de twee ondernemers Nina Bouw en Suzanne Bisschop bestaat één jaar. Tijd om eens terug te kijken op wat het eerste jaar als ondernemer allemaal heeft gebracht!

Vorige week was het precies een jaar geleden dat Nina Bouw en Suzanne Bisschop hun eigen relatiebureau zijn gestart en daarmee fulltime zijn begonnen met ondernemen. Beiden hebben de vaste baan opgezegd en zijn er vol voor gegaan. Wij spraken Nina Bouw, een van de twee onderneemsters, over hoe zij het afgelopen jaar heeft ervaren.

 • Het eerste jaar overleefd! Is het een goed jaar geweest?
  Het eerste jaar is inderdaad alweer voorbij. Het is een goed eerste jaar geweest want ons bedrijf staat, en heeft een mooi eerste jaar achter de rug. Al kan het voor ons natuurlijk altijd beter, eigenschap van een ondernemer denk ik. Maar we zijn trots op wat we het eerste jaar hebben neergezet en nog steeds gaat elke maand een beetje beter dus we verwachten nog meer voor het komende jaar!
 • Als je zo terug kijkt, waar heb je dan het meeste van geleerd? 
  Ik heb zo ontzettend veel geleerd in één jaar. Daar kan geen studie tegenop. Van het schrijven van het ondernemingsplan, het zoeken van klanten, organiseren van evenementen tot het werkelijk bij elkaar brengen van mensen. Er is geen enkel onderdeel waarin ik niet heb bijgeleerd maar als ik echt moet zeggen waar ik het afgelopen jaar het meeste over heb geleerd dan is dat niet het runnen van een bedrijf of al de bijkomende verantwoordelijkheden, maar vooral over mezelf.
 • Over Nina Bouw zelf? 
  Ja inderdaad. Vooraf kijk je vooral naar wat abstracte zaken en ook op die punten heb ik veel geleerd. Ik wilde vrijheid, zelf zaken kunnen beslissen, zelf mijn weg kiezen en met klanten werken conform mijn eigen waarden en normen. Dat lukt gelukkig ook maar het is wel soms enorm confronterend. Als je moet kiezen tussen geld en vrijheid, tussen lange of korte termijn, investeren of besparen, dan is er geen echte juiste weg. Wat ik het meeste heb geleerd is dat ik mijn hart moet volgen en doen wat echt goed voelt. Ik doe nu ook echt wat ik leuk vind en kan het geheel op mijn eigen manier doen.
 • Dus het ondernemerschap biedt je echt wat je ervan hoopte?
  Ik geniet hier nog elke dag van! Eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat ik op sommige momenten loondienst soms makkelijker vind. Een heel simpel voorbeeld is als je PC crasht! Bij mijn baas hadden we een helpdesk die ik kon bellen voor dit soort zaken, nu moest ik het  toch echt even zelf oplossen.  Of even snel een “standaard” marketing actie uitvoeren, alleen is er nu niets standaard en zul je alles zelf moeten bedenken.

  Het leuke hiervan is wel dat je alles op eigen kracht leert te doen. Ook zoek je makkelijk contact met andere ondernemers uit je omgeving want van elkaar kun je leren. En als iets lukt, dan is het echt een feestje waard.

 • Samengevat dus zwaar, maar wel motiverend?
  Ik wilde niet meer voor een baas werken. Hetgeen dat ik het meeste onderschat heb is dat ik nu veel meer bazen heb, mijn klanten. Je hecht als ondernemer zo veel waarde aan je klanten en je wil het graag goed voor ze doen. Die druk is hoger dan het voor je baas goed willen doen. Alles wat je doet, doe je uit naam van je bedrijf en dus vanuit jezelf.

  Motiverend? Absoluut! Als ik terug kijk naar mijn eerste jaar als ondernemer zou ik het zo weer doen, zeker met de kennis die ik nu heb.

 • ls je het opnieuw zou moeten doen, zou je het anders doen?
  Dan zou ik natuurlijk een aantal zaken anders aanpakken maar aan de andere kant hoort ook dat vallen en opstaan er eigenlijk bij. Juist door alle twijfel en die zorgen vooraf, is de uiteindelijke beloning bij een succes zo groot. Die kleine mogelijke verkeerde stapjes, horen er gewoon bij.

  Ik werk in een branche waar passie een belangrijk ingrediënt is, de relatiebemiddeling. Bij ondernemen hoort passie, gaan voor je eigen bedrijf, doorpakken, doorzetten, leren en genieten. Ondernemen is vallen en opstaan, en je dus vooral niet te gek laten maken over een mogelijke verkeerde keuze onderweg. Je moet het vooral doen!

 • Als je starters van nu een tip mag meegeven?
  Mocht je twijfelen om voor jezelf te beginnen praat dan eens met andere ondernemers en doe het. Zet de stap. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het is de meest leerzame stap is die je voor jezelf kunt zetten.

Over Nina Bouw
Nina Bouw is samen met Suzanne Bisschop begin november 2009 gestart met een eigen relatiebureau in Vught.

Gerelateerde berichten