Een eigen bedrijf en een liefdesleven?

We horen het vaak van startende ondernemers. Dat het opzetten en runnen van een bedrijfje nogal een aanslag kan zijn op het liefdesleven. Wij raden dan ook altijd aan om niet een bedrijf te beginnen als je ook net een relatie bent begonnen. Maar ook mensen die al langer een relatie hebben ondervinden soms strubbelingen op liefdesgebied wanneer zij een bedrijf starten. Toch is het zeer goed mogelijk! Als je je maar aan bepaalde afspraken houdt…

Veel liefdeslevens zijn vroegtijdig gestorven omdat een van de twee net iets te veel met zijn of haar nieuwe bedrijfje bezig was. But can you really blame him/her? Als je een nieuw bedrijf goed wilt runnen, dan moet je er nou eenmaal (buitensporig) veel tijd in steken. Tijd je die dan vaak niet meer in andere dingen kunt steken. Vrienden. Familie. Hobby’s. Of… de relatie. Toch is het wel degelijk mogelijk om zowel een goede relatie te hebben als een bedrijf goed te runnen. Je moet je dan alleen wel aan een paar regels houden.

Luister naar je partner
Om te beginnen moet je met jezelf afspreken om geregeld (iedere dag) wat tijd in te ruimen voor je partner. Veel startende ondernemers besteden wel tijd aan hun partner, maar vooral in het vertellen wat ze als beginnende directeur zoal allemaal meemaken. Dat is leuk, maar misschien heeft hij of zij je ook wel wat te vertellen bij het thuiskomen van een lange dag werken. Luister daar dan ook naar. Ook als je zelf al de hele dag naar anderen (collega’s, werknemers, klanten, investeerders) hebt geluisterd. Neem je niet de tijd voor de ervaringen en verhalen van je partner, dan kun je er ook niet blindelings van uitgaan dat je partner dat wel voor jou doet.

Plan vrije tijd in
Startende ondernemers leggen hun tijd en financiële focus vooral bij het werkgebied. Vergeet ook niet om zo nu en dan langere periodes met je partner in te plannen. We hebben het hier dan dus niet over dagelijks een kwartiertje naar de (werk)dag van je partner luisteren, maar over een weekendje weg en misschien zelfs een of twee keer per jaar minimaal zeven dagen erop uitgaan. En als je dan even weg bent van alles, wees dan ook echt weg van alles. Kijk op deze dagen dus niet op je mobiel, check je mail niet waar de ander bij is en probeer jezelf zo veel mogelijk af te sluiten van je werkbeslommeringen.

Praat niet alleen over het werk
Ook tijdens de wat kleinere momenten, bijvoorbeeld een romantisch etentje of een avondje bios, doe je er goed aan om gewoon helemaal niet met je werk bezig te zijn. Niet via de smartphone, maar ook niet qua gespreksonderwerpen. Begin pas over problemen op het werk als je partner er naar vraagt of als je er écht mee zit. Hoe beter je het weet te doseren, hoe meer je partner het kan waarderen. Eén of twee keer per week over werk praten kan interessant zijn, maar als je partner iedere dag meerdere keren moet aanhoren wat je nou weer allemaal hebt meegemaakt met het bedrijf dan gaat het op den duur niet alleen vervelen, maar zelfs ook irriteren.

Wees eerlijk en realistisch
Natuurlijk kan het voorkomen dat er periodes zijn waarin je écht 100% gefocust bezig moet zijn met je bedrijf. Geen probleem. Maar leg dit van tevoren goed en helder uit aan je partner, zodat hij of zij daar rekening mee kan houden en jullie niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Leg uit dat je komende week wel eens veel later thuis zou kunnen komen. Of dat je tijdens een etentje dat ene telefoontje per se moet aannemen. Maar wees wel eerlijk en realistisch. Zeg niet dat iets maar een paar minuutjes tijd kost om daarna je partner al snel een dik uur alleen of achter te laten.

Laat je partner je werk zien
Wat enigszins kan helpen voor jouw partner om te begrijpen waarom precies jij nou zo vaak en lang weg bent is door hem/haar meer inzicht te geven in hetgeen je doet in het bedrijf. Laat hem/haar eens een dagje zien wat je allemaal op een werkdag doet of introduceer je partner eens aan je collega’s of werknemers. Grote kans dat hij/zij nu beter begrijpt waarom je soms zo druk bent.

Betrek je partner bij het bedrijf
Misschien lig je op privégebied helemaal op een lijn met je partner, maar is diegene geen ondernemer in de dop. Of brengt die het steady inkomen met een baan die zwaar genoeg is. Dan kun je beter niet hem of haar al jouw zakelijke beslissingen laten nemen. Toch is het aan te raden je partner wel deels te betrekken bij je bedrijf. Laat je partner meedenken over wat meer luchtige zaken, zoals de inrichting van je werkplek bijvoorbeeld. Daarvoor hoef je niet direct een ondernemer in spe te zijn en zo is je partner, zelfs op het werk toch nog voor een deel bij je!

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten