menu
e-boekhouden

De juiste mensen zoeken

Van ZZP-er naar ondernemer met medewerkers is een grote stap. Misschien wel net zo groot als vanuit loondienst naar ondernemerschap. Met vergelijkbare risico’s: Je hebt het opeens minder in de hand, risico’s worden groter en het beïnvloed je vrijheid. Ik heb het altijd lang voor me uitgesteld. Eerst door het inhuren van freelancers, later naar stagiaires maar uiteindelijk toch iemand aangenomen.

Dat is van korte duur geweest. Diegene heeft besloten toch door te studeren. Mij heeft het wel twee maanden aan het denken gezet dat het volgens mij met een volgende wel goed kan aflopen. Niet dat dit niet goed was afgelopen, het beviel mij prima. Enkel het heeft maar 3 maanden geduurd dus was te kort om werkelijk het bedrijf een niveau hoger te tillen.

Geen nood. We zoeken gewoon een volgende!

Tja… Zo gemakkelijk gaat dat niet. Doordat de eerste van alle software verstand had, gemotiveerd, kieskeurig en (hoewel ze het zal ontkennen) commercieel inzicht had en zo van alle markten thuis was, ben ik behoorlijk kritisch op een volgende. Die zal deze moeten overtreffen. Niet iets dat je zomaar op straat tegenkomt.

Adverteren!
Een lokale advertentie dan? In een huis-aan-huis blaadje? Je bent er toch al snel een 500 euro voor kwijt. Voor een paar zwart-wit regels in een krantje dat de meeste enkel gebruiken in de kattenbak! Toch maar doen? Waarschijnlijk wel. 500 euro voor de juiste match is een netjes bedrag.

Adverteren op internet is ook een goede mogelijkheid. Een website als Monsterboard.nl of NationaleVacatureSite.nl trekt duizenden bezoekers per dag. Allemaal op zoek naar een baan! Het nadeel is enkel dat het hier net even duurder is om te adverteren en dat hier zo ontzettend veel vacatures op staan dat de concurrentie moordend is.

Beiden zullen telefonisch natuurlijk aangeven dat het storm zal lopen zodra je een vacature plaatst. In mijn eigen ervaring blijkt dit nog wel mee te vallen.

Toch maar een werving of selectiebureau?
Het kost je uren met tijd. Geen probleem als je een P&O afdeling hebt maar voor de ZZP-er die zo razenddruk met werk is dat hij iemand wil aannemen, is het zoeken naar de juiste persoon, het maken van de juiste advertentie, en het selecteren van de juiste CVs een behoorlijke klus. Al die advertenties kosten bij elkaar ook wel wat geld dus een werving en selectiebureau een match laten maken lijkt makkelijker. Persoonlijk schrok ik een beetje van de prijzen. Een match begint bij de meest gemakkelijke functie bij een 5000 euro! Schrikken als je eerste medewerker het net 3 maanden heeft uitgehouden. Geen zin om na 3 maanden weer 5000 euro neer te leggen.

Natuurlijk hoef je geen fee te betalen bij een uitzendkracht. Het nadeel hiervan is enkel dat het bruto loon al snel keer een 2,5 gaat. Betaal je 2000 euro per maand voor een medewerker? Dan betaal je nu 5000 euro in de maand! Voor mij als kleine ondernemer is dat ook geen optie.

Werknemers vinden via opleiding

Hoe dan? Deze eerste werknemer had ik gevonden via de opleiding waar ik ook stagiaires van heb gehad. Stagiaires zijn een makkelijke opstap om met een opleiding en met de kennis van deze studenten in contact te komen. Dat kan groeien, en op deze manier kom je al snel informeel met je “doelgroep” in aanraking. Enkel zijn scholen nogal seizoensgebonden. Mensen studeren af rond mei/juni. Mensen zoeken een stage vanaf 1 augustus en vanaf 1 januari. Op andere momenten in het jaar,  zoals nu, gaan mensen naar hun huidige stage of naar school. Weinig mensen zijn op zoek naar die (bij)baan van hun dromen!

Uiteindelijk zal het wel lukken. Net als klanten vinden wat ook niet lukt met een simpele advertentie in een kleine krant, is ook het vinden van de juiste medewerkers simpelweg een kwestie van geduld. Afhankelijk van hoe kritisch en specialistisch je bent of zoekt is het vinden van een medewerker een situatie waarvoor je waarschijnlijk gewoon minimaal een maand of drie moet uittrekken.

Dat is dan ook wat ik ga doen. Mijn hele netwerk informeren. Ook via deze weg. Ik heb twee vacatures uitgezet en zoek een webdesigner en php programmeur en loof 250 euro uit voor diegene die mij de juiste match weet te vinden. Heb je een goede manier hoe ik dit het beste kan doen? Hoe heb jij het gedaan? Laat het weten. Ik ben benieuwd naar reacties van andere ondernemers.

Reacties