e-boekhouden

Check belastingbeleid partijen met Fiscale Stemwijzer

Check belastingbeleid partijen met Fiscale Stemwijzer

Met de gisteren in het leven geroepen Fiscale Stemwijzer kunnen ondernemers het belastingbeleid van dertien partijen met elkaar vergelijken. Volgens de organisatoren is dat belangrijk, omdat politieke partijen fiscale maatregelen gebruiken om beleid te sturen en dat veel invloed kan hebben op ondernemers.

Dat zeiden initiatiefnemers Wil Vennix en Sylvester Schenk gisteren tegenover NU.nl. Zij vinden belastingen een belangrijk verkiezingsthema en hebben daarom de Fiscale Stemwijzer gemaakt. En die zou wel eens een andere partij kunnen opleveren dan men gevoelsmatig had verwacht. Volgens Vennix en Schenk zijn veel ondernemers die de stemwijzer tot nu toe invulden, verbaasd over de uitkomst.

Partijen niet altijd even zorgvuldig

De Fiscale Stemwijzer brengt hoe dan ook een aantal interessante zaken aan het licht. Zo blijkt dat niet alle partijen een even zorgvuldig programma hebben op het gebied van belastingen. Zo wil de Partij voor de Dieren bijvoorbeeld een btw-vrijstelling voor sommige biologische producten, terwijl dit volgens de EU-wetten niet mogelijk is. En de PvdA wil een belastingvrijstelling voor schenking definitief maken, iets wat vorig jaar al is gebeurd.

Vennix en Schenk hebben uit de partijprogramma’s van 13 grote partijen een aantal belangrijke fiscale thema’s gekoppeld aan hun interpretatie van de vergeleken verkiezingsprogramma’s. “De Fiscale Stemwijzer is bedoeld om aandacht te besteden aan en inzicht te geven in de beloofde fiscale maatregelen van een aantal politieke partijen. Zo helpen we ondernemers om bewust te kiezen. Er zijn veel ondernemers in Nederland en we willen ze stimuleren hun stem te gebruiken. Een overzicht helpt hier wellicht bij”, aldus Sylvester Schenk.

Fiscale Stemwijzer is geen stemadvies

De twee mannen hameren erop dat de Fiscale Stemwijzer geen stemadvies is, en dat de uitslag puur indicatief is. “We sluiten zeker niet uit dat er een aantal nieuwe of kleinere partijen de belangen van een ondernemer goed kunnen vertegenwoordigen. Verder zijn veel partijen nog vaag over de fiscale inhoud van hun programma of willen deze pas na Prinsjesdag prijsgeven.”

Update:
De site van de fiscale stemwijzer lijkt inmiddels offline.

Gerelateerde berichten