menu

Boekhoudprogramma’s

Online zijn er tientallen verschillende boekhoudprogramma’s te vinden. Elk van deze pakketten biedt alle functies die je als ondernemer nodig hebt. Zowel voor de fiscus, je eigen overzicht als voor de boekhouder of accountant mocht je die ook ingeschakeld hebben. Toch betekent dat niet dat alle boekhoudprogramma’s allemaal hetzelfde zijn. De diverse aanbieders hebben elk hun eigen expertise en doelgroep.
Boekhoudprogramma's

Boekhoudprogramma niet verplicht, wel aan te raden

Een boekhoudprogramma is niet verplicht – het staat je redelijk vrij hoe jij je administratie organiseert – maar instanties zoals de Belastingdienst hebben wel eisen aan hoe een factuur wordt opgesteld, wat je doorstuurt bij de btw-aangifte en hoelang je bepaalde gegevens bewaart. Door gebruik te maken van een boekhoudprogramma weet je altijd dat dit geregeld is.

Daarnaast geeft een goed pakket je extra inzicht in je bedrijfscijfers. De betere aanbieders tonen in één oogopslag hoeveel btw je moet afdragen, of je dubieuze debiteuren hebt en of je liquiditeit op orde is. Hierdoor is het gemakkelijker om de boekhouding goed op orde te houden. Je zult zien dat je administratie hierdoor gemakkelijker wordt en je beter op de hoogte bent van je inkomsten en uitgaven als deze in een goed overzicht zijn opgeslagen.

Er zijn grote verschillen tussen boekhoudprogramma’s want geen boekhouding is hetzelfde. Zo zal een grote financiële administratie van een mkb-bedrijf dat veel zaken doet met buitenlandse organisaties veel meer eisen stellen aan een boekhoudprogramma dan een zzp’er. Ook is niet elke ondernemer bekend met het boekhoudjargon. Zaken als grootboekrekeningen, balansposten en activa of passiva zijn niet iedereen bekend, gelukkig zijn deze binnen een boekhouding van een eenmanszaak ook niet verplicht. Het mag duidelijk zijn dat bedrijven dus verschillende voorkeuren hebben qua boekhoudoplossing.

Wel zijn er enkele zaken die wij eigenlijk elke ondernemer wel aanraden. Om te beginnen raden wij aan om te kiezen voor een online boekhoudprogramma. Op die manier ben je altijd voorzien van veiligheidsupdates, is er altijd een goede backup en kun je vrij gemakkelijk via je mobiel, computer thuis of andere locatie bij de boekhouding. Daarnaast komen er hierbij continu nieuwe toepassingen bij die de administratie steeds makkelijker maken. Denk aan het automatisch inboeken van de huur of facturen die betaald zijn met een zakelijke tankpas, de mogelijkheid om via je mobiel te boekhouden of het koppelen met een magazijn of mobiele kassa. Ook als je hier vandaag de dag nog geen gebruik van maakt, het is handig om software te gebruiken dat actief wordt doorontwikkeld.

Drie aanbieders van boekhoudprogramma’s

e-Boekhouden.nl - Starters - (Als beste getest) Gratis

Actie: Gedurende het 1e ondernemersjaar gratis! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket. Geen boekhoudkennis vereist om te starten met e-Boekhouden.nl. Vraag nu een gratis startersaccount aan en profiteer! Bekijk de website

Exact Online Boekhouden Lite (Meest gekozen)

Met Boekhouden Lite koppel je makkelijk een bankrekening aan je boekhouding en CRM. Handmatige invoer en fouten zijn verleden tijd. Ruim 300.000 ondernemers werken al met Exact. Proberen? Dat kan 30 dagen gratis en vrijblijvend. Bekijk de website

one2keep.nl - Online boekhouden voor zzp'ers!

Het boekhoudpakket van one2keep.nl maakt online boekhouden makkelijker dan ooit. Het programma biedt alle functies die je als zzp'er nodig hebt. Met het Premium-pakket wordt ook de aangifte inkomstenbelasting voor je gedaan! Bekijk de website

Op zoek naar groter overzicht?

Bovenstaande boekhoudprogramma’s hebben wij zelf ook wel ervaren maar uiteraard zijn er nog vele andere pakketten op internet te vinden. Zijn deze boekhoudprogramma’s dus niet wat je zoekt? Ondernemersadministratie.nl biedt een compleet overzicht van boekhoudprogramma’s.

Keuze van de boekhouder

Veel ondernemers maken gebruik van een boekhouder. Deze hebben soms een voorkeur en het lijkt dan logisch om maar gelijk voor dit boekhoudprogramma te gaan. Toch hoeft dat niet. Veel oplossingen bieden speciale koppelingen zodat de boekhouder in zijn overzicht alle data op zijn manier krijgt gepresenteerd. Daarnaast weet een boekhouder doorgaans precies waar hij zijn data moet vinden.

Als jij er dagelijks mee moet werken, facturen in moet maken en zelf alle inkomende en uitgaande mutaties in verwerkt, is het vooral belangrijk dat jij er goed mee kunt werken. Rekening houden met de ervaringen van je boekhouder is natuurlijk handig, maar vergeet je eigen voorkeur niet!