Boekhoudprogramma’s

Online zijn er tientallen verschillende boekhoudprogramma’s te vinden. Elk van deze pakketten biedt alle functies die je als ondernemer nodig hebt. Zowel voor de fiscus, je eigen overzicht als voor de boekhouder of accountant mocht je die ook ingeschakeld hebben. Toch betekent dat niet dat alle boekhoudprogramma’s allemaal hetzelfde zijn. De diverse aanbieders hebben elk hun eigen expertise en doelgroep.

Boekhoudprogramma niet verplicht, wel aan te raden

Een boekhoudprogramma is niet verplicht – het staat je redelijk vrij hoe jij je administratie organiseert – maar instanties zoals de Belastingdienst hebben wel eisen aan hoe een factuur wordt opgesteld, wat je doorstuurt bij de BTW-aangifte en hoelang je bepaalde gegevens bewaart. Door gebruik te maken van een boekhoudprogramma weet je altijd dat dit geregeld is. Daarnaast geeft een goed pakket je extra inzicht in je bedrijfscijfers. De betere aanbieders tonen in één oogopslag hoeveel BTW je moet afdragen, of je dubieuze debiteuren hebt en of je liquiditeit op orde is.

Toch zijn er wel grote verschillen tussen boekhoudprogramma’s want geen boekhouding is hetzelfde. Zo zal een grote financiële administratie van een MKB-bedrijf dat veel zaken doet met buitenlandse organisaties veel meer eisen stellen aan een boekhoudprogramma dan een ZZP’er. Aan de andere kant heeft niet elke kleine ondernemer kennis van boekhoudjargon. Zaken als grootboekrekeningen, balansposten en activa of passiva zijn niet iedereen bekend, gelukkig zijn deze binnen een boekhouding van een eenmanszaak ook niet verplicht. Het mag duidelijk zijn dat deze twee bedrijven dus verschillende voorkeuren hebben qua boekhoudoplossing.

Boekhoudprogramma’s op alfabetische volgorde

Acumulus
Staat bekend om haar laagdrempelige instap. Deze aanbieder richt zich specifiek op de allerkleinste ondernemers met beperkte boekhoudkennis die zonder boekhouder de administratie zelf willen bijhouden. Ondernemers met een eenmanszaak die niet op zoek zijn naar fancy oplossingen maar simpelweg de basiszaken goed wil regelen zodat alles voldoet aan de eisen van de Belastingdienst kiezen vaak voor dit pakket.

E-boekhouden
Biedt een gemiddeld formaat boekhoudprogramma dat zowel door kleine als middelgrote organisaties wordt gebruikt. Het is zowel met als zonder boekhouder prima te gebruiken. Het is een compleet pakket, makkelijk te koppelen met een zakelijke bankrekening en waardoor de boekhouding deels te automatiseren is, en je zult er niet snel iets in missen. Vrij laagdrempelig in gebruik en goed betaalbaar – voor starters zelfs het eerste jaar gratis – waardoor het een van de meest populaire keuzes is.

Exact Online
Is marktleider in Nederland en misschien wel het beste boekhoudpakket dat beschikbaar is voor ondernemers met groeiambities. Het dankt haar populariteit mede aan de eigen appstore waardoor dit pakket extra veel mogelijkheden biedt. Daar staat een ietwat hoger kostenplaatje tegenover waardoor Exact Online perfect is voor organisaties die wat meer wensen hebben, de boekhouding deels willen automatiseren of willen koppelen met andere software. Bij dit pakket is het inschakelen van een boekhouder zeker aan te raden.

Moneybird
Dit relatief jonge bedrijf is opgericht in de tijd dat boekhoudprogramma’s vooral nog lokaal werkten en facturen per post werden gestuurd. Inmiddels is het uitgegroeid tot volwaardig en compleet boekhoudprogramma maar de kracht zit hem nog altijd in de facturatie. Daardoor met name populair onder freelancers en ZZP’ers die makkelijk en snel enkele facturen willen kunnen opmaken met alle gemakken die je van software mag verwachten.

Op zoek naar groter overzicht?

Bovenstaande boekhoudprogramma’s hebben wij zelf ook wel ervaren maar uiteraard zijn er nog vele andere pakketten op internet te vinden. Zijn deze boekhoudprogramma’s dus niet wat je zoekt? Ondernemersadministratie.nl biedt een compleet overzicht van boekhoudprogramma’s.