Boekhoudprogramma’s

Online zijn er tientallen verschillende boekhoudprogramma’s te vinden. Elk van deze pakketten biedt alle functies die je als ondernemer nodig hebt. Zowel voor de fiscus, je eigen overzicht als voor de boekhouder of accountant mocht je die ook ingeschakeld hebben. Toch betekent dat niet dat alle boekhoudprogramma’s allemaal hetzelfde zijn. De diverse aanbieders hebben elk hun eigen expertise en doelgroep.
Boekhoudprogramma's

Boekhoudprogramma niet verplicht, wel aan te raden

Een boekhoudprogramma is niet verplicht – het staat je redelijk vrij hoe jij je administratie organiseert – maar instanties zoals de Belastingdienst hebben wel eisen aan hoe een factuur wordt opgesteld, wat je doorstuurt bij de BTW-aangifte en hoelang je bepaalde gegevens bewaart. Door gebruik te maken van een boekhoudprogramma weet je altijd dat dit geregeld is. Daarnaast geeft een goed pakket je extra inzicht in je bedrijfscijfers. De betere aanbieders tonen in één oogopslag hoeveel BTW je moet afdragen, of je dubieuze debiteuren hebt en of je liquiditeit op orde is.

Toch zijn er wel grote verschillen tussen boekhoudprogramma’s want geen boekhouding is hetzelfde. Zo zal een grote financiële administratie van een MKB-bedrijf dat veel zaken doet met buitenlandse organisaties veel meer eisen stellen aan een boekhoudprogramma dan een ZZP’er. Aan de andere kant heeft niet elke kleine ondernemer kennis van boekhoudjargon. Zaken als grootboekrekeningen, balansposten en activa of passiva zijn niet iedereen bekend, gelukkig zijn deze binnen een boekhouding van een eenmanszaak ook niet verplicht. Het mag duidelijk zijn dat deze twee bedrijven dus verschillende voorkeuren hebben qua boekhoudoplossing.

Drie aanbieders van boekhoudprogramma’s

Accountant

Makkelijk online samenwerken met uw klanten, of neem de gehele boekhouding uit handen. Snel toegang tot al uw administraties, beschikking over gratis eigen administratie, uitstekende ondersteuning en gratis workshops. Bekijk de website

PSU Boekhouden

Een compleet boekhoudprogramma voor € 149,-. Eenmalig. Updates en helpdesk zijn gratis. Probeer de gratis demo en kijk de filmpjes. Bekijk de website

DK Boekhouden, Facturatie & meer (Tip)

Met Digitaal Kantoor kun je al je bedrijfsactiviteiten in 1 pakket beheren. Van CRM naar projecten/uren of voorraadbeheer tot facturatie en boekhouding. Schaalbaar en modulair op te bouwen. Automatiseer met Digitaal Kantoor! Bekijk de website

Op zoek naar groter overzicht?

Bovenstaande boekhoudprogramma’s hebben wij zelf ook wel ervaren maar uiteraard zijn er nog vele andere pakketten op internet te vinden. Zijn deze boekhoudprogramma’s dus niet wat je zoekt? Ondernemersadministratie.nl biedt een compleet overzicht van boekhoudprogramma’s.

Keuze van de boekhouder

Veel ondernemers maken gebruik van een boekhouder. Deze hebben soms een voorkeur en het lijkt dan logisch om maar gelijk voor dit boekhoudprogramma te gaan. Toch hoeft dat niet. Veel oplossingen bieden speciale koppelingen zodat de boekhouder in zijn overzicht alle data op zijn manier krijgt gepresenteerd. Daarnaast weet een boekhouder doorgaans precies waar hij zijn data moet vinden. Als jij er dagelijks mee moet werken, facturen in moet maken en zelf alle inkomende en uitgaande mutaties in verwerkt, is het vooral belangrijk dat jij er goed mee kunt werken. Rekening houden met de ervaringen van je boekhouder is natuurlijk handig, maar vergeet je eigen voorkeur niet!