menu
e-boekhouden

Boekhoudprogramma ZZP

Werk je zzp en vind je een boekhoudprogramma meestal maar ingewikkeld? Wil je niet weten wat journaalposten zijn of wat een grootboek is? Je bent niet de enige! Gelukkig is er software voor ondernemers zonder boekhoudkennis. Kies ook voor een boekhoudprogramma waarin jij als zzp’er zelf je boekhouding kan bijhouden.

Inhoud:

Boekhouding zzp’ers

Als je gaat werken als zzp’er dan moet je verplicht ook boekhouden. Vergelijken met een gemiddelde onderneming is de boekhouding van zzp’ers vrij simpel. Het maken van meestal een tiental facturen en bijhouden van betalingen is samen met de btw-aangifte en eventuele uren- of kilometeradministratie vrijwel de hele administratie.

Dit kan prima worden bijgewerkt in Excel, maar een boekhoudprogramma maakt het factureren of bijhouden van betalingen wel makkelijker. Daarnaast helpt een boekhoudprogramma bij de aangifte van de omzet- en inkomstenbelasting.

Een boekhoudprogramma maakt factureren en boekhouden een stuk makkelijker!

Voor zzp’ers is het maken van een balans en jaarrekening of het bijhouden van afschrijvingen vaak wel een struikelblok dat niet meer via Excel valt op te lossen. Bij een boekhoudprogramma rollen deze zaken meestal bijna automatisch uit de software. Al is niet elk programma even geschikt voor zzp’ers.

Grote boekhoudprogramma’s voor zzp’er te complex

zzpVeel programma’s helpen niet alleen bij het factureren of de btw-boekhouding, maar houden tussentijds ook bedrijfscijfers als liquiditeit of solvabiliteit bij. Hierdoor zie je continu je koers, welke uren voldoende opleveren of op welke debiteuren je wat beter moet letten.

Helemaal overbodig is dat nog niet, ook freelancers en zelfstandigen zonder personeel hebben er wat aan. Maar die zullen hier niet veel voor willen betalen want vaak weten ze uit hun hoofd ook wel of hun kwartaal naar wens verliep, of niet. Als de software daarnaast ook koppelingen heeft met webshops, offline kassa-systemen, uitgebreide salarisadministratie en CRM-functies kan het pas écht onoverzichtelijk worden.

Een boekhoudprogramma hoeft voor zzp’er niet heel uitgebreid te zijn.

Er zijn ook softwareprogramma’s die zich richten op snelgroeiende organisaties. Ze bieden daarvoor allerlei extra visuele effecten  voor investeerders, boekhouders of andere personen die belangen hebben bij de administratie van het bedrijf. Hierdoor kan het zelfs voorkomen dat er bij elke nieuwe factuur allerlei zaken als valuta-instellingen en journaalposten verplicht zijn om in te vullen, omdat het boekhoudprogramma daar allemaal visuele grafiekjes van wil maken.

Leuk voor een innovatieve speler, maar dit soort functies in een boekhoudprogramma heb je, als je zzp werkt, weinig aan. Soms zijn ze zelfs frustrerend om mee te werken.

Boekhoudprogramma zzp: drie opties

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ZZP'ers in de zakelijke dienstverlening. Geen boekhoudkennis vereist. Vraag nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!

Gratis
  • #1 Boekhoudsoftware
  • Belastingdienst erkend
  • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website

Ficsus.nl

Hét boekhoudpakket voor Zzp'ers. Maak hier je gratis account aan en start direct!

Gratis
  • Gratis en vrijblijvend
  • Gratis helpdesk
  • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

Rompslomp.nl

★ ★ ★ ★ ★ (191)

Rompslomp.nl is hét complete boekhoudpakket voor je ZZP boekhouding - Super makkelijk in gebruik - Bespaar veel tijd met het bijhouden je boekhouding - Maak nu gratis je Rompslomp account aan en probeer het zelf!

€ 15,00 per maand
  • 100% voor ZZP'ers
  • Makkelijk & Compleet
  • Maak gratis je account
Bekijk de website

Boekhoudprogramma zzp: gemakkelijk en goedkoop

Een boekhoudprogramma biedt ook als je zzp of freelance werkt veel voordelen. Ook zzp’ers zien de voordelen van software die direct de factuur kan maken, nummeren, versturen inclusief iDeal-linkje en bijhoudt of deze is betaald of niet.

Een boekhoudprogramma heeft vaak al enkele interessante voordelen ten opzichte van een zelfgemaakt sjabloon in een spreadsheetprogramma zoals Excel. Een koppeling met je zakelijke bankrekening is prettig, daarnaast is het handig als aan het einde van een periode, bijvoorbeeld een kwartaal, direct te zien is wat er aan btw moet worden afgedragen.

boekhoudprogramma voor zzp en freelanceHeb jij gemiddeld gezien nul transacties per kwartaal in Engelse ponden, Zwitserse franken of Amerikaanse dollars? En is de boekhouder de enige persoon die af en toe je boekhouding wil zien en zijn er dus geen magazijngebruikers of verkoopmensen met aangepaste rechten nodig? Dan voldoet het meest simpele boekhoudprogramma mogelijk ook voor jou als zzp’er.

Toch een duurder boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma voor zzp’ers klinkt misschien goedkoop en simpel maar als jij wel groeiambities hebt wil je niet elk jaar overstappen van boekhoudprogramma. Twijfel je of je wel een programma moet kiezen dat zich richt op de zzp’er? Ook voor het mkb is een boekhoudprogramma goed betaalbaar. Vaal is het dashboard wat complexer maar de extra functies voor een ambitieuze zzp’er zeker niet overbodig.

Daarnaast kun je soms simpel starten door te kiezen voor het goedkoopste abonnement. Veel aanbieders bieden een makkelijke instap zodat je snel kunt beginnen. En zodra je groeit bieden ze extra modules of soms zelfs een eigen appstore allerlei extra functies aan. Het voordeel daarvan is dus wel dat je er eindeloos mee kunt doorgroeien.

Ben je op zoek naar een compleet boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een boekhoudprogramma voor zzp’ers zijn:

Heb ik een boekhoudprogramma nodig als zzp'er?

Een boekhoudprogramma is niet verplicht, maar alles handmatig bijhouden is vaak wel meer werk. Zelfs als je maar een handvol facturen per maand hebt. Wij maakten een selectie van gemakkelijke en goedkope boekhoudprogramma’s die ook zeer geschikt zijn als je zelfstandig zonder personeel werkt.

Welk boekhoudprogramma is het best voor zzp'ers?

Er zijn tientallen boekhoudpakketten (zie ons totale overzicht) beschikbaar maar de meeste zijn eigenlijk te uitgebreid als je het alleen gebruikt voor het maken van facturen of het verwerken van betalingen. Wij hebben enkele programma’s uitgeprobeerd en een top-3 voor zzp’ers samengesteld.

Wat kost een boekhoudprogramma?

De kosten van een boekhoudprogramma zijn helemaal afhankelijk van welke functionaliteiten je nodig hebt. Als je werkt als zzp’er dan is de basis van een gemakkelijk boekhoudprogramma voor jou al snel voldoende. Je kunt dan ook al snel uit de voeten met een pakket dat niet duurder is dan een of twee tientjes per maand.

Voor startende ondernemers zijn er zelfs gratis boekhoudprogramma’s!

Regelt een boekhoudprogramma ook de belasting?

Een boekhoudprogramma rekent meestal ook de omzetbelasting (btw) uit. Hiermee is het dus mogelijk om de btw-aangifte zelf te doen.

Ook de inkomstenbelasting kun je hier soms mee uitrekenen maar die is wel ingewikkelder. Je wilt niet zomaar een aftrekpost of ander fiscaal voordeel vergeten. Als je twijfelt is het slim om deze aangifte dus toch nog even na te laten kijken door een boekhouder.