Boekhoudprogramma voor ZZP

Voor ondernemers zijn er online tientallen boekhoudprogramma’s te vinden. Deze software kan steeds meer en wordt daarmee steeds uitgebreider. Soms zelfs zo uitgebreid dat het boekhoudprogramma voor ZZP’ers bijna meer op een doolhof lijkt dan op een oplossing waarin zij de administratie kunnen verwerken. Gelukkig zijn er ook bedrijven die hun boekhoudprogramma juist inrichten op de ZZP’er!

Boekhoudprogramma’s hebben meestal enkele interessante voordelen ten opzichte van een zelfgemaakt sjabloon in een spreadsheetprogramma zoals Excel. Zelfs freelancers en ZZP’ers zullen voordelen zien van software die direct de factuur kan maken, nummeren, versturen inclusief iDeal-linkje en bijhoudt of deze is betaald of niet. Een koppeling met je zakelijke bankrekening is dus prettig, daarnaast is het handig als aan het einde van een periode, bijvoorbeeld een kwartaal, direct te zien is wat er aan BTW moet worden afgedragen.

ZZP’ers verdwalen in grote boekhoudprogramma’s

Het gemiddelde boekhoudprogramma doet de btw-boekhouding, maar houdt ook bedrijfscijfers als liquiditeit of solvabiliteit bij, toont welke periode goed gaat en op welke debiteuren je wat beter moet letten. Helemaal overbodig is dat nog niet, ook freelancers en ondernemers zonder personeel hebben er wat aan, als is het de vraag of die er extra voor willen betalen want vaak weten ze uit hun hoofd ook wel of hun kwartaal naar wens verliep of niet. Maar als de software daarnaast ook koppelingen heeft met webshops, offline kassa-systemen, uitgebreide salarisadministratie en CRM-functies kan het pas écht onoverzichtelijk worden.

Bij sommige boekhoudprogramma’s die bedoeld zijn voor snelgroeiende organisaties – en daardoor extra visuele effecten willen kunnen creëren voor investeerders, accountants of andere personen die belangen hebben bij de administratie van het bedrijf – kan het zelfs voorkomen dat er bij elke nieuwe factuur allerlei zaken als valuta-instellingen en journaalposten verplicht zijn om in te vullen, omdat het boekhoudprogramma daar allemaal visuele grafiekjes van wil maken. Leuk voor een innovatieve speler, maar dit soort functies in boekhoudprogramma’s zijn voor een ZZP’er niet alleen overbodig maar in veel gevallen zelfs frustrerend om mee te werken.

Heb jij gemiddeld gezien nul transacties per kwartaal in Engelse ponden, Zwitserse franken of Amerikaanse dollars? En is de boekhouder de enige persoon die af en toe je boekhouding wil zien en zijn er dus geen magazijngebruikers of salesmensen met aangepaste rechten nodig? Dan voldoet het meest simpele boekhoudprogramma mogelijk ook voor jou.

Drie boekhoudprogramma’s gericht op ZZP’ers

MoneyBird
Moneybird biedt eigenlijk niet eens een echt boekhoudprogramma, maar facturatie voor freelancers en ZZP’ers. Voor een complete administratie is dit misschien niet genoeg, maar als je daarnaast een boekhouder hebt of alleen iets zoekt voor een BTW-aangifte is het overzicht en gebruiksvriendelijkheid echt een verademing. Je kunt facturen gemakkelijk versturen als PDF per e-mail en de klant kan online direct het complete overzicht zien en via iDeal betalen. Elke iDeal-transactie kost je 0,59 euro maar je zult merken dat deze gemakkelijke snelle manier van betalen zorgt voor een goed debiteurenbeheer!

e-Boekhouden.nl
e-Boekhouden.nl staat bekend als een volledig boekhoudprogramma voor freelancers en ZZP’ers. Grotere organisaties geven soms aan dat ze het te beperkt vinden omdat e-Boekhouden niet gekoppeld kan worden met software die ze gebruiken, maar los daarvan kunnen kleinere organisaties er meestal prima mee overweg. Ook de kosten zijn prima te overzien. Als je net gestart bent, is het eerste jaar zelfs helemaal gratis! Met een 9,3 is dit het hoogst gewaardeerde boekhoudprogramma! (bron: Trustpilot)

Exact Online
Zoek je nu toch een uitgebreider pakket? Exact Online is niet voor niets marktleider. Dit boekhoudprogramma biedt voor veel ZZP’ers onnodig veel mogelijkheden maar veel daarvan is verwerkt in de appstore en hoef je dus niet te gebruiken totdat je het nodig hebt. Het voordeel bij dit pakket is dus wel dat je er eindeloos mee kunt doorgroeien. Exact is al jaren actief en waarschijnlijk marktleider in dit segment. Het is misschien niet de goedkoopste, maar gezien het gebruikersgemak en compleetheid van het pakket wel voordelig te noemen. Het is zeer betrouwbaar en heeft een goede aansluiting met de Belastingdienst.