menu

Boekhoudprogramma ZZP

Werk je ZZP en vind je een boekhoudprogramma meestal maar ingewikkeld? Wil je niet weten wat journaalposten zijn of wat een grootboek is? Je bent niet de enige! Gelukkig is er software voor ondernemers zonder boekhoudkennis. Kies ook voor een ZZP boekhoudprogramma waarin jij als zzp’er zelf je boekhouding kan bijhouden. 

Boekhoudprogramma ZZP Voor ondernemers zijn er online tientallen te vinden. De software kan steeds meer en wordt daarmee steeds uitgebreider. Soms zelfs zo uitgebreid dat zelfs een simpel boekhoudprogramma voor zzp’ers bijna meer op een doolhof lijkt dan op een oplossing waarin zij de administratie kunnen verwerken. Een simpel boekhoudprogramma heeft vaak al enkele interessante voordelen ten opzichte van een zelfgemaakt sjabloon in een spreadsheetprogramma zoals Excel.

Zelfs freelancers en zzp’ers zullen voordelen zien van software die direct de factuur kan maken, nummeren, versturen inclusief iDeal-linkje en bijhoudt of deze is betaald of niet. Een koppeling met je zakelijke bankrekening is dus prettig, daarnaast is het handig als aan het einde van een periode, bijvoorbeeld een kwartaal, direct te zien is wat er aan btw moet worden afgedragen.

Zzp’ers verdwalen in grote boekhoudpakketten

Boekhoudsoftware helpt niet alleen bij de btw-boekhouding, maar houdt ook bedrijfscijfers als liquiditeit of solvabiliteit bij, toont welke periode goed gaat en op welke debiteuren je wat beter moet letten. Helemaal overbodig is dat nog niet, ook freelancers en ondernemers zonder personeel hebben er wat aan, als is het de vraag of die er extra voor willen betalen want vaak weten ze uit hun hoofd ook wel of hun kwartaal naar wens verliep of niet. Maar als de software daarnaast ook koppelingen heeft met webshops, offline kassa-systemen, uitgebreide salarisadministratie en CRM-functies kan het pas écht onoverzichtelijk worden.

Bij sommige softwareprogramma’s die bedoeld zijn voor snelgroeiende organisaties – en daardoor extra visuele effecten willen kunnen creëren voor investeerders, boekhouders of andere personen die belangen hebben bij de administratie van het bedrijf – kan het zelfs voorkomen dat er bij elke nieuwe factuur allerlei zaken als valuta-instellingen en journaalposten verplicht zijn om in te vullen, omdat het boekhoudprogramma daar allemaal visuele grafiekjes van wil maken. Leuk voor een innovatieve speler, maar dit soort functies in boekhoudprogramma’s zijn voor een zzp’er niet alleen overbodig maar in veel gevallen zelfs frustrerend om mee te werken.

Heb jij gemiddeld gezien nul transacties per kwartaal in Engelse ponden, Zwitserse franken of Amerikaanse dollars? En is de boekhouder de enige persoon die af en toe je boekhouding wil zien en zijn er dus geen magazijngebruikers of verkoopmensen met aangepaste rechten nodig? Dan voldoet het meest simpele boekhoudprogramma mogelijk ook voor jou.

Drie zzp-boekhoudprogramma’s

e-Boekhouden.nl

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ZZP'ers in de zakelijke dienstverlening. Geen boekhoudkennis vereist. Vraag nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!
Bekijk de website

Rompslomp.nl

Rompslomp.nl is hét complete boekhoudpakket voor je ZZP boekhouding - Super makkelijk in gebruik - Bespaar veel tijd met het bijhouden je boekhouding - Maak nu gratis je Rompslomp account aan en probeer het zelf!
Bekijk de website

MoneyMonk

Dé Alles-in-Eén oplossing voor ZZP'ers! Je volledige ZZP-Administratie onder één dak. 100% ZZP-proof, gebruiksvriendelijk en gratis persoonlijke Opstartservice. Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis!
Bekijk de website

Toch een duurder boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma voor zzp’ers klinkt misschien goedkoop en simpel maar als jij wel groeiambities hebt wil je niet elk jaar overstappen van boekhoudprogramma. Twijfel je of je wel een programma moet kiezen dat zich richt op de zzp’er? Ook voor het mkb is een boekhoudprogramma goed betaalbaar. Vaal is het dashboard wat complexer maar de extra functies voor een ambitieuze zzp’er zeker niet overbodig.

Daarnaast kun je soms simpel starten door te kiezen voor het goedkoopste abonnement. Veel aanbieders bieden een makkelijke instap zodat je snel kunt beginnen. En zodra je groeit bieden ze extra modules of soms zelfs een eigen appstore allerlei extra functies aan. Het voordeel daarvan is dus wel dat je er eindeloos mee kunt doorgroeien.