menu

Boekhoudprogramma voor ZZP

Voor ondernemers zijn er online tientallen boekhoudprogramma’s te vinden. Deze software kan steeds meer en wordt daarmee steeds uitgebreider. Soms zelfs zo uitgebreid dat het boekhoudprogramma voor ZZP’ers bijna meer op een doolhof lijkt dan op een oplossing waarin zij de administratie kunnen verwerken. Gelukkig zijn er ook bedrijven die hun boekhoudprogramma juist inrichten op de ZZP’er!

Boekhoudprogramma’s hebben meestal enkele interessante voordelen ten opzichte van een zelfgemaakt sjabloon in een spreadsheetprogramma zoals Excel. Zelfs freelancers en ZZP’ers zullen voordelen zien van software die direct de factuur kan maken, nummeren, versturen inclusief iDeal-linkje en bijhoudt of deze is betaald of niet. Een koppeling met je zakelijke bankrekening is dus prettig, daarnaast is het handig als aan het einde van een periode, bijvoorbeeld een kwartaal, direct te zien is wat er aan btw moet worden afgedragen.

ZZP’ers verdwalen in grote boekhoudprogramma’s

Het gemiddelde boekhoudprogramma doet de btw-boekhouding, maar houdt ook bedrijfscijfers als liquiditeit of solvabiliteit bij, toont welke periode goed gaat en op welke debiteuren je wat beter moet letten. Helemaal overbodig is dat nog niet, ook freelancers en ondernemers zonder personeel hebben er wat aan, als is het de vraag of die er extra voor willen betalen want vaak weten ze uit hun hoofd ook wel of hun kwartaal naar wens verliep of niet. Maar als de software daarnaast ook koppelingen heeft met webshops, offline kassa-systemen, uitgebreide salarisadministratie en CRM-functies kan het pas écht onoverzichtelijk worden.

Bij sommige boekhoudprogramma’s die bedoeld zijn voor snelgroeiende organisaties – en daardoor extra visuele effecten willen kunnen creëren voor investeerders, accountants of andere personen die belangen hebben bij de administratie van het bedrijf – kan het zelfs voorkomen dat er bij elke nieuwe factuur allerlei zaken als valuta-instellingen en journaalposten verplicht zijn om in te vullen, omdat het boekhoudprogramma daar allemaal visuele grafiekjes van wil maken. Leuk voor een innovatieve speler, maar dit soort functies in boekhoudprogramma’s zijn voor een ZZP’er niet alleen overbodig maar in veel gevallen zelfs frustrerend om mee te werken.

Heb jij gemiddeld gezien nul transacties per kwartaal in Engelse ponden, Zwitserse franken of Amerikaanse dollars? En is de boekhouder de enige persoon die af en toe je boekhouding wil zien en zijn er dus geen magazijngebruikers of salesmensen met aangepaste rechten nodig? Dan voldoet het meest simpele boekhoudprogramma mogelijk ook voor jou.

Drie boekhoudprogramma’s gericht op ZZP’ers

  1. e-Boekhouden.nl
    e-Boekhouden.nl staat bekend als een bekend, stabiel en volledig boekhoudprogramma voor ZZP’ers en het mkb. Ook de kosten zijn prima te overzien. Als je net gestart bent, is het eerste jaar zelfs helemaal gratis! Met een 9,3 is dit ook nog eens het hoogst gewaardeerde boekhoudprogramma. (bron: Trustpilot)
  2. Rompslomp
    Of je nu bouwvakker, grafisch vormgever of als ZZP’er in de internetbusiness onderneemt, met het boekhoudprogramma Rompslomp is online boekhouden een fluitje van een cent. Het maken van facturen kan gratis en onbeperkt. Als dat bevalt biedt het pluspakket (5 euro per maand) extra urenregistratie of het boeken van uitgaven of het pro-pakket (15 euro per maand) voor alle functionaliteiten waarmee je zelf je aangiftes in een handomdraai kunt uitvoeren. Rompslomp is naast dat het altijd gewoon op je laptop werkt, ook beschikbaar als Android- en iPhone- of iPad-app. Voortaan heb je je factuur al verstuurd, als je bij je klant de deur uitloopt!
  3. MoneyBird
    Moneybird is tegenwoordig een volledig boekhoudprogramma en is populair onder ZZP’ers. Daarnaast bestaat er een adviseursplatform op de website zodat je eenvoudig een adviseur in de buurt kunt vinden die verstand heeft van dit boekhoudprogramma. Je kunt facturen gemakkelijk per e-mail versturen als PDF en de klant kan online direct het complete overzicht zien en via iDeal betalen. Elke iDeal-transactie kost je 0,29 euro maar je zult merken dat deze gemakkelijke snelle manier van betalen zorgt voor een goed debiteurenbeheer!

Toch een alternatief? Kies dan de marktleider in het MKB

Zoek je nu toch een uitgebreider pakket dat zich niet specifiek op ZZP’ers richt? Exact Online is niet voor niets marktleider. Dit boekhoudprogramma biedt voor veel ZZP’ers onnodig veel mogelijkheden maar veel daarvan is verwerkt in de appstore en hoef je dus niet te gebruiken totdat je het nodig hebt. Het voordeel bij dit pakket is dus wel dat je er eindeloos mee kunt doorgroeien. Exact is al jaren actief en misschien niet de goedkoopste, maar qua gebruikersgemak en compleetheid van het pakket wel voordelig te noemen. Het is zeer betrouwbaar en heeft een goede aansluiting met de Belastingdienst.