Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Boekhoudpakket

Steeds meer ondernemers met een eenmanszaak maken gebruik van een boekhoudpakket. Niet zo gek, boekhoudpakketten hebben de boekhouding van ondernemers afgelopen jaren veel makkelijker gemaakt. Dankzij goede software is de administratie tegenwoordig een fluitje van een cent.

Inhoud:

Boekhoudpakket eenmanszaak

boekhoudprogrammaNog maar enkele jaren geleden hadden bedrijven vaak een administratief medewerker die dagelijks bezig was met het verwerken van de inkomende en uitgaande facturen. Deze werden handmatig aangemaakt. Dagelijks werd de bankrekeningen nagelopen en nadat deze in het overzicht verwerkt waren, werden ze in grote mappen op factuurnummer of datum opgeslagen. Dat werk is door boekhoudpakketten nu grotendeels geautomatiseerd.

Administratietaken waar voorheen iemand een dag per week mee bezig was, is door online boekhoudpakketten teruggedrongen tot enkele uurtjes per maand. En omdat de software veel zelf al berekent of invult, is er weinig tot geen boekhoudkennis meer nodig om zaken in te voeren. Ondernemers boekhouden daarom steeds vaker zelf. Vaak op advies van de boekhouder, die via online boekhouden gemakkelijk mee kan kijken en simpele werkzaamheden liever niet meer voor zijn rekening neemt. Hij kan zich vervolgens richten op werkzaamheden waarbij meer kennis van de boekhouding nodig is, en een meer adviserende rol.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Via een boekhoudpakket kun je 90% zelf

Ruim negentig procent van de boekhouding is helemaal niet moeilijk. Een winst- en verliesrekening klinkt misschien als lastige materie. Als je vroeger al niet zo goed was in rekenen op school klinkt een administratie opzetten al snel als ingewikkeld. Maar eigenlijk komt er helemaal geen bedrijfskunde of hogere wiskunde aan te pas. Van uitgaven-bonnetjes maak je een fotootje van met je mobiel, en je voegt ze in een handomdraai zelf toe aan de boekhouding. En de inkomsten zijn niet veel moeilijker.

Een factuur is gebonden aan veel regels maar boekhoudpakketten houden hier al rekening mee. Factureren is tegenwoordig dus vooral een kwestie van de juiste klant selecteren, een duidelijke omschrijving geven van het geleverde werk of product, en de juiste prijs noteren. Het toevoegen van btw, datum, factuur- en rekeningnummer gaat allemaal vanzelf. En als het boekhoudpakket zelfs is uitgerust met een urenregistratie gaan zelfs die laatste stappen deels automatisch.

Drie boekhoudpakketten voor de eenmanszaak:

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Op zoek naar een compleet en eenvoudig online boekhoudpakket? Velen gingen u al voor. Bij e-Boekhouden.nl heeft u geen boekhoudkennis nodig, iedereen kan het! ACTIE: 15 maanden gratis! > Maak nu uw gratis account!

Gratis
  • Gratis voor starters!
  • Belastingdienst Erkend
  • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website

Exact

★ ★ ★ ☆ ☆ (2128)

Meer dan 550.000 organisaties vertrouwen voor hun cijfers op Exact. De boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen, hierdoor bespaar je 90% tijd. De slimme software werkt altijd en overal en is eenvoudig te koppelen.

€ 39,00 per maand
  • Win veel tijd
  • Eenvoudig factureren
  • 220+ koppelingen
Bekijk de website

Tellow

★ ★ ★ ★ ☆ (30)

Andere pakketten zijn ontwikkeld voor boekhouders. Tellow speciaal voor zzp'ers. En dat merk je in het gebruiksgemak en de tevredenheid van de ondernemers die Tellow gebruiken. Tellow verwerkt bonnen en facturen wel automatisch!

Vanaf € 9,99
  • Ultiem gemak
  • Speciaal voor zzp'ers
  • 30 dagen proefperiode
Bekijk de website

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Hulp overbodig? Niet helemaal!

Dat klinkt bijna alsof een administratief medewerker niet meer nodig is, en vaak is dat ook het geval. Want het invoeren van gegevens kun je zelf, dus daar is hulp voor een groot deel overbodig. Wel is bij personeel een goed overzicht van de salarisadministratie een gevoelig item. Daarbij is de software die boekhouders hebben vaak toch nog doorslaggevend, om deze werkzaamheden uit te besteden. Maar ook ondernemers zonder personeel schakelen nog graag een boekhouder in. Al is het maar om 2-3x per jaar even mee te kijken met de administratie.

Driekwart ondernemers heeft toch een boekhouder

Boekhouder met administratieOndanks dat een boekhoudpakketten veel administratieve taken makkelijker heeft gemaakt, zijn er wel nog enkele momenten in het jaar waarbij de meeste ondernemers graag een second opinion inschakelen. Ongeveer driekwart van alle ondernemers die werkt met een modern boekhoudpakket schakelt toch een boekhouder in. Bij de omzetbelasting is het goed om de cijfers nog even na te lopen en zeker bij de inkomstenbelasting is er nog wel kennis van fiscale zaken nodig.

Ben je op zoek naar een boekhouder? vraag online vrijblijvend en gratis offertes op van boekhouders uit je regio. Zo kun je makkelijk vergelijken!

Daarnaast kunnen boekhouders soms goed adviseren bij vraagstukken over een investeringsmogelijkheid, of financieringsaanvraag. En als je nog iets verder wilt gaan, en jouw bedrijf wilt vergelijken met soortgelijke ondernemingen uit dezelfde branche, is het goed om zo nu en dan met een boekhouder om tafel te gaan zitten om te vragen waar hij zoal verbeterpunten ziet in jouw organisatie.

Je bent zelf helemaal vrij hoe jij de boekhouding wilt doen. Als je een adviseur als een administratiekantoor, boekhouder of accountant inschakelt kan het zijn dat deze wel een sterke voorkeur heeft voor de software die jij gebruikt. Zo werken veel boekhouders met e-Boekhouden, Moneybird en Exact.

Grotere administratiekantoren werken soms met meerdere oplossingen en daarbij ben je dus soms redelijk vrij in je keuze. Boekhouders die zelf als zzp’er ondernemen willen meestal dat je het boekhoudpakket van hun keuze neemt. Het is daarom aan te raden om een oplossing te kiezen waarmee je makkelijk importeert en kunt exporteren zodat je bij het inschakelen van een boekhouder of overstappen naar een ander kantoor altijd je administratie makkelijk met je mee kunt nemen.