menu

Boekhoudpakket

Steeds meer ondernemers maken gebruik van een boekhoudpakket. Niet zo gek, boekhoudpakketten hebben de boekhouding van ondernemers afgelopen jaren veel makkelijker gemaakt. Dankzij goede software is de administratie tegenwoordig een fluitje van een cent. Tenminste, met het juiste pakket en een boekhouder die met zijn tijd is meegegaan. Want de meeste ondernemers kiezen er nog altijd voor om zich te laten bijstaan door een goede adviseur.

boekhoudpakket
Boekhoudpakket maakt administratie eenvoudig

Nog maar enkele jaren geleden hadden bedrijven vaak een administratief medewerker die dagelijks bezig was met het verwerken van de inkomende en uitgaande facturen. Deze werden handmatig aangemaakt. Dagelijks werd de bankrekeningen nagelopen en nadat deze in het overzicht verwerkt waren, werden ze in grote mappen op factuurnummer of datum opgeslagen. Dat werk is door boekhoudpakketten nu grotendeels geautomatiseerd.

Administratietaken waar voorheen iemand een dag per week mee bezig was, is door online boekhoudpakketten teruggedrongen tot enkele uurtjes per maand. En omdat de software veel zelf al berekent of invult, is er weinig tot geen boekhoudkennis meer nodig om zaken in te voeren. Ondernemers boekhouden daarom steeds vaker zelf. Vaak op advies van de boekhouder, die simpele werkzaamheden liever niet meer voor zijn rekening neemt. Hij kan zich vervolgens richten op werkzaamheden waarbij meer kennis van de boekhouding nodig is, en een meer adviserende rol.

Via een online boekhoudpakket kun je 90% zelf

Ruim negentig procent van de boekhouding is helemaal niet moeilijk. Een winst- en verliesrekening klinkt misschien als lastige materie. Als je vroeger al niet zo goed was in rekenen op school klinkt een zakelijke administratie al snel als ingewikkeld. Maar eigenlijk komt er helemaal geen bedrijfskunde of hogere wiskunde aan te pas. Van uitgavenbonnetjes maak je tegenwoordig gewoon een fotootje van met je mobiel, en voeg je in een handomdraai zelf toe aan de boekhouding. En de inkomsten zijn niet veel moeilijker.

Een factuur is gebonden aan veel regels maar boekhoudpakketten houden hier al 100% rekening mee. Het aanmaken van een factuur is tegenwoordig dus vooral een kwestie van de juiste klant selecteren, een duidelijke omschrijving geven van het geleverde werk of product, en de juiste prijs noteren. Het toevoegen van btw, datum, factuur- en rekeningnummer gaat allemaal vanzelf. En als het boekhoudpakket zelfs is uitgerust met een urenregistratie gaan zelfs die laatste stappen deels automatisch.

Drie aanbieders van online boekhoudpakketten

e-Boekhouden.nl - Starter / ZZP | 15 maanden gratis! (Best getest)

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ondernemers. Geen boekhoudkennis vereist. Maak nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!
Bekijk de website

Rompslomp.nl - Hét makkelijkste boekhoudprogramma voor Starters

Rompslomp.nl is hét complete boekhoudpakket voor je startende onderneming - Super makkelijk in gebruik - Bespaar veel tijd met het bijhouden je boekhouding - Maak nu gratis je Rompslomp account aan en probeer het zelf!
Bekijk de website

MoneyMonk - Speciaal voor de Startende ZZP'er: 50% korting!

Eénvoudig Online Boekhouden speciaal voor Startende Ondernemers. Als Starter ontvang je 50% korting, Gratis Opstartservice en uitstekende Support! Alles voor een vliegende Start als Ondernemer. Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis!
Bekijk de website

Hulp overbodig? Niet helemaal!

Dat klinkt bijna alsof een administratief medewerker niet meer nodig is, en vaak is dat ook het geval. Want het invoeren van gegevens kun je zelf, dus daar is hulp voor een groot deel overbodig. Wel is bij personeel een goed overzicht van de salarisadministratie een gevoelig item. Daarbij is de software die boekhouders hebben vaak toch nog doorslaggevend, om deze werkzaamheden uit te besteden. Maar ook ondernemers zonder personeel schakelen nog graag een boekhouder in. Al is het maar om 2-3x per jaar even mee te kijken met de administratie.

Driekwart ondernemers heeft toch een boekhouder

Boekhouder met administratieOndanks dat een boekhoudpakketten veel administratieve taken makkelijker heeft gemaakt, zijn er wel nog enkele momenten in het jaar waarbij de meeste ondernemers graag een second opinion inschakelen. Ongeveer driekwart van alle ondernemers die werkt met een modern boekhoudpakket schakelt toch een boekhouder in. Bij de omzetbelasting is het goed om de cijfers nog even na te lopen en zeker bij de inkomstenbelasting is er nog wel kennis van fiscale zaken nodig.

Daarnaast kunnen boekhouders soms goed adviseren bij vraagstukken over een investeringsmogelijkheid, of financieringsaanvraag. En als je nog iets verder wilt gaan, en jouw bedrijf wilt vergelijken met soortgelijke ondernemingen uit dezelfde branche, is het goed om zo nu en dan met een boekhouder om tafel te gaan zitten om te vragen waar hij zoal verbeterpunten ziet in jouw organisatie.

Je bent zelf helemaal vrij hoe jij de boekhouding wilt doen. Als je een adviseur als een administratiekantoor, boekhouder of accountant inschakelt kan het zijn dat deze wel een sterke voorkeur heeft voor de software die jij gebruikt. Grotere administratiekantoren werken soms met 2-3 oplossingen, boekhouders die zelf als zzp’er ondernemen willen meestal dat je het boekhoudpakket van hun keuze neemt. Het is daarom aan te raden om een oplossing te kiezen waarmee je makkelijk importeert en kunt exporteren zodat je bij het inschakelen over overstappen naar een andere boekhouder je administratie makkelijk met je mee kunt nemen.