Boekhoudpakket

Boekhoudpakketten hebben de boekhouding van ondernemers afgelopen jaren veel makkelijker gemaakt. Met een goed online boekhoudpakket regelt een ondernemer zelf de administratie van een eenmanszaak. Dankzij deze populaire pakketten kun jij ook slimmer boekhouden.

Inhoud:

Boekhoudpakket eenmanszaak

online boekhoudprogrammaEen goed online boekhoudpakket maakt de boekhouding eenvoudig. Bij een eenmanszaak kun jij gemakkelijk zelf de financiële administratie hierin bijhouden.

Met goede software kun je sneller inkomende en uitgaande facturen verwerken. Bijvoorbeeld door via een koppeling betalingen op de bankrekening automatisch na te lopen.

Een online boekhoudpakket automatiseert veel stappen.

Omdat een compleet boekhoudpakket veel zelf berekent of invult, is er weinig tot geen kennis van boekhouden meer nodig. Ondernemers doen de boekhouding steeds vaker zelf, indien nodig samen met een boekhouder die via online boekhouden meekijkt.

Zelf je administratie bijhouden met een goed boekhoudprogramma? Probeer e-Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Online boekhouding bijhouden

Ruim negentig procent van de boekhouding is helemaal niet moeilijk. Een winst- en verliesrekening klinkt misschien als lastige materie en een administratie opzetten al snel als ingewikkeld. Maar deze stappen berekent je boekhoudpakket vaak automatisch en hierdoor kan iedereen online boekhouden.

Met een goed boekhoudpakket is boekhouden eenvoudig.

Online boekhoudpakketten vergelijken

Enkele populaire boekhoudpakketten waarmee ondernemers met een eenmanszaak of vof eenvoudig zelf betaalbaar boekhouden zijn:

Met e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren. De eerste 15 maanden van je onderneming is het programma volledig gratis. Het biedt ook ondersteuning per telefoon of e-mail en handige koppelingen.

Met MoneyMonk zet je eenvoudig een professionele administratie op. Ideaal voor zowel starters als voor bestaande ondernemers. Klanten waarderen vooral de gebruiksvriendelijkheid van het programma en de deskundige helpdesk. De software is de eerste maand gratis, daarna 7,50 euro per maand.

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het is een gebruiksvriendelijk en voordelig systeem, voor 10 euro per maand. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer het gratis.

Het online boekhoudprogramma AFAS SB+ is gericht op ondernemers en zzp'ers. Het kost 59 euro per maand. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je online. Het programma is gebruiksvriendelijk en compleet.

Met Informer ben je zeker van een correcte boekhouding. Eenvoudig factureren, automatische btw-aangifte en boekhoudhulp van de Belastingdienst voor 15 euro per maand. Ook scan je snel bonnen met de Informer-app. Geschikt voor ZZP, MKB, starters en stichtingen.

Het geautomatiseerde boekhoudprogramma van Moneybird heeft veel features die je helpen met je onderneming. Denk bijvoorbeeld aan het maken van offertes, bijhouden van abonnementen, aanbieden van producten of diensten, klantbeheer etc. Pakketten kosten tussen de 14 en 35 euro per maand.

Zoek je een ander boekhoudprogramma voor jouw eenmanszaak? Vergelijk e-Boekhouden.nl, Moneybird, Exact Online en andere pakketten simpel via ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Hoogst gewaardeerde boekhoudpakket voor zzp'ers

Facturen maken of verwerken

Bij zzp’ers met een eenmanszaak is zit de meeste tijd van het boekhouden in het maken, versturen of verwerken van facturen. Inkomende facturen scan je gemakkelijk met je mobiel waarna het boekhoudpakket ze vaak zelf al herkent en toevoegt aan de boekhouding. Je eigen uren of opdrachten factureren is niet veel moeilijker.

Bespaar tijd op het maken, versturen of verwerken van facturen.

Een factuur is gebonden aan veel regels maar boekhoudpakketten houden hier al rekening mee. Factureren is daarin vooral een kwestie van de juiste klant selecteren, een duidelijke omschrijving geven van het geleverde werk of product en de juiste prijs noteren. Het toevoegen van btw, datum, factuur- en rekeningnummer regelt de software allemaal vanzelf. En als het boekhoudpakket ook een urenregistratie bijhoudt gaan zelfs die laatste stappen deels automatisch.

Ook het bijhouden van debiteuren en betalingen is soms tijdrovend. De meeste zzp’ers hebben weinig transacties, maar als je software koppelt aan je bankrekening houdt deze automatisch betalingen bij. Zo zie je direct of een debiteur het juiste bedrag overmaakt of welke debiteur te lang wacht met betalen.

BTW-aangifte of inkomstenbelasting indienen

Zelfs de btw-aangifte kun je met een goed online pakket vaak zelf. Al is deze stap erg afhankelijk van jouw boekhouding. Heb je buitenlandse omzet of importeer je uit het buitenland? Dan is de btw-aangifte soms wat lastiger. Voor de aangifte van de inkomstenbelasting moet je rekening houden met aftrekposten en privézaken, en deze is daarom soms wat lastiger om zelf te berekenen.

Meer halen uit de boekhouding?

Boekhoudpakketten die UBL-facturen makenMet een betaalbaar boekhoudpakket kun je gemakkelijk facturen maken en btw-aangifte doen, maar soms is er nog meer mogelijk. Zeker als je bedrijf groeit, en dus ook de tijd die je aan de boekhouding besteedt, kan het raadzaam zijn om te zien of je delen van de administratie kunt automatiseren.

Een simpel voorbeeld is dat een slimme boekhoudpakket werkt met ubl-bestanden, en deze automatisch voor je kan inboeken. Zo hoef je niet meer elke maand in te loggen bij je telefoon-, internet-, of hostingaanbieder maar haalt het programma automatisch deze facturen op en boekt deze in de administratie. Uiteraard moet je deze zelf goedkeuren maar het bespaart veel tijd bij het verzamelen van alle vaste maandelijkse facturen.

Slimme boekhoudpakketten kunnen met ubl-facturen delen van de administratie automatiseren.

Het automatisch inboeken is nog maar één voorbeeld, maar voor bedrijven die snel groeien zijn andere aanvullende functies op het gebied van de salarisadministratie, de debiteurenadministratie of het actief bijhouden van overzichten als de balans en jaarrekening soms ook interessant. Je kunt hier losse pakketten voor aanschaffen of dit uitbesteden, maar als je alles in één goed systeem verzamelt en beheert bespaar je niet alleen tijd maar krijg je ook veel beter inzicht in de geldstromen van je bedrijf.

Advies van een boekhouder

Boekhouder met administratieMet uitzondering van de inkomstenbelasting of salarisadministratie is online boekhouden best eenvoudig. Door het gemak van boekhoudpakketten is een boekhouder steeds minder nodig.

Het verwerken van de financiële administratie, zoals het invoeren van facturen of het boeken van andere gegevens, kun je zelf. Toch werkt ongeveer driekwart van alle ondernemers samen met een boekhouder.

Bij de omzetbelasting is het goed om de cijfers nog even na te lopen voor de btw-aangifte wordt ingediend en zeker bij de inkomstenbelasting is er nog wel kennis van de aftrekposten of andere fiscale zaken nodig. Ook kan een boekhouder advies geven bij een investering of financiering. Ook voor het verwerken van de salarisadministratie is de software van een boekhouder meestal beter.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

e-Boekhouden.nl, Moneybird of toch Exact?

online boekhoudprogrammaAls je de facturatie en verdere boekhouding zelf wilt regelen kan een online boekhoudpakket hierbij helpen. Bekende online boekhoudpakketten zijn Exact Online, Moneybird en e-Boekhouden.nl. Al zijn er daarnaast ook tientallen andere pakketten en je bent zelf helemaal vrij hoe jij de administratie wilt doen.

Als je een een administratiekantoor of boekhouder voor de boekhouding inschakelt heeft die misschien een voorkeur voor de software die jij gebruikt. Veel boekhouders werken met een van de bekende pakketten, maar zeker niet allemaal.

In het mkb zijn e-Boekhouden.nl, Moneybird en Exact bekende boekhoudprogramma’s.

Grotere administratiekantoren werken soms met meerdere oplossingen en daarbij ben je dus soms redelijk vrij in je keuze. Boekhouders die zelf als zzp’er ondernemen willen meestal dat je het boekhoudpakket van hun keuze neemt. Het is daarom aan te raden om een oplossing te kiezen waarmee je makkelijk importeert en kunt exporteren zodat je altijd je administratie makkelijk mee kunt nemen.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen van mensen die een boekhoudpakket vergelijken zijn:

Wat kan een boekhoudpakket precies?

Met een boekhoudpakket kun je gemakkelijk de inkomsten en uitgaven van je bedrijf bijhouden. Er zijn veel verschillen maar allemaal regelen ze de administratie en helpen ze je bij een winst- en verliesrekening. Hiermee kun je zelf slim boekhouden, factureren of de btw-aangifte doen vanuit deze software.

Daarnaast kun je met de meeste boekhoudprogramma’s ook je urenregistratie, jaarrekening en balans maken zodat je ook de aangifte van de inkomstenbelasting gemakkelijk kunt invullen. De financiële administratie is al snel tijdrovend. Met een eenvoudig boekhoudpakket kun je administratieve taken deels automatiseren en bespaar je veel tijd en tikfouten in de boekhouding.

Als boekhouden niet je specialiteit is kun je fiscale berekeningen en aangiftes beter over laten aan een boekhouder of accountant. Toch zal deze je waarschijnlijk wel aanraden een deel van de boekhouding zelf te doen via een boekhoudprogramma. Denk aan het verzamelen van de bonnetjes of het zelf maken van facturen. De meeste zzp’ers of ondernemers uit het mkb verzorgen dit zelf via online boekhoudsoftware.

Wat is het beste boekhoudpakket voor zzp & mkb-bedrijven?

Voor elk soort bedrijf uit het mkb is er bijna wel een aanbieder met een boekhoudpakket dat bijna op maat mogelijk is. Hierdoor is het lastig om te bepalen wat het beste boekhoudprogramma is.

Enkele van de beste boekhoudpakketten zijn bijvoorbeeld Exact Online, Twinfield en e-Boekhouden.nl. Deze spelers zijn momenteel marktleider in het mkb. Dat is niet voor niets, maar als jij geen werknemers hebt zijn de eerste twee pakketten waarschijnlijk wel wat aan de dure kant. Voor de administratie van een zzp’er is een kleiner en goedkoper boekhoudpakket meestal ook voldoende.

Kun je ook eenvoudig boekhouden in Excel?

boekhouden in excelJe mag zelf bepalen hoe je de boekhouding bijhoudt. Je kunt bijvoorbeeld boekhouden in Excel. Het voordeel van het boekhouden via deze software is dat je alles in de hand hebt. Je kunt zelf alle berekeningen maken en Excel kan eigenlijk alles.

Veel ondernemers kiezen voor Excel omdat ze al bekend zijn met deze software. Wat ze zich niet realiseren is dat boekhouden in Excel erg foutgevoelig is. Als je er geen specialist in bent loop je al snel de kans dat de boekhouding niet meer klopt door een tik- of rekenfout. Dan kun je beter online software voor de boekhouding kopen. Als je even zoekt naar een goedkoop boekhoudpakket voor zzp & mkb-bedrijven ontdek je dat deze niet meer duur of ingewikkeld zijn.