e-boekhouden

Boekhoudpakket

Boekhoudpakketten hebben de boekhouding van ondernemers afgelopen jaren veel makkelijker gemaakt. Met een goed online boekhoudpakket is ook de administratie van jouw eenmanszaak een fluitje van een cent.

Inhoud:

Boekhoudpakket eenmanszaak

online boekhoudprogrammaEen goed online boekhoudpakket maakt de boekhouding eenvoudig! Bij een eenmanszaak kun jij gemakkelijk zelf de financiële administratie hierin bijhouden. Administratie waar voorheen iemand een dag per week mee bezig was, is door boekhoudpakketten teruggedrongen tot enkele uurtjes per maand.

Nog maar enkele jaren geleden was je urenlang bezig was met het handmatig verwerken van de inkomende en uitgaande facturen. Dagelijks werd de bankrekeningen nagelopen en nadat deze in het overzicht verwerkt waren, werden ze in grote mappen op factuurnummer of datum opgeslagen. Dat werk is door boekhoudpakketten geautomatiseerd.

Boekhoudpakket automatiseert veel stappen uit de boekhouding.

Omdat een boekhoudpakket veel zelf berekent of invult, is er weinig tot geen kennis van boekhouden meer nodig. Ondernemers boekhouden daarom steeds vaker zelf. Vaak op advies van de boekhouder, die via online boekhouden meekijkt en simpele werkzaamheden liever niet meer voor zijn rekening neemt. Hij kan zich vervolgens richten op werkzaamheden waarbij meer kennis van de boekhouding nodig is.

Zoek je een online boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Iedereen kan online boekhouden

Ruim negentig procent van de boekhouding is helemaal niet moeilijk. Een winst- en verliesrekening klinkt misschien als lastige materie. Als je vroeger al niet zo goed was in rekenen op school klinkt een administratie opzetten al snel als ingewikkeld. Maar deze stappen berekent je boekhoudpakket vaak automatisch en hierdoor kan iedereen online boekhouden.

Met een goed boekhoudpakket is online boekhouden heel eenvoudig.

Drie boekhoudpakketten voor de eenmanszaak:

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Gratis
  • 135.000 gingen u voor
  • Belastingdienst Erkend
  • Deskundige helpdesk
Bekijk de website

Ficsus.nl

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

Gratis
  • Gratis en vrijblijvend
  • Gratis helpdesk
  • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

Rompslomp.nl

★ ★ ★ ★ ★ (410)

Rompslomp is hét meest eenvoudige facturatie en boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Je administratie wordt veilig opgeslagen en met onze handige app kun je altijd je administratie bekijken. Boekhouden wordt aangenaam met Rompslomp.nl! Probeer het gewoon zelf gratis uit op Rompslomp.nl

€ 15,00 per maand
  • Makkelijk & Compleet
  • Boekhouden wordt leuk!
  • Handige mobiele app
Bekijk de website

Zoek je een ander boekhoudprogramma voor jouw eenmanszaak? Vergelijk pakketten voor het mkb simpel via ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Facturen maken of verwerken

Bij zzp’ers met een eenmanszaak is zit de meeste tijd van het boekhouden in het maken, versturen of verwerken van facturen. Inkomende facturen scan je gemakkelijk met je mobiel waarna het boekhoudpakket ze vaak zelf al herkent en toevoegt aan de boekhouding. Je eigen uren of opdrachten factureren is niet veel moeilijker.

Bespaar tijd op het maken, versturen of verwerken van facturen.

Een factuur is gebonden aan veel regels maar boekhoudsoftware houdt hier al rekening mee. Factureren is tegenwoordig dus vooral een kwestie van de juiste klant selecteren, een duidelijke omschrijving geven van het geleverde werk of product, en de juiste prijs noteren. Het toevoegen van btw, datum, factuur- en rekeningnummer regelt de software allemaal vanzelf. En als het boekhoudpakket ook een urenregistratie bijhoudt gaan zelfs die laatste stappen deels automatisch.

Ook het bijhouden van debiteuren en betalingen is soms tijdrovend. De meeste zzp’ers hebben weinig transacties, maar als je software koppelt aan je bankrekening houdt deze automatisch betalingen bij. Zo zie je direct of een debiteur het juiste bedrag overmaakt of welke debiteur te lang wacht met betalen.

BTW-aangifte of inkomstenbelasting indienen

Zelfs de btw-aangifte kun je met een goed online pakket vaak zelf. Al is deze stap erg afhankelijk van jouw boekhouding. Heb je buitenlandse omzet of importeer je uit het buitenland? Dan is de btw-aangifte soms wat lastiger. Voor de aangifte van de inkomstenbelasting moet je rekening houden met aftrekposten en privézaken, en deze is daarom soms wat lastiger om zelf te berekenen.

Zijn boekhouders straks overbodig? Niet helemaal!

Boekhouder met administratieMet uitzondering van de inkomstenbelasting of salarisadministratie is online boekhouden best eenvoudig. Hierdoor lijkt het alsof een boekhouder steeds minder nodig is. Voor het verwerken van de financiële administratie is dat ook zo. Het invoeren van facturen of het boeken van andere gegevens kun je zelf, dus daar is hulp voor een groot deel overbodig.

Toch werkt ongeveer driekwart van alle ondernemers samen met een boekhouder. Bij de omzetbelasting is het goed om de cijfers nog even na te lopen voor de btw-aangifte wordt ingediend en zeker bij de inkomstenbelasting is er nog wel kennis van de aftrekposten of andere fiscale zaken nodig.

Salarisadministratie, investering of financiering

Ook kan een boekhouder advies geven bij een investering of financiering en bij personeel is voor het verwerken van de salarisadministratie zijn software meestal beter.

Ben je op zoek naar een boekhouder of administratiekantoor? kosten vergelijken van boekhouders uit je eigen regio? Vraag online gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk zelf.

Als je nog iets verder wilt gaan, en jouw bedrijf wilt vergelijken met soortgelijke ondernemingen uit dezelfde branche, is het goed om zo nu en dan met een boekhouder om tafel te gaan zitten om te vragen waar hij zoal verbeterpunten ziet voor jouw organisatie.

e-Boekhouden, Moneybird of toch Exact?

online boekhoudprogrammaAls je zelf de facturatie wilt regelen en online wilt boekhouden is kan een boekhoudpakket hierbij helpen. Bekende online boekhoudpakketten zijn e-Boekhouden, Moneybird en Exact. Al zijn er daarnaast ook tientallen andere pakketten en je bent zelf helemaal vrij hoe jij de boekhouding wilt doen.

Als je een een administratiekantoor of boekhouder voor de boekhouding inschakelt heeft die misschien een voorkeur voor de software die jij gebruikt. Veel boekhouders werken met een van de bekende pakketten, maar zeker niet allemaal.

In het mkb zijn e-Boekhouden.nl, Moneybird en Exact bekende boekhoudprogramma’s.

Grotere administratiekantoren werken soms met meerdere oplossingen en daarbij ben je dus soms redelijk vrij in je keuze. Boekhouders die zelf als zzp’er ondernemen willen meestal dat je het boekhoudpakket van hun keuze neemt. Het is daarom aan te raden om een oplossing te kiezen waarmee je makkelijk importeert en kunt exporteren zodat je altijd je administratie makkelijk mee kunt nemen.