menu
e-boekhouden

Bijna 5 miljoen .nl-domeinnamen

In Nederland ondernemen we veel op het internet. Een van de vele factoren waaruit dit blijkt is bijvoorbeeld de grote hoeveelheid domeinnamen die we registreren. De .nl-domeinnaam is in ons land verreweg de meest populaire. Hiervan zijn er al bijna vijf miljoen.

Dit blijkt uit de publieke teller op SIDN.nl. Op het moment van schrijven staat de teller op 4.991.298, wat betekent dat er nog geen negenduizend domeinnamen geregistreerd hoeven te worden om de magische mijlpaal te bereiken.

Het bedrijf achter de registratie van .nl-domeinnamen is SIDN, oftewel Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Sinds 1996 beheert deze stichting alle domeinnamen die eindigen op .nl. “SIDN beheert meer dan 4 miljoen .nl-domeinnamen en verwerkt meer dan een miljard zoekopdrachten per dag. Omgerekend is dit meer dan één registratie op iedere vijf inwoners van Nederland. Hiermee staat .nl wereldwijd op de eerste plek”, zo lezen we op de site. Een prestatie om trots op te zijn, maar nog mooier wordt het als binnenkort dit aantal dus vervangen kan worden als de mijlpaal van 5 miljoen .nl-domeinnamen wordt bereikt.

.nl domeinnamen

Hoe binnenkort, dat is nog maar de vraag. In juni kende het namelijk qua registraties een kleinere netto groei dan in de maanden ervoor. Het aantal opheffingen in deze maand (70.374) lag ook ver boven dat van de twee maanden ervoor (49.422 en 48.155). SIDN heeft echter een extra grafiek opgenomen voor de DNSSEC .nl-domeinnamen, dus het zou kunnen dat ze deze 15.686 domeinnamen die in juni zijn aangevraagd los zien van het totale aantal .nl-domeinnamen dat in deze maand is aangevraagd.

DNSSEC
DNSSEC staat voor Domain Name System Security Extensions en is bedoeld om te voorkomen dat cybercriminelen internetgebruikers ongemerkt omleiden naar nepsites. Dit was nodig, omdat het huidige DNS-protocol niet optimaal beschermd is. Het is namelijk mogelijk om de tijdelijke opslagruimte van Domain Name Servers te vervuilen met valse informatie, zodat een domeinnaam niet meer aan het juiste IP-adres wordt gekoppeld. SIDN implementeerde DNSSEC op 15 mei van dit jaar in hun domeinnaam-registratiesysteem. In Nederland zijn er, volgens de teller op SIDN.nl nu 90.021 .nl-domeinnamen met DNSSEC, terwijl er volgens VeriSign maar 15.892 .com-domeinnamen met deze beveiliging zijn.

 

Reacties