e-boekhouden

Benelux merkregistratie

Een Benelux merkregistratie geeft bescherming rond je merk. Je kunt hiervoor een merkenbureau inschakelen maar je kunt ook zelf je merknaam registreren.

Wat is een merknaam?

Als je een bedrijf begint dan moet je een bedrijfsnaam bedenken. Deze kan uitgroeien tot merk. Zo denk je bij het woord Google misschien aan een zoekmachine en bij Coca Cola aan een frisdrank. Dit zijn bekende merken met een duidelijke uitstraling. Ook van jouw bedrijfsnaam kun je een merk maken waarbij jouw klant je herkent aan je domeinnaam, e-mailadres, visitekaartjes of uitstraling.

Waarom een merknaam registreren in de Benelux?

Wat nu als een concurrent een naam gebruikt die enorm op die van jou lijkt? Of wat als een multinational zegt dat je van de een op andere dag moet veranderen naar een andere bedrijfsnaam? Als je een merknaam registreert in de Benelux dan ben je de enige die deze in jouw segment mag gebruiken.Benelux merkregistratie

Een handels- of bedrijfsnaam geeft weinig bescherming. Als deze naam voor een ander product of dienst als merk is geregistreerd dan heb jij minder rechten. Er is dan zelfs een kans dat je jouw naam of logo moet stoppen of niet mag uitbreiden. Een Benelux merkregistratie kan hierbij dé oplossing bieden.

Snel een goede en professionele bedrijfsnaam bedenken? Hiervoor kun je ook een reclamebureau inschakelen. Deze kan ook direct helpen bij de merkregistratie.

Om problemen met je domeinnaam of bedrijfsnaam te voorkomen is het verstandig deze als merk te registreren. Alleen door een merkregistratie word je eigenaar van een exclusief recht op het merk.

Controleer vooraf of je merk echt nog niet bestaat

Bij een nieuw merk is het van belang om eerst te achterhalen of deze beschikbaar is voordat je overgaat tot de merkregistratie. Door eerst te kijken of deze beschikbaar is voordat je een aanvraag indient kun je problemen soms beter voorkomen. Je kunt zelf kijken of de domeinnaam bezet is via SIDN en de merknaam via het merkenregister van BOIP.int.

Het is belangrijk om vooraf te controleren of de merknaam echt beschikbaar is.

Let wel op: hiermee controleer je alleen de letterlijke spelling, maar een kleine variatie zal nog onder het merkenrecht vallen. Vergelijkbare merknamen, die dus hetzelfde klinken of maar enkele letters verschillen, vallen dus ook nog onder de bescherming van bestaande merknamen. Naast een letterlijke zoektocht is het dus slim om ook variaties te proberen of om even naar de merknaam te googelen. Heb je werkelijk niets kunnen vinden? Dan kun je beginnen met de werkelijke registratieprocedure.

Zelf een merknaam registreren in de Benelux

Je kunt een merkenbureau inschakelen maar via BOIP.int kun je ook zelf jouw merknaam registreren. Daarbij is het wel belangrijk dat je goed oplet tijdens de registratie. Zo moet je vooraf aangeven voor welke producten en diensten je het merk wilt vastleggen. De producten en/of diensten worden volgens vaste regels ingedeeld in bepaalde klassen. De bescherming blijft deels beperkt tot deze klassen en het is dus belangrijk om rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen.

Houdt bij het vastleggen van je merk ook rekening met toekomstige ontwikkelingen.

Ook is het belangrijk om je merk pas te gebruiken na goedkeuring. Bij een Benelux merkregistratie begint het merkenrecht op de datum van de aanvraag van het merk. Vanaf die datum is de merknaam juridisch beschermd. Maar je kunt er pas gebruik van maken als het merk is ingeschreven.

Na het depot wordt door de ambtenaren van het Benelux Merkenbureau een verplicht ambtelijk onderzoek verricht. Dit onderzoek geeft inzage in oudere overeenstemmende merken en is uitsluitend informatief van aard. Eventueel is het mogelijk dit onderzoek versneld uit te laten voeren om eerder over de resultaten te beschikken.

Snel een goede en professionele bedrijfsnaam bedenken? Hiervoor kun je ook een reclamebureau inschakelen. Deze kan ook direct helpen bij de merkregistratie.

Een merkregistratie heeft pas zin bij voldoende onderscheidend vermogen

Het is belangrijk dat een merk over voldoende onderscheidend vermogen beschikt. Anders kunnen de instanties de aanvraag van een merk weigeren. Komt de aanvraag door de toetsing, dan wordt het merk gepubliceerd en kunnen houders van oudere rechten, binnen de daarvoor gestelde termijn, bezwaar maken tegen je aanvraag.

Dit kan door het indienen van een oppositie. Indien het Benelux Merkenbureau geen bezwaren ontvangt en de aanvraag de oppositieprocedure doorstaat, zal het merk ingeschreven worden. Een Benelux merkenregistratie heeft een geldigheidsduur van tien jaar vanaf de depotdatum.

Pas na het vastleggen van de merknaam geeft deze bescherming

Een merkregistratie geeft de merkhouder niet alleen de zekerheid het merk te kunnen blijven gebruiken, maar ook de mogelijkheid om op te treden tegen inbreuk op zijn merkenrecht. Je kunt dan optreden tegen nieuwe handelsnamen en domeinnamen, als die lijken op die van jou. De bescherming begint dus pas nadat je deze hebt aangevraagd bij de merkregistratie.  Tegen bestaande merken is het lastig vechten en alleen al in de Benelux zijn ruim 1 miljoen merken geregistreerd. Wacht er dus niet te lang mee!

Toekomstige merken controleren op inbreuk

Het is mogelijk dat er na jouw merkregistratie nieuwe merken worden aangevraagd die lijken op die van jou. Het Benelux Merkenbureau laat dergelijke merken toe in het register en het is dus je eigen taak om te voorkomen dat er merknamen worden geregistreerd die te veel op jouw merknaam lijken. Een bewakingsabonnement bij een merkenbureau kan hierbij helpen. Deze houdt je dan op de hoogte van nieuwe, conflicterende merken die bij de registers worden aangeboden.

Enkele veelgemaakte fouten rond merknamen:

  • Vertrouwen op de handelsnaam. Die biedt alleen bescherming in de plaats waar je actief bent en alleen als er nog geen merk actief is. Daarbuiten geldt alleen merkregistratie.
  • Niet deponeren. De kans bestaat dat je alsnog je bedrijfsnaam of producten moet stopzetten vanwege inbreuk op bestaande rechten. Ook kunnen er boetes en schadeclaims volgen.
  • Klakkeloos deponeren. Maakt slapende honden wakker. Vooronderzoek naar gelijkende merken is belangrijk.
  • Te zuinig deponeren. Alleen de naam en niet de verpakking, kleur, vorm et cetera. De kans bestaat dat het eigen product onder een andere naam wordt verkocht.
  • Geen bescherming voor andere landen aanvragen. Verwacht je ook succes in het buitenland? Dan is een Benelux merkregistratie soms onvoldoende.
  • Op de verkeerde naam registreren. Wordt de directeur eigenaar, de werkmaatschappij, of moet de merknaam in een holding worden ondergebracht?