menu
e-boekhouden

Bedrijfsplan noodzakelijk?

Je bent jong en je wilt ondernemen! Wat zijn dan je mogelijkheden? Genoeg, als je maar écht wilt. Zelf ben ik op 20-jarige leeftijd begonnen met ondernemen. Gewoon door te doen. Niet al te lang nadenken maar gewoon doen. Dan zie je vanzelf of iets werkt of niet.

Ik ben met mijn eerste bedrijf zonder een duidelijk (bedrijfs)plan. Dat wat ik nu iedereen aanraadt om te doen heb ik zelf in het begin niet gedaan. Ik kon wel goed luisteren. Enkele adviezen heb ik ter harte genomen zoals als je het doet, doe het dan goed! Wij investeerden vanaf het begin in goede mensen en middelen. Kwaliteit betaalt zich altijd uit. Het kan even duren maar de revenuen komen dan vanzelf binnen.

Voor mijn latere bedrijven heb ik wel bedrijfsplannen geschreven. Dit was ook noodzakelijk gezien de noodzakelijke investeringen die hieraan verbonden waren. Het bedrijf had ik zelf wel duidelijk voor ogen. Echter, ik moest ook anderen overtuigen van de mogelijkheden. Dan is een bedrijfsplan wel handig.

Een bedrijfsplan schrijf je primair voor jezelf, maar vaak ook voor anderen. Je legt je gedachten vast, formuleert doelstellingen en creëert meetpunten op basis waarvan je actie kunt ondernemen. Dit laatste gebeurt vaak niet. De reden hiervan is veelal gelegen in het feit dat zaken anders lopen dan oorspronkelijk ingeschat. Je kunt van tevoren van alles bedenken en jezelf van alles voornemen. Echter, één ding is zeker en dat is dat de uitkomsten van het bedrijfsplan afwijken van datgene wat in de praktijk wordt gerealiseerd. Het zou dan goed zijn om het plan aan te passen, nieuwe doelstellingen te maken e.d. Helaas, de meeste ondernemers vinden dit veel te veel werk.

Ik heb ooit, voor een prijsvraag, een bedrijfsplan van een nieuw bedrijf geschreven in de vorm van een jaarverslag. Als ware het dat ik terug keek in de tijd. In dit jaarverslag schreef ik wat er was meegevallen en wat er was tegengevallen. Het resultaat was niet alleen leuk om te lezen. Door niet vooruit te kijken maar terug in de tijd dwing je jezelf om realistisch te zijn. Het was een leuke ervaring. Helaas, geen prijs mee gewonnen!

Patrick Bijman

Reacties