menu

Bedrijfsaansprakelijkheid verzekeren

Net als een particulier aansprakelijk is voor eventuele schade die zijn huisdier of kind maakt, is een ondernemer aansprakelijk voor schade die door zijn bedrijf (en/of beroep) wordt veroorzaakt. Een normale particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt over het algemeen geen schade door zakelijke aansprakelijkheid. Je kunt je bedrijfsaansprakelijkheid los laten verzekeren.

Bedrijfsaansprakelijkheid verzekeren

Dekking bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dek je schade waar je aansprakelijk voor bent maar in feite weinig aan kunt doen. Veel zaken kunnen iedereen overkomen. Je gaat op een bureau zitten maar zakt er door. Je loopt langs een vaas en plots valt ‘ie om en komt er water op een dure server. Voor schade die jij of je medewerkers veroorzaken tijdens het werk, ook als het totaal niet met je werk te maken heeft, is je bedrijf aansprakelijk. Voor dit soort schades kun je je verzekeren met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Instinkers en breinbrekers
Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Om deze gemakkelijk te kunnen onderscheiden is het handig om een regel te onthouden. Deze gaat over het algemeen vrij goed op. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die niet met het beroep te maken heeft. Zoals bijvoorbeeld een dure vaas die je bij een bezoek aan een klant, per ongeluk omstoot. Deze schade heeft niets te maken met het feit dat jij je werk niet goed doet. Het kan simpelweg iedereen overkomen.

Noodzaak en kosten bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die zelfs voor kleine zelfstandigen al snel een dekking heeft tot twee miljoen euro. Er zijn ook veel zaken verzekerd waarvan de kosten zomaar kunnen oplopen. Met deze zaken wil je als ondernemer echt niet bezig zijn. Toch valt het allemaal wel mee. De kans dat je een miljoenenschade maakt is nou eenmaal niet zo groot en omdat de kans niet zo groot is valt de premie in de meeste gevallen ook reuze mee. Deze verzekering is een van de meer populaire verzekeringen omdat je voor een bedrag van ongeveer 100 euro per jaar toch hele vervelende voorvallen kunt uitsluiten. Wij zien de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, gezien de dekking, premie, en alles wat bij dit soort schades komt kijken, als een noodzakelijke verzekering voor ondernemers.

Indien niet verzekerd
Vrij simpel. De kans dat je je op je aansprakelijkheidsverzekering moet beroepen is vrij klein. In de meeste gevallen is niet verzekerd dan ook niet direct een verschil. Maar echt invloed heb je er niet op, en als er iets misgaat dan had je de kosten met 100 euro per jaar kunnen voorkomen. Vaak is het zo dat een ongelukkig voorval dat uit de hand loopt voor een ondernemer zonder bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering direct een faillissement betekent.