BDO helpt mkb bij alternatieve financiering

BDO helpt mkb bij alternatieve financiering

BDO Accountants & Adviseurs gaat ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf helpen die op zoek zijn naar financiering voor hun bedrijf. Tegenwoordig zijn banken immers voorzichtig met het verstrekken van krediet en moet er dus steeds vaker worden gekeken naar alternatieve financiering.

Het geld dat aan kredieten wordt verleend voor het mkb daalt al sinds 2013, zo stelt BDO. Maar tegelijkertijd neemt het aanbod aan alternatieve financieringsvormen toe. Zo zijn crowdfunding en crowd equity razend populair geworden.

En dat is gunstig voor het midden- en kleinbedrijf, want van alle bedrijven in deze sector die jaarlijks een financieringsvraag indienen, krijgt 29 procent een ‘nee’ te verwerken. “Oorzaak is dat juist die banken zuinig moeten zijn. Daarom verstrekken zij vrijwel alleen nog de minst risicovolle leningen, terwijl deze niet altijd passen bij het doel”, aldus Victor Verstappen van BDO.

20% investeringskapitaal komt van alternatieve financiering

Eén vijfde van het totale investeringskapitaal in het mkb komt nu van alternatieve kredietvormen, zoals lease- en factoringsconstructies en participatiemaatschappijen. BDO helpt financiering-behoevende ondernemers niet alleen met het in kaart brengen van de mogelijkheden bij banken, maar ook door ze te informeren over alternatieve financieringsvormen, waar bijvoorbeeld ook venture capital, mezzanine-leningen, crowdfunding en crowd equity onder vallen.

Ondernemers zijn wel bekend met alternatieve financiering

Ondernemers krijgen bij BDO hulp tijdens het gehele financieringstraject, vanaf de eerste plannen tot het moment dat het gezochte geld op de rekening staat. Volgens BDO weten ondernemers vaak wel iets van de alternatieve financieringsmogelijkheden, maar zoeken ze een partij die de cijfers en plannen van hun bedrijf kent en dat kan vertalen naar een goed onderbouwde aanvraag bij een geschikte investeerder. “Wij kunnen dat. Bovendien lukt het ons sneller om gunstige voorwaarden voor zaken als garantstelling, aflossingstermijnen of afsluitprovisie te regelen. Dat scheelt een bedrijf soms wel duizenden euro’s per jaar”, aldus Verstappen.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten