menu

Autoverzekering

Met een autoverzekering dek je eventuele schade die de zakenauto maakt. Bij een autoverzekering is de auto zelf en niet de eigenaar verzekerd. Elke bestuurder van de auto is dan ook automatisch verzekerd.

AutoverzekeringDekking autoverzekering
De dekking van een autoverzekering is mogelijk op twee manieren. De eerste optie is de zogenaamde WA-verzekering waarbij alle schade die de auto bij een ander veroorzaakt is gedekt. Dat is materiële maar ook alle andere soorten schade. In de tweede optie is ook de schade aan de eigen auto gedekt. In deze tweede situatie is meestal ook glasschade meeverzekerd en kunnen sterretjes in de ruit zonder verlies van schadevrije jaren worden gedeclareerd. De WA-verzekering is verplicht volgens de wet. Elke auto die in Nederland rond rijdt is dan ook verplicht verzekerd. In de meeste gevallen is een autoverzekering vrij snel volledig. De meeste basisverzekeringen dekken bijvoorbeeld al heel snel schade aan overige inzittenden. Schade aan de eigen auto is altijd los van de WA-verzekering.

Instinkers en breinbrekers
Eigenlijk geen instinker maar juist een positief puntje voor deze verzekering is dat deze vrij gemakkelijk is af te sluiten. Een auto verzekeren is in het algemeen vrij gemakkelijk. Met een of enkele telefoontjes is het mogelijk om snel een tijdelijke dekking te krijgen voor WA-schade die wordt opgelopen door de auto. Het is dan ook niet nodig eerst een autoverzekering af te sluiten voor men een auto koopt. Zodra men bij een garage het eens is en de sleutel wordt overhandigd kan een verzekeraar worden gebeld voor een tijdelijke dekking.

Noodzaak & kosten autoverzekering
Een WA-verzekering voor de auto is verplicht. Het maakt hier overigens niet veel uit of het om een zakenauto of een privéauto gaat. Het voordeel bij een zakenauto kan zijn dat de verzekering zakelijk te boeken valt en dus aftrekbaar is. De premie van een autoverzekering kan enorm variëren.

Dat is onder andere afhankelijk van:

  • Schadevrije jaren
  • Aantal kilometer per jaar
  • Waarde auto
  • Dekking verzekering (WA of WA+)
  • Verzekeraar

Om toch een indicatie te geven: Voor een basis WA-verzekering voor een gemiddelde, drie jaar oude Volkswagen Golf met ongeveer 12.000 kilometer per jaar en zonder schadevrije jaren ben je ongeveer 400 euro per jaar kwijt aan premie aan de autoverzekering. Maar laat het duidelijk zijn dat deze prijzen enorm verschillen per auto en per situatie. Zelfs per regio zijn er verschillen. In Amsterdam betaal voor dezelfde dekking voor jouw auto bij veel verzekeraars meer dan wanneer de standplaats van de auto buiten de randstad is omdat er relatief meer (blik)schade in Amsterdam opgelopen wordt.

Indien niet verzekerd
Elke bestuurder is in Nederland verplicht om eerst te controleren of de auto is verzekerd voor hij hem start. Zodra je dan ook onverzekerd gebruik maakt van de auto ben je in Nederland strafbaar. Niet verzekeren is dus geen optie. Wel is er een groot verschil tussen de WA en de meer volledige dekking WA+ of WA casco dekking. Hiertussen dient men een goed besluit te nemen.