e-boekhouden

Auto van de zaak: kosten beperken

Auto van de zaak: kosten beperken

Een auto van de zaak is voor medewerkers vaak een extra plus. Voor ondernemers is het vooral een rekensom. Want alhoewel je bij een auto van de zaak alle kosten zakelijk kunt boeken, zit je dan wel soms met een flinke bijtelling. Soms is het zelfs goedkoper om de auto privé aan te schaffen. Hoe kun je nu een goede auto kopen, en toch de kosten privé beperken?

Auto van de zaak betekent bijtelling privé

Auto van de zaak: kosten beperkenEen auto van de zaak die ook voor privé kilometers gebruikt wordt, is belast met bijtelling privé gebruik. Je wilt de kosten van deze bijtelling uiteraard zo laag mogelijk houden en hiervoor zijn een aantal mogelijkheden. De bijtelling ‘privégebruik auto’ is afhankelijk van de CO²-uitstoot van de auto. In 2018 is de bijtelling 4% of 22% van de catalogusprijs (dit is inclusief accessoires, BTW en BPM). Is de auto overigens ouder dan 15 jaar, dan wordt de marktwaarde van de auto genomen.

De bijtelling zal in de eenmanszaak moeten worden opgeteld bij de winst en daar betaal je dan inkomstenbelasting over. Tenzij je minder dan 500 kilometer op jaarbasis privé rijdt. Om dit te bewijzen zul je echter wel een goede rittenregistratie moeten bijhouden.

Kosten bijtelling beperken

Het is niet altijd voordelig om de auto op naam van de zaak te zetten. Doe je dat toch, dan wil je de kosten van de bijtelling zo laag mogelijk houden. Dit kun je doen op een aantal manieren:

  • Wanneer je samenwerkt met een partner en hij de auto ook voor privédoeleinden gebruikt, dan kunnen de kosten van de bijtelling gedeeld worden. Dit levert een besparing voor de inkomstenbelasting aangezien er een gedeelte van het bedrag belast wordt in Box-1 van de partner en hierover wordt minder belasting geheven.
  • De bijtelling voor privégebruik is nooit hoger dan de kosten van de auto voor de zaak. Het is dus goed om na te denken over de kosten van de auto, namelijk, hoe lager de kosten zijn hoe lager de bijtelling. Denk dus aan de kosten als de aanschafprijs, motorrijtuigenbelasting, verzekeringen, onderhoud en parkeergeld. Er zijn vast manieren waarop hier bespaard kan worden.
  • De stallingskosten van de auto kunnen tot een bepaald bedrag als bedrijfskosten worden opgevoerd wanneer de auto is gestald in een privégarage.

Tankpassen

Je bespaart niet direct geld met een zakelijke tankpas maar wel een hoop tijd. De belastingdienst accepteert geen tankbonnen als factuur. Dat wil niet zeggen dat je ze nooit in de boekhouding kunt verwerken, maar er zitten wel beperkingen aan, zoals dat deze met een zakelijk pinpas moeten zijn betaald.

Via een tankpas mis je nooit de bon, is er altijd een nette factuur, en zul je veel minder gedoe krijgen bij een controle van de belastingdienst. De tankpas zorgt voor een makkelijke administratie, je ontvangt één keer per maand een overzicht factuur van alle tankbeurten. De fiscus accepteert deze factuur voor de omzetbelasting.

Gerelateerde berichten