Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Assertiviteit en zelfvertrouwen

Om zelfstandig te ondernemen heb je zelfvertrouwen nodig. Om ook klanten te werven moet je assertief zijn. Maar hoeveel zelfvertrouwen en assertiviteit heb je nu nodig en hoe zorg je dat dit groeit?

Hoeveel assertiviteit en zelfvertrouwen moet een startende ondernemer bezitten?

Assertiviteit en zelfvertrouwenEen veel voorkomend misverstand is dat elke startende ondernemer moet bruisen van het zelfvertrouwen. Dat is in de praktijk ook helemaal niet het geval. Elke ondernemer heeft te maken met beren op de weg, en daar mag je heus af en toe een beetje bang voor zijn.

Zolang je maar op zoek gaat naar een oplossing, want die beer moet niet het einde van het verhaal betekenen. Je moet dus aan de slag. Assertiviteit, je grenzen aangeven en spontaan op elke nieuwe situatie reageren kan daar zeker bij helpen. En hoe meer succes men heeft, hoe meer het zelfvertrouwen zal groeien. Maar wat is nu precies assertief gedrag?

Vind je assertiviteit lastig en heb je moeite om jouw producten te verkopen? Verkopen is een vak en nieuwe klanten werven is een expertise op zich!

Wat is assertiviteit en hoe kan zelfvertrouwen hiermee samenhangen?

Assertiviteit is niet alleen het snel reageren op een situatie die zich voordoet. Het heeft ook te maken met het aangeven van je grenzen met betrekking tot het onderwerp van gesprek. Kan assertiviteit je zelfvertrouwen versterken? Absoluut. Maar is het nodig om assertief te zijn om zelfverzekerd over te komen? Zij die assertief zijn, kunnen zelfverzekerder over komen. Maar zelfvertrouwen haal je ook uit andere aspecten dan je communicatieve vaardigheden en gevatheid.

Wat zijn de voordelen en valkuilen van assertiviteit en zelfvertrouwen?

Het niveau van assertiviteit en zelfvertrouwen moet passen bij de persoon in kwestie. Anders wordt het acteren en daar prikt iedereen doorheen. Het is mogelijk assertiever te worden of meer zelfvertrouwen uit te stralen. Daarbij is van groot belang om dichtbij de persoon te blijven die je echt bent, kracht vanuit je eigen basis.

Kracht vanuit de eigen basis

Kracht vanuit je eigen basis is niets anders dan het uitstralen van zelfvertrouwen vanuit de persoon en ondernemer die je bent. Waar ben je sterk in, waar onderscheid jij jezelf mee en wie ben je als mens? Als je komt voor een opdracht, een presentatie moet geven of een vergadering moet bijwonen, wees gewoon jezelf in je zakelijke kracht. Laat je niet teveel afleiden door de omgeving of de mensen met wie je zaken doet. Probeer te focussen en houd het daarbij zo luchtig als de situatie toelaat. Niemand zit te wachten op een gespannen sfeer of gesprek. Wees assertief vanuit je eigen basis, je eigen zelfvertrouwen, maar ga vooral niet bluffen, muren bouwen om jezelf of liegen.

Vijf tips voor assertiviteit en zelfvertrouwen optimaal

  1. Vertrouw altijd op je eigen basis: bij twijfel, gebruik je intelligentie, je gezond verstand, maar ook je buik gevoel (IGB-check: Intelligentie, Gezond verstand, Buikgevoel). De combinatie van deze drie zal je assertiviteit en zelfvertrouwen zeker versterken. Blijf dicht bij je eigen kerngevoel en je zult betere beslissingen nemen.
  2. Wees niet bang om een opdracht af te wijzen: als een opdracht of een opdrachtgever niet past bij je eigen bedrijfsfilosofie of gewoon niet door de IGB-check komt, wees niet bang deze te weigeren. Dat getuigt van een bijzonder soort zelfvertrouwen en assertiviteit: weten dat er een opdracht zal komen die beter past en hier ondanks deze tegenslag het geloof in behouden.
  3. Wees jezelf bij een verkoopgesprek en niet wie je denkt dat je moet zijn: ga bij een nieuw gesprek voor je eigen bedrijf niet ‘verkleed’ als iemand anders die je denkt dat het bedrijf graag ziet verschijnen. Er is niets zo doorzichtig als iemand die een rol speelt. Wees jezelf, maar pas je wel aan aan de gangbare business etiquette:  – kom bijvoorbeeld in pak als dat gebruikelijk is; – bereid een presentatie voor als dat de standaard in deze sector is. Als je dan de opdracht krijgt, voel je je zelfvertrouwen groeien, want met je eigen assertiviteitsniveau heb je de opdracht behaald.
  4. Baken je eigen grenzen af: laat niet met je sollen in de zakelijke markt waarin je actief bent. Maar wees wel meegaand en flexibel. Als je vindt dat je niet eerlijk behandeld wordt omdat je starter bent of nog niet veel naam en faam hebt opgebouwd in je eigen marktniche, benoem dat dan vanuit je zelf. Wijs nooit de vinger naar de ander, maar geef aan wat het met jou doet.
  5. Geloof in jezelf en succes komt naar je toe: geloof in jezelf, heb dat zelfvertrouwen dat je mag hebben. Je bent al ver gekomen, je bent al zelfstandig ondernemer en dat is al heel wat. Kijk eens wat je hebt moeten doen om zover te zijn als je al bent en wees daar trots op. Geloof in jezelf en doe dat met je eigen niveau van assertiviteit. Er is geen ideaal niveau voor iedereen. Dat ligt aan wie jij als mens bent en hoe je graag zaken doet.

Assertiviteit en zelfvertrouwen zijn te leren
Het is mogelijk om je niveau van assertiviteit en zelfvertrouwen te vergroten als je daar behoefte aan hebt. Maak een sterkte/zwakte-analyse van jezelf als mens en kijk waar je vindt dat je nog niet je potentie hebt bereikt. Kijk wat daar aan te grondslag ligt en ga daar aan werken! Het is nooit te laat en je bent nooit te volwassen om jezelf assertiever te maken en je zelfvertrouwen te vergroten.