e-boekhouden

Assertiviteit

Om zelfstandig te ondernemen, heb je zelfvertrouwen nodig. Om klanten te werven moet je wel een beetje assertief zijn. Hoe krijg je meer zelfvertrouwen als ondernemer?

Een ondernemer moet zelfverzekerd zijn, toch?

Assertiviteit en zelfvertrouwenEen veelvoorkomend misverstand is dat elke startende ondernemer moet bruisen van het zelfvertrouwen. Dat is in de praktijk helemaal niet het geval. Elke ondernemer heeft te maken met beren op de weg, en daar mag je heus af en toe een beetje bang voor zijn.

Als je maar op zoek gaat naar een oplossing, want die beer moet niet het einde van het verhaal betekenen. Je moet dus aan de slag. Assertiviteit, je grenzen aangeven en spontaan op elke nieuwe situatie reageren kan daar zeker bij helpen. En hoe meer succes je hebt, hoe meer het zelfvertrouwen zal groeien. Maar hoe pak je dit aan?

Vind je assertiviteit lastig en heb je moeite om jouw producten te verkopen? Verkopen is een vak en nieuwe klanten werven is een expertise op zich.

Assertiviteit en zelfvertrouwen

Assertiviteit is niet alleen snel kunnen reageren op een situatie die zich voordoet. Het heeft ook te maken met je grenzen aangeven. Kan assertiviteit je zelfvertrouwen versterken? Absoluut. Maar is het nodig om assertief te zijn om zelfverzekerd over te komen? Zij die assertief zijn, kunnen wel degelijk zelfverzekerder lijken. Maar zelfvertrouwen haal je ook uit andere aspecten dan je communicatieve vaardigheden en gevatheid.

Wees zelfverzekerd, maar blijf jezelf

Hoe assertief en zelfverzekerd je als ondernemer bent, hangt af van de persoon. Het moet namelijk wel bij je passen. Anders ben je aan het acteren en daar prikt iedereen doorheen. Je kan wel assertiever leren zijn of meer zelfvertrouwen uitstralen dan je misschien van nature hebt. Daarbij is het wel belangrijk om dichtbij de persoon te blijven die je echt bent. Vanaf die basis kan je iets gaan opbouwen.

Kracht vanuit je eigen basis is niets anders dan het uitstralen van zelfvertrouwen vanuit de persoon en ondernemer die jij bent. Waar ben je sterk in? Waar onderscheid jij jezelf mee en wie ben jij als mens?

Als je dus voor een opdracht langskomt, een presentatie moet geven of een vergadering moet bijwonen: wees gewoon jezelf. Laat je niet te veel afleiden door je omgeving of de mensen met wie je zaken doet. Probeer te focussen en houd het daarbij zo luchtig als de situatie toelaat. Niemand zit te wachten op een gespannen sfeer of gesprek. Wees assertief vanuit je eigen basis, je eigen zelfvertrouwen. Maar ga vooral niet bluffen, een muur opbouwen of liegen.

Vijf tips voor een optimaal zelfvertrouwen

  1. Vertrouw altijd op jezelf. Bij twijfel: gebruik je intelligentie en gezonde verstand, maar ook je onderbuikgevoel. Doe de zogenaamde IGB-check: Intelligentie, Gezond verstand, Buikgevoel. De combinatie van deze drie zal je assertiviteit en zelfvertrouwen zeker versterken. Blijf dicht bij je eigen kern en je zult betere beslissingen nemen.
  2. Wees niet bang om een opdracht af te wijzen. Als een opdracht of opdrachtgever niet past bij je eigen bedrijfsfilosofie of gewoon niet door de IGB-check komt, wees dan niet bang deze te weigeren. Dit getuigt van een bijzonder soort zelfvertrouwen en assertiviteit. Namelijk: weten dat er een opdracht zal komen die beter bij je past en hier ondanks deze tegenslag in geloven.
  3. Wees in een verkoopgesprek jezelf en niet wie je denkt dat je moet zijn. Ga bij een nieuw gesprek voor je eigen bedrijf niet ‘verkleed’ als iemand die je denkt dat het bedrijf graag ziet verschijnen. Er is niets zo doorzichtig als iemand die een rol speelt. Wees jezelf, maar pas je wel aan aan de gangbare business etiquette. Kom in pak als dat gebruikelijk is of bereid een presentatie voor als dat de standaard in de sector is. Als je dan de opdracht krijgt, voel je je zelfvertrouwen groeien. Want met je hebt de opdracht binnengehaald met je eigen assertiviteitsniveau.
  4. Baken je eigen grenzen af. Laat niet met je sollen in de zakelijke markt waarin je actief bent. Maar wees wel meegaand en flexibel. Als je vindt dat je niet eerlijk behandeld wordt omdat je starter bent of nog niet veel naam en faam hebt opgebouwd, benoem dat dan vanuit je zelf. Wijs nooit de vinger naar de ander, maar geef aan wat het met jou doet.
  5. Geloof in jezelf en succes komt naar je toe. Heb het zelfvertrouwen dat je mag hebben. Je bent al ver gekomen, je bent al zelfstandig ondernemer en dat is al heel wat. Kijk eens wat je hebt moeten doen om zover te komen en wees daar trots op. Er is geen ideale hoeveelheid zelfvertrouwen en assertiviteit voor iedereen. Dat ligt aan wie jij als mens bent en hoe jij het liefst zaken doet.

Assertiviteit en zelfvertrouwen kan je leren

Het is mogelijk om je niveau van assertiviteit en zelfvertrouwen te vergroten als je daar behoefte aan hebt. Maak eens een sterkte/zwakte-analyse van jezelf en kijk waar je vindt dat je nog niet je potentie hebt bereikt. Kijk wat daar aan ten grondslag ligt en ga daar aan werken. Het is nooit te laat en je bent nooit te oud om jezelf assertiever te maken en je zelfvertrouwen te vergroten.