menu
e-boekhouden

Alle wegen leiden naar Google

Als alle wegen bij Rome uitkomen dan komen alle digitale snelwegen uiteindelijk bij Google uit. Vandaag las ik een nieuwsbrief over de “World domination of Google” en ik kan mij daar wel redelijk in vinden. Alleen al de laatste week heeft Google alle media opgeschud met de overname van YouTube. Het geweld waarmee Google de internetwereld zo nu en dan bestormd is legendarisch.

Op het internet kan bijna niemand er meer omheen. Websites als Startpagina.nl of De Telegraaf.nl weten natuurlijk via andere manieren veel bezoekers te trekken en kunnen zonder Google prima voortbestaan. Maar nu Google er is, is ook hun continuïteit onder invloed van Google. De effecten voor Startpagina als deze uit Google wordt gezet, en dus geen bezoekers via Google meer zou krijgen, zouden enorm zijn!

In bijna elk weblog over welk onderwerp dan ook kom je tegenwoordig wel informatie over Google tegen. Of de Google Adsense-banners zijn geplaatst. Deze kwam ik zelfs tegen op grote websites als Marktplaats en De Telegraaf. Websites die prima zelf advertenties kunnen verkopen, dus blijkbaar is het systeem achter Google vrij goed.

De Romeinen hadden naast een georganiseerd leger twee sterke zaken. Ze regelden het transport met het aanleggen van wegen, en het verplaatsen van water met aquaducten. Met schoon water hielden ze het volk gezond en met goede wegen zorgden ze dat de legers mobiel bleven. Google doet ongeveer hetzelfde. Mensen zoeken op internet naar informatie en actualiteit. In eerste instantie denken we dan aan een goede zoekmachine en hierop is Google dan ook gebaseerd. Maar hier blijft het niet bij. Met de overnames van websites zoals YouTube krijgt Google meer en meer informatie in handen. YouTube is een website waar mensen filmpjes kunnen plaatsen en delen met andere mensen. Op het eerste gezicht geen kassa maar opnieuw een manier om mensen te binden.

Een website lanceren en Google negeren? Bijna onmogelijk

Grote en kleine ondernemers moeten dan ook steeds meer rekening houden met Google. Op het internet een website beginnen zonder om te kijken naar Google is bijna onmogelijk. Zeker de eerste aantallen zullen via Google moeten komen. En zo worden meer en meer bedrijven afhankelijk van Google. Als vandaag de dag Google opeens failliet zou gaan… Wat zou dit voor de wereldeconomie betekenen? 70% van de mensen die vandaag zoekt via Google en die websites vindt, zouden morgen niet weten waar ze hun informatie moeten vinden of andere technieken proberen. Met alle webwinkels die tegenwoordig bestaan zou dit een schok zijn voor zeer veel kleine ondernemers over de hele wereld.

De Romeinen zijn uiteindelijk verslagen. De technieken van de Romeinen en Rome zelf bestaan nog steeds voort. Hoe zal dit met Google aflopen? Is het toetsenbord uiteindelijk sterker dan het zwaard? De toekomst zal het uitwijzen.

Reacties