menu
e-boekhouden

‘Afschaffing VAR moet opnieuw besproken worden’

‘Afschaffing VAR moet opnieuw besproken worden’

D66 vindt dat er nog maar een keer moet worden gesproken over het afschaffen van de Verklaring arbeidsrelatie voor zzp’ers. Hoewel de afschaffing was bedoeld om uiteindelijk schijnzelfstandigheid aan te pakken, zijn de echte ondernemers hier ook de dupe van geworden.

Dat vertelde D66-Kamerlid Steven van Weyenberg vandaag op BNR. Sinds 1 mei van dit jaar is de VAR voor zelfstandigen zonder personeel afgeschaft. Daarvoor in de plaats kwam de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties.

Maar die wet, bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen, lijkt in de praktijk niet helemaal vlekkeloos te verlopen. “Wij hebben grote zorgen dat de regels te ingewikkeld zijn en dat er daardoor heel veel onzekerheid komt voor zowel zelfstandigen als hun opdrachtgever”, aldus Van Weyenberg. De politicus vindt het goed dat er iets wordt gedaan aan zelfstandigheid, maar is niet te spreken over het feit dat de echte ondernemers nu dupe van de nieuwe, onduidelijke regels lijken te worden.

Meer klanten voor payrollbedrijven

Het Kamerlid vindt dat mensen die een vaste baan willen daar meer kans op moeten kunnen maken. Ook moet het voor werkgevers aantrekkelijker worden om mensen vast in dienst te nemen. In de realiteit zien payrollbedrijven hun klantenbestand met zo’n twintig tot dertig procent stijgen en kreeg ZZP Nederland in twee weken tijd 50 meldingen over opdrachtgevers die zzp’ers weigeren nu de VAR is afgeschaft.

Reacties