menu
e-boekhouden

Adressen BN’ers op straat

Adressen BN’ers op straat

Van meerdere bekende Nederlanders zijn de adres gegevens gemakkelijk terug te vinden op Google Maps of andere websites. De gegevens zijn hier terecht gekomen via het Handelsregister. 

De BN’ers staan inschreven als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) en dus aanwezig in het register. De Kamer van Koophandel (eigenaar van het handelsregister) verkoopt de gegevens door aan geïnteresseerde partijen. Een voorbeeld is Google, die koopt de adres gegevens en voegt deze toe aan Google Maps. BN’ers en andere kunnen zich door zich te registreren als zzp’er zonder het zich te realiseren de kans lopen dat hun privéadres en hun privételefoonnummer op het internet terecht komen.

De KvK heeft gereageerd door voortaan de mogelijkheid te geven aan zzp’ers die zich inschrijven een deel van hun persoonlijke gegevens af te schermen voor derden.

De politiek is zich er ook mee gaan bemoeien, Tweede Kamerlid Ada Gerkens (SP) gaat staatssecretaris Frank van Heemskerk van Economische Zaken opheldering vragen over het verkopen van dit soort gegevens door de KvK.

Reacties