menu

Aantal jonge freelancers stijgt hard

Er komen steeds meer jonge freelancers bij in ons land. Over het tweede kwartaal van dit jaar werd een stijging van dertig procent van het aantal freelancers tussen de 15 en 24 jaar oud geconstateerd. Maar dat zijn aantallen. Qua gemiddelde omzetstijging moet deze groep het toch afleggen tegen andere leeftijdscategorieën.

Dit blijkt uit de nieuwste kwartaalmonitor van Tentoo. Algemeen directeur Paul den Ronden is niet verrast door het feit dat juist die groep van freelancers tussen de 15 en 24 jaar oud zo hard groeit. “Net afgestudeerden komen moeilijker aan een vaste baan. Veel van deze jongeren kiezen daarom voor flexwerken en freelancen. Daarnaast kiezen steeds meer jongeren bewust voor de vrijheid en de flexibiliteit van een freelancecarrière. Jongeren zijn goede, enthousiaste en goedkope krachten. Zij zijn kneedbaar en hebben veel potentie. Dat maakt hen aantrekkelijk.”

Omzet onder freelancers en flexwerkers gestegen
Het aantal freelancers en flexwerkers nam in ons land met iets meer dan 3% licht toe. Sowieso hebben Nederlandse freelancers en flexwerkers een goed tweede kwartaal achter de rug, aangezien de gemiddelde omzet steeg met 8,1% in vergelijking met dezelfde periode in 2013. Dit komt vooral omdat flexibele arbeidskrachten de afgelopen maanden meer uren konden werken. Hun uurtarieven bleven wel nagenoeg gelijk. De groep 25- tot en met 34-jarigen zagen met 15,5% de sterkste inkomstenstijging van alle leeftijdsgroepen gedurende het tweede kwartaal van dit jaar.

Payrollbureau Tentoo keek ook naar de prestaties van freelancers en flexwerkers per regio en het valt op dat in de regio Den Haag inkomsten met ruim 10% daalden. Dit zou komen door de enorme stijging van het aantal jongere, goedkope flexibele krachten. In deze regio groeide deze groep namelijk met 78% in vergelijking met dezelfde periode in 2013. “Deze groep verdient gemiddeld minder dan ouderen, waardoor de gemiddelde omzet van alle freelancers in de regio achterblijft”, aldus Den Ronden.

Wet Werk en Zekerheid en VAR Webmodule
Tentoo verwacht dat de vraag naar freelancers en flexwerkers de komende tijd zal toenemen. Niet alleen door het economisch herstel, maar ook doordat op 1 januari 2014 de Wet Werk en Zekerheid wordt ingevoerd en de nieuwe VAR Webmodule z’n intrede doet. “Bedrijven willen graag gebruik blijven maken van flexibele arbeidskrachten. Maar de Wet Werk en Zekerheid gaat de flexibiliteit van ingehuurd personeel juist beperken. Bij Tentoo verwachten we dat daardoor de vraag naar freelancers en flexwerkers gaat stijgen.”

“En de VAR Webmodule maakt de opdrachtgevers medeverantwoordelijk voor het kwalificeren van de arbeidsrelatie tussen zzp’er en opdrachtgever. De opdrachtgevers worden zo belast met méér werk, méér kosten en onzekerheid. Als Tentoo verwachten wij dat opdrachtgevers sneller voor een freelancer of flexwerker kiezen in plaats van voor een zzp’er.”

Reacties