menu
e-boekhouden
75% zzp’ers doet administratie zelf, met hulp boekhouder

75% zzp’ers doet administratie zelf, met hulp boekhouder

Driekwart van de zzp’ers doet zijn of haar administratie voor het grootste gedeelte zelf, maar doet dit wel met hulp van een boekhouder. Eén op de tien zelfstandigen zonder personeel doet de boekhouding zonder hulp van een professional.

Dit blijkt uit onderzoek van MoneyMonk. De leverancier van boekhoudprogramma’s ondervroeg honderden zzp’ers die online hun boekhouding doen. En daaruit kwam dus naar voren dat het overgrote merendeel dit zelfstandig doet, maar wel met hulp van de boekhouder. Die laatste doet in zo’n geval vooral de jaarrekening en helpt ook bij het verzorgen van de aangifte inkomstenbelasting. De btw-aangifte doet de zzp’er vooral graag zelf.

‘Te ingewikkeld’ en ‘bang om fouten te maken’

Ondernemers willen dus zelf boekhouden, maar graag wel met iemand die meekijkt of er geen fouten worden gemaakt. Ook de aangiftes of overzichten worden vaak uitbesteed. Als ondernemers de hulp van de boekhouder inschakelen bij bijvoorbeeld de jaarrekening is dat vooral omdat ze het te ingewikkeld vinden (gezegd door 38,4 procent) of omdat ze bang zijn om fouten te maken (gezegd door 31,2 procent).

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat iets meer dan een derde van de ondernemers (35 procent) een jaarrekening laat maken om inzicht te krijgen in de gezondheid van het bedrijf. Een even hoog percentage zegt het echter te doen, “omdat de boekhouder dit standaard doet”. Vier procent laat een jaarrekening maken voor het verkrijgen van een lening of hypotheek.

MoneyMonk ondervroeg de ondernemers ook naar hun assertiviteit wat betreft het aanleveren van gegevens. Zo blijkt bij 58 procent van de ondernemers de boekhouder de data zelf uit de administratie te halen, terwijl 29 procent zelf de moeite doet om de data aan te leveren.

Reacties