e-boekhouden

50.000 Nederlandse bedrijven halen omzet via internet

50.000 Nederlandse bedrijven halen omzet via internet

Ons land telt meer dan 50.000 bedrijven die hun omzet voornamelijk via het internet behalen. Dit zijn niet alleen webwinkels, maar ook online-dienstverleners en ICT-bedrijven. Tezamen vormen zij 3 procent van alle bedrijven in Nederland.

Dit blijkt uit een telling van het CBS, in samenwerking met Google en Dataprovider, die deze groep van bedrijven ziet als de kern van onze vaderlandse interneteconomie. De cijfers betekenen helaas ook dat de meerderheid van de 1,5 miljoen bedrijven die ons land telt géén website heeft. Het gaat hierbij voornamelijk om zelfstandigen. Onder deze groep ondernemers heeft bijna 70 procent geen website voor het bedrijf.

Een miljoen bedrijven heeft geen website

De statistieken, gebaseerd op big-data-analyse, laten zien dat van de 1,5 miljoen bedrijven vorig jaar ruim een derde een zakelijke website had. De meeste gebruiken hun online visitekaartje echter niet actief, door het bijvoorbeeld als verkoopkanaal in te zetten, maar vooral passief, als informatievoorziening. Bijna één miljoen bedrijven hebben helemaal geen website.

Bedrijven met een website

Omzet via internet: 104 miljard euro

De meer dan 50.000 bedrijven die de meerderheid van geld via internet verdienen, waren vorig jaar goed voor een gezamenlijke omzet van 104 miljard euro, oftewel acht procent van de omzet van het totale Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast was de interneteconomie vorig jaar goed voor 345.000 full- en parttime banen, wat neerkomt op 4,5 procent van alle banen in ons land.

Interneteconomie - omzet

2 procent heeft een of meerdere webwinkels

De data van CBS toont ook dat bijna 2 procent van de bedrijven, oftewel 30.000 ondernemingen, een of meerdere webwinkels heeft waarmee ze het grootste deel van hun omzet weten te realiseren. De helft van de webwinkels bevindt zich buiten de detailhandel. De groep van 30.000 bedrijven met één of meerdere webshops waren vorig jaar goed voor 23 miljard euro en 46.000 banen.

Gerelateerde berichten