menu
e-boekhouden

5 leugens die jou geld kosten

Rationaliseren is soms prima. Maar hoe vaak vertel jij jezelf excuses enkel om je geweten te sussen? We hoeven echt niet elke dag een held te zijn. Maar deze 5 leugens kosten jou geld en kun je beter vandaag nog mee stoppen.

Ondernemen is soms hard werken. Je inkomsten per maand zijn als ondernemer direct gerelateerd aan je productiviteit dus wil je elke dag voldoende doen. Soms lukt dat niet. Een excuus ligt dan vaak om de hoek. Vaak terecht! Een dag valt niet altijd even goed te plannen. Onvoorziene zaken zijn er altijd. Maar pas op dat je niet in de valkuil stopt dat je alles opeens goed praat. Sommige excuses vertel je enkel jezelf. Een goedmakertje voor je geweten. Een goedmakertje dat je geld kost.

1. Het was te druk vandaag
De duidelijke nummer een bedrijfsleugen! Ken je dat gevoel? Die dagen die voorbij vliegen! Je hebt amper tijd gehad voor een kop koffie of een momentje voor jezelf en voor je het door hebt is het tien uur savonds en zit je nog aan je werk. Je had vandaag misschien wat anders op het programma maar had er simpelweg de tijd niet voor. Het was te druk. Toch?

Onzin! Mensen die geen tijd hebben voor koffie of zichzelf liegen zichzelf voor. Blijkbaar weet je geen prioriteiten te leggen. Pak er morgen eens een aantekeningenboekje en een kookwekker bij en schrijf elk half uur op wat je aan het doen bent. Streep savonds om tien uur de zaken door die niet jouw bedrijf een aantoonbaar stapje verder hielpen. Je zult merken dat je best even iets had kunnen laten zitten om tijd te nemen voor dat kopje koffie, dat ene gedaan had kunnen hebben wat je wilde doen en toch om 6 uur klaar had kunnen zijn.

2. Ik heb zoveel gedaan vandaag
Gevaarlijk terrein. Ik weet het. Want oh, dat gevoel dat je dag super productief was is zo’n heerlijk gevoel savonds. Maar laten we het nu even niet enkel hebben over een fijn gevoel vanwege een leugentje om bestwil. Heb je vandaag werkelijk veel gedaan om je bedrijf een stapje verder te helpen? Was dat alles dat je gedaan hebt wel echt zo nuttig? Als je niet enkel kijkt naar activiteit maar ook naar resultaat. Heb je dan ook zoveel gedaan?

3. Daar moet ik binnenkort even naar kijken
Als je ziet dat iets sneller, beter of effectiever kan is het een heel menselijke reactie om te denken: Daar ga ik morgen wat aan doen. Om er morgen niet meer aan te denken. En volgende week te bedenken dat je het de dag daarop gaat aanpakken. Als je PC traag is, als je telefoon stuk is, als je website beter kan, als je “X” effectiever kan maken doe er dan wat aan! Zet het desnoods aan het einde van de dag in de agenda zodat de meest essentiele zaken gedaan zijn, maar pak dan de problemen aan. Binnenkort betekent nu of nooit.

4. Ik kan dat beter even zelf doen
Uitbesteden kost geld. In veel gevallen kun je het prima zelf. Maar dat maakt deze leugen ook zo geloofwaardig. Want een kenmerk die veel freelancers en ZZP-ers hebben, daarom zijn ze ook voor zichzelf begonnen, is dat ze denken alles zelf beter te kunnen.

Een voorbeeld? Je kunt niet én goed zijn in het designen van je eigen website, het schrijven van de teksten van je eigen website, het optimaliseren en positioneren van alle zaken op je website en het promoten in onder andere zoekmachines, van diezelfde website. Dan ben je tekstschrijver, designer, programmeur, marketeer en organisator in een. Niemand is dat. Sommige zaken worden beter als je advies inschakelt of zelfs geheel uitbesteed. Kijk eens in jouw organisatie wat jij doet waar jij eigenlijk helemaal niet goed in bent?

5. Leuk….. NEXT!
Sta eens stil bij zaken die leuk, boeiend of grappig zijn. Je liegt tegen jezelf als je dit hele artikel gelezen hebt en direct denkt er wat mee te gaan doen. Ondertussen scroll en klik je verder op het internet. In no-time vergeten  wat je zojuist gelezen hebt. Pas als je er echt even bij stil gestaan hebt zal het in je hersenen worden opgenomen.  Neem er een notitie van of een minuut de tijd. Beter nog. Reageer op het bericht met wat jij denkt te kunnen verbeteren in jouw eerlijkheid naar jezelf.

Veel succes aan de eerlijke zakenman!

Reacties