e-boekhouden

1,3 miljoen zzp’ers in Nederland

1,3 miljoen zzp’ers in Nederland

In Nederland waren op de eerste dag van dit jaar 1.326.930 zzp’ers actief, waarvan ruim 281 duizend parttime zzp’ers. Die laatste groep is met 11 procent gestegen in het afgelopen jaar, terwijl het aantal zelfstandigen zonder personeel met 6 procent toenam.

Vorig jaar zijn 135.791 Nederlanders officieel gestart als zzp’er. Tegelijkertijd stopten er meer dan 71 duizend zzp’ers. Bij de parttime zzp’ers is een soortgelijke verhouding waarneembaar, daar startten iets meer dan 50 duizend met het minder dan 15 uur per week ondernemen, terwijl er in hetzelfde jaar 22 duizend stopten.

Ondernemingen in 2019.

Helft ondernemingen is van zzp’er

De zzp’ers in ons land waren ook de voornaamste katalysator van de toename in het aantal ondernemingen in ons land. Dat aantal oversteeg voor het eerst in de geschiedenis de grens van 2 miljoen bedrijven. Van de precies 2.000.404 ondernemingen die actief waren op de eerste dag van het nieuwe jaar, werd meer dan de helft gevormd door zelfstandigen zonder personeel.

De Kamer van Koophandel, die elk jaar met actuele cijfers komt over het aantal bedrijven in ons land, ziet een zzp’er als iemand als iemand die in ieder geval minstens 15 uur per week onderneemt en waarbij de rechtsvorm een eenmanszaak of BV is. Als parttime zzp’er ziet de instantie iedereen die bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel heeft aangegeven minder dan 15 uur per week te ondernemen.

935 faillietverklaringen van (parttime) zzp’ers

De KvK heeft ook onderzoek naar het aantal faillietverklaringen van bedrijven. Het blijkt dat er vorig jaar 846 van zulke verklaringen waren van zzp’ers en 89 van parttimers. Ten opzichte van de situatie in 2018 is dit een verschil van respectievelijk 7 en 2 procent.

Gerelateerde berichten