menu

10 tips om meer reacties te krijgen op je weblog

Jammergenoeg wordt er op veel blogs (ook deze) weinig gereageerd, uit onderzoek (Jacob Nielsen) blijkt dat maar 1% van de lezers daadwerkelijk reageert. Hier vind je 10 manieren om meer reacties op je weblog te krijgen.

1. Vraag om commentaar
Je gaat er vanuit dat je dat niet hoeft te doen, omdat iedereen wel weet dat je op een blog kan reageren, maar vergis je niet. Voor een aantal bezoekers is dit toch niet meteen duidelijk! Zorg er daarnaast ook voor dat de reactie button opvalt.

2. Stel vragen
Het opnemen van specifieke vragen in berichten helpt om meer reacties te krijgen. Het is vooral effectief om de vraag in een tekstkop te plaatsen, omdat de vraag dan meteen in de gedachten van de lezer blijft ‘hangen’.

3. Open eind
Als je alles al vertelt over een onderwerp dan sluit je reacties uit omdat je al hebt geschreven wat iemand anders had kunnen toevoegen. Omdat je ook weer niet opzettelijk te weinig wil vertellen, laat je je artikel eindigen met een open eind, zodat je je lezers ook ruimte geeft om te reageren

4. Reageer op achtergelaten reacties
Dit geeft de lezers het gevoel dat hun reacties gewaardeerd worden, de blog wordt nu echt interactief, waardoor als een sneeuwbaleffect nog meer reacties ontstaan.

5. Creƫer grenzen
Stel regels op. Een goed ingedeelde en onderhouden reactie afdeling die vrij is van Spam en die consequent handelt als mensen zich niet aan de regels houden is aantrekkelijk voor lezers.

6. Bescheiden zijn
Wees niet bang je zwakte te tonen. Mensen worden meer aangetrokken door bescheidenheid dan een zekere arrogantie. Op een bescheiden weblog zal dan ook vaker worden gereageerd..

7. Integer zijn
Er zijn tijden dat je als blogger een keer iets verkeerd schrijft, misschien een fout in de spelling van een woord, een misplaatst argument of iets anders. Als iemand reageert op een dergelijk feit, dan is het makkelijk om bot te reageren. Maar een integere en vriendelijke benadering waarin je toegeeft dat je een fout hebt gemaakt, maakt het voor een aantal lezers een minder grote stap om te reageren. omdat ze niet bang hoeven te zijn dat hun reactie wordt ‘afgebrand’.

8. Controversieel zijn?
Ik zet er een vraagteken achter omdat het niet altijd werkt. Maar controversie is een sterk gegeven om mensen te verleiden tot een reactie. Maar dat kan consequenties met zich meebrengen.Bijvoorbeeld het risico om een aantal lezers juist af te stoten in plaats van aan te trekken.

9. Beloon reacties
Er zijn verschillende manieren om reacties te belonen. Eenvoudig door het plaatsen van een ‘goed commentaar’ ikoontje, maar ook door de reacties weer in andere berichten die je schrijft aan te halen.Waardoor je weer terugverwijst naar een ouder bericht op je weblog, zodat dat bericht meer lezers krijgt.

10. Maak reacties plaatsen eenvoudig
Lezers willen het liefst door 1 druk op de knop kunnen reageren.
Gebruik geen inlog functie, want een weblog waar mensen voor moeten inloggen om te reageren schrikt erg veel mensen af. Het wordt gezien al te omslachtig, men heeft geen zin om gegevens achter te laten, etc

Dus wat denk je? Ga je met deze tips meer reacties krijgen op je weblog?

groeten van Karlijn

Reacties