menu
e-boekhouden

10 procent starters heeft VAR verklaring bij start

Maar 9,43% van de startende ondernemers heeft bij aanvang van de onderneming een VAR verklaring in het bezit. Zo blijkt uit een onderzoek van Ondernemen & Internet onder 3520 startende ondernemers. 54,89% verwacht deze wel in de nabije toekomst nodig te hebben.

Als wij een freelancer inschakelen kiezen we enkel voor mensen welke kwaliteit kunnen bieden. Daarbij vragen we zelden om een VAR verklaring. Pas als wijzelf twijfelen of het niet echt langdurige opdrachten zijn waarbij de ondernemer deels afhankelijk gaat worden van de inkomsten die hij via ons zal verdienen zullen wij echt altijd vragen om een VAR verklaring. Tenslotte is het vragen om een VAR verklaring bijna een soort van belediging. Alsof je twijfelt of de door jou ingeschakelde ondernemer wel voldoet aan het ondernemerschap volgens de Belastingdienst! Toch blijkt dit formulier meer en meer door bedrijven te worden geeist voor ze een opdracht aan een freelancer aanbieden. Vandaar dat steeds meer ondernemers denken dit formulier nodig te hebben.

Reden voor ons om te kijken hoeveel startende ondernemers in het eerste jaar van de onderneming bij de start de VAR verklaring zien als soort van diploma om te kunnen beginnen. Hoeveel ondernemers vraagt dit formulier nu aan nog voor er wordt gestart met ondernemen? Alhoewel ondernemers wel steeds bekender zijn met het formulier valt het aantal mee. Van de 3520 ondervraagde starters hadden maar 332 ondernemers het formulier werkelijk reeds in huis. 

Een geruststelling voor ons! Want al was de VAR verklaring in het leven geroepen om de belastingzaken duidelijker te maken, wij kregen de laatste tijd behoorlijk het idee dat deze VAR verklaring enkel het papierwerk voor de startende ondernemers vergrootte. Een extra papiertje dat in huis moest zijn voor het ondernemerschap. Gelukkig bleek dit na onderzoek genuanceerder te liggen! Eenderde, 1256 van de startende ondernemers verwacht zelfs deze VAR verklaring (nog) helemaal niet nodig te hebben voor het ondernemen!

Bron: Resultaten uit eigen onderzoek  www.ondernemeneninternet.nl onder 3520 startende ondernemers.

Reacties