Verificatie-mail na domeinregistratie?

Verificatie-mail na domeinregistratie?

De overkoepelende domein-instantie ICANN wil dat houders van generieke topleveldomeinen (zoals .com, .net en .org) gevalideerd worden. Daarom wordt er een mail gestuurd naar het e-mailadres waarmee de desbetreffende domeinnaam is vastgelegd. Maar regelmatig levert dit gedoe op, zoals plots offline gehaalde websites. Heb jij al een emailverificatie-mail ontvangen?

ICANN heeft ervoor gekozen om domeinnaamhouders zich te laten verifiëren, om zo “continue de kwaliteit van haar contacten te verbeteren”, lezen we op TransIP, een van de grootste domeinnaam-aanbieders van ons land. Dat e-mailadressen gevalideerd dienen te worden is al vanaf 1 januari dit jaar van toepassing op de nieuwe generieke topleveldomeinen, maar geldt vanaf 23 september ook voor de andere gTLD’s zoals .com-, .net- of .org-domeinnamen. Maar dat gaat dus nog wel eens mis!

E-mailadres valideren met triggercode
Mensen die een domeinnaam bestellen moeten dus een e-mailadres valideren. Dat heb je in het verleden misschien wel eens gedaan waardoor de kans groot is dat je dit nu niet nog eens hoeft te doen. Tenzij je de domeinnaam hebt vastgelegd met een nieuw e-mailadres of indien dit je eerste buitenlandse domeinnaam is, want bij .nl-domeinnamen is het niet nodig. Volg je het nog? Nee? Met jou velen niet. Het is ook bijzonder verwarrend maar bij een nieuwe buitenlandse domeinnaam bestaat er de kans dat je je e-mail moet valideren.

Hoe dat gebeurt is per registrar verschillend maar soms gebeurt dit op een wel heel bijzondere wijze. Bij de eerder genoemde TransIP bijvoorbeeld. Deze grote Nederlandse aanbieder is zelf geen ICANN-lid en gebruikt voor het valideren dus de oplossing van Emailverification.info. In dit geval krijg je een mailtje van [email protected] met daarin een unieke code. Deze dient op Emailverification.info ingevuld te worden zodat het mailadres gevalideerd kan worden. ICANN is blijkbaar nogal serieus wat betreft de validatie, want als dit niet gebeurt dan is het volgens het bericht “verplicht het domein te schorsen tot het e-mailadres alsnog is gevalideerd”.

Emailverification.info scam?
Bezoeken wij Emailverification.info, dan gaan bij ons gelijk een aantal alarmbellen af: dit is scam. De site ziet er zo simpel, goedkoop en onbetrouwbaar uit, dat we niet snappen dat een grote organisatie als ICANN hier ook maar iets mee te maken heeft.

Maar hebben ze dat wel? Op de website van ICANN wordt met geen woord gerept over deze site. En kijken we naar de “legal information” op Emailverification.info, dan zien we dat ze gevestigd zijn in Nieuw-Zeeland. Maar datzelfde adres, (Plaza Level, 41 Shortland Street, 1010 Auckland, New Zealand) vinden we wel érg vaak terug in Google, behorende tot andere websites en bedrijven. En de ruimte is bij Regus gewoon te huur… Er is zelfs al iemand naar dat kantoor geweest en volgens hem: “nothing is there“.

Volgens de regels van ICANN moet er inderdaad een e-mailadres geverifieerd worden: “The registrar will verify the email address of the Registered Name Holder by sending by sending an email requiring an affirmative response through a tool-based authentication method such as providing a unique code that must be returned in a manner designated by the Registrar.”

Via wat googelen komen we erachter dat Emailverification.info op de name server staat van DomainDiscount24. Niet van TransIP zelf. Maar DomainDiscount24 is dan weer wel eigendom van Key-Systems Gmbh. Net als RRPproxy, een bedrijf dat online heeft uitgelegd hoe men zelf een eigen e-mailverificatiewebsite kan maken. (En TransIP is weer een reseller van Key-Systems.)

Al met al lijkt het dus geen scam te zijn, maar wat ons betreft is hier door TransIP dus wel  een grote fout gemaakt. Door zo’n simpele, vage site te gebruiken waarop domeinnaamhouders moeten klikken vanuit hun mailbox maak je het er allemaal natuurlijk niet echt betrouwbaarder op. Het zou ons dus niet verbazen als er mensen zijn die bewust niet op de link hebben geklikt of die hebben geweigerd om een triggercode in te vullen op deze louche ogende site.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten