Eigen baas worden

Ook jij kunt eigen baas worden. Een diploma of vergunning is meestal niet nodig. Wat is dan het beste moment of hoe begin je? Stappen waarmee je je kunt voorbereiden op een eigen onderneming. Van businessplan, kvk-inschrijving tot het vinden van de eerste klanten.

Eigen baas worden

eigen baas wordenEen 9-tot-5-baan is gebruikelijk maar veel mensen doen het liever anders. Als eigen baas hoef je niet meer die file in omdat je werkdag gelijk begint of stopt met de rest van Nederland. Niet dat vaste salaris of die onzinnige werkzaamheden, gelijk met andere collega’s die lang niet zo hard werken. Veel mensen worden liever ondernemer en besluiten dat ze voor zichzelf gaan beginnen.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Voorbereiden met een ondernemingsplan

Eigen baas worden is eigenlijk heel eenvoudig. Je kan vandaag je bedrijf nog een eenmanszaak inschrijven bij de KvK. Zodra de onderneming in het KvK-Handelsregister staat kun je jezelf directeur van je eigen bedrijf noemen. Voor de meeste ondernemers zijn diploma’s of vergunningen niet verplicht.

Natuurlijk komt er wel veel bij kijken als je een eigen bedrijf begint. Een goede voorbereiding en ondernemingsplan kunnen bijdragen aan een succesvolle start. Hieruit blijkt hoe je jouw geld wil verdienen, of welke kosten je maakt. Meestal duurt het even voor je klanten vindt en nog iets langer voor ze betalen. Je moet financieel deze startperiode kunnen overbruggen en hebt misschien ook een thuiswerkplek nodig.

ondernemer die thuis opdrachten uitvoert

De opstart financieren en administratie opzetten

Bij ondernemen komt meestal een opstartperiode kijken. Het helpt als je een plan hebt waaruit blijkt hoe je de opstart wilt financieren. Denk aan het inkopen van producten. Tenzij je je eigen uren verkoopt, maar zelfs dan zijn er wel opstartkosten als een bureau of laptop of uitgaven als verzekeringen, reiskosten en de uren die je steekt in offertes of de voorbereiding van een klus.

Verder krijg je als baas van een bedrijf te maken met de verplichte financiële administratie. Je kunt dit deels uitbesteden aan een boekhouder Maar zelfs dan moet je zelf waarschijnlijk ook boekhouden. Facturen maken kun je bijvoorbeeld vaak beter zelf doen, om de kosten van de boekhouder laag te houden.

Als baas van een bedrijf krijg je te maken met verplichte financiële administratie voor de belastingdienst.

Word je ondernemer? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

De website en marketing opzetten

ondernemingsplan schrijvenEen goed ondernemingsplan met marketingstrategie en een kleine financiële planning en overzicht van uitgaven is aan te raden als je eigen baas wilt worden. Maar die kun je prima zelf thuis opstellen.

Ga je klanten via internet werven? Dan kun je een bedrijfswebsite laten ontwerpen. Veel ondernemers maken zelf een website, maar kopen daarvoor bijvoorbeeld wel eerst een eigen huisstijl.

Daarnaast heb je teksten nodig die jouw product of dienst goed omschrijven. Of je nu producten of je eigen uren verkoopt, je moet als eigen baas iets te verkopen hebben. Met reclame kan het sneller maar dat betekent ook extra opstartkosten.

In je ondernemingsplan schrijf je hoe je klanten vindt en hoe je als een baas de eerste stappen financiert.

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Kamer van KoophandelHeb je zowel de boekhouding, marketing als werkplek voor elkaar en wil je een eerste klant gaan benaderen? Dan is het meestal tijd voor je inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Dit is het moment dat je jezelf eigen baas kunt noemen. Daarna ben je ondernemer.

De belastingdienst verwacht bij de start vooral een sluitende administratie. Het btw-nummer en btw-ID ontvang je meestal automatisch na je inschrijving bij de KvK. Je bent dan directeur van je eigen bedrijf geworden. Vanaf nu is het succes van jouw inkomen en carrière écht in je eigen handen.

Wat is het moment om voor jezelf te beginnen?

Wanneer is je ondernemingsplan af of wat is nu het juiste moment om eigen baas te worden? Een populaire datum is 1 januari, omdat je dan het urencriterium kunt halen. Anderen willen eerst voldoende startkapitaal of een eerste klant. Maar eigenlijk bepaal je het vooral zelf. Eigen baas worden betekent voor veel mensen ook een gevoel van vrijheid om zelf te bepalen wanneer je werkt of juist waaraan.

Iets doen dat je leuk vindt en dat je ook nog eens financieel onafhankelijk maakt. Natuurlijk hebben ondernemers ook wel eens slechte maanden, maar dan heb je dat tenminste zelf veroorzaakt. Veel mensen zijn graag eigen baas omdat ze dan worden afgerekend op de prestaties die ze zelf hebben geleverd.

Tegenwoordig kiezen steeds meer jongeren ervoor om ondernemer te worden.

Een eigen bedrijf starten is spannend

Het is leuk om een eigen bedrijf te starten en hiermee helemaal iets van jezelf te hebben. Al is het natuurlijk ook wel spannend. De vrijheid en financiële onafhankelijkheid zijn geweldig, maar moet je ook niet te veel romantiseren. Want het is geweldig als je zelf een mooie klant scoort maar vaak begint het dan pas.

Het is niet ondenkbaar dat die klant, die zo leuk was om te scoren, opeens meer wil dan in de offerte is afgesproken. In plaats van dat je je eigen baas bent, wordt je klant dan de baas. Of je leverancier, als die bepaalde voorwaarden stelt. Ook medewerkers of je partner kunnen veel invloed uitoefenen. Je kunt je dus afvragen of het ideale moment om te beginnen, of dat echte financiële onafhankelijkheid, wel écht bestaat.

Als eigen baas bepalen je klanten, leveranciers of medewerkers soms je agenda.

Dat het ondernemerschap een bepaalde mate van vrijheid biedt, is zeker. Als je een klant vervelend of veeleisend vindt kun je zelf besluiten dat je daar niet langer voor wilt werken. Een baan kun je ook altijd opzeggen, maar heeft meestal wel meer gevolgen.

Gerelateerde berichten