Neelie Kroes wil soepelere wetten voor startups

Neelie Kroes wil startups in Nederland verder helpen. Ze gaat daarom de komende tijd flink lobbyen in Den Haag met de hoop dat enkele wetten aangepast kunnen worden. Dit doet ze als ambassadeur van StartupDelta, een instantie die zich inzet voor de belangen van startende ondernemers.

StartupDelta wordt geleid door Sigrid Johannisse, niet toevallig de voormalige adviseur van Kroes. De twee stuurden gisteren een tussentijds rapport van hun voortgang naar de premier en naar de minister van Economische Zaken. Kroes wil in ieder geval dat er drie belangrijke dingen veranderen.

Faillissementsrecht

Ten eerste zou het faillissementsrecht aangepast moeten worden. “Als een ondernemer hier op zijn bek gaat, dan heeft hij een stempel op zijn voorhoofd. In de VS is dat anders. Daar wordt een ondernemer die nooit fouten heeft gemaakt, gezien als iemand die blijkbaar niet genoeg risico’s heeft genomen. Falen hoort bij start-ups. Het is niet zo van: ‘ik heb een goed idee, zet de champagne maar klaar’”, zo zegt ze.

En die Nederlandse houding ten opzichte van falende ondernemers zit volgens haar ingebakken in de wetgeving. Nu is het zo dat je ongeveer anderhalf jaar vastzit aan de gevolgen van een faillissement. In andere landen is dat korter, zo meent ze. Naast een kortere termijn van de faillissements-afhandeling wil ze ook dat het minder moeilijk wordt om na een faillissement een lening af te sluiten.

Andere belastingwetten

Niet alleen op het punt van faillissementen moet iets veranderen, ook de belastingdienst zou startups anders moeten benaderen. “Startups, mensen die vanaf nul beginnen, moeten de eerste jaren alles doen om de tent op de benen te krijgen. Die moeten op een speciale manier behandeld worden door het fiscale systeem”, zo zegt Kroes. De wet zou op vijf punten veranderd moeten worden volgens haar. Zo wil ze onder andere durfkapitaal anders belasten, een speciale rechtsvorm voor startups invoeren en veranderen dat startende ondernemers zichzelf minimaal 44.000 euro loon moeten geven voor de belastingopgave.

Pensioenfondsen

Een derde punt is dat Kroes pensioenfondsen meer wil stimuleren om in startups te investeren. “Wij hebben een aantal hele grote pensioenfondsen, met heel veel geld in kas. Ik denk niet dat de overheid zich daarmee moet bemoeien, maar pensioenfondsen hebben een eigen verantwoordelijkheid. Wij kunnen ze best wijzen op de mogelijkheden die er zijn in Nederlandse startups”, zo is ze van mening.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten