Failliet door de belastingdienst

Iedereen in Nederland die zichzelf financieel goed kan redden, betaalt belasting. Ondernemers dus ook. Belasting is, even heel simpel genomen, een percentage van de winst, salaris of vermogen. Failliet zou je er dan ook niet op hoeven gaan? Toch wel. Want als ondernemer kan het voorkomen dat je opeens een heel jaarsalaris aan belasting moet betalen.

Failliet op de belastingdienst
Het is de laatste week van april dat ik dit schrijf. Voor veel mensen een leuke tijd met mooi weer, Koninginnedag, langer weekend en het begin van de zomer is voelbaar in de lucht. Voor sommige mensen echter wordt deze maand een zware maand omdat ze belasting moeten betalen.

In loondienst is belasting al erg genoeg. Elke maand zie je een enorm bedrag op je loonstrookje staan maar krijg je daarvan maar 50-70% op je rekening gestort. Als ondernemer werkt het iets anders. Als je gaat ondernemen weet je vooraf niet wat je het komende jaar zult verdienen. De Belastingdienst geeft je dan ook even de ruimte met de inkomstenbelasting (omzetbelasting btw moet wel gewoon afgedragen worden natuurlijk!). In plaats van 50-70% krijg je gewoon het hele bedrag dat je aan rekeningen uitstuurt, op je eigen rekening bijgeschreven. Je inkomen is dan ook 100%. Super!

Enkel het jaar daarna, voor 1 april, wil de Belastingdienst opeens weten hoeveel je verdiend hebt. Dan moet je opeens van het gehele afgelopen jaar alsnog de verschuldigde inkomsten belasting betalen. Zeg ongeveer 35%. Maar omdat je nu weet wat je afgelopen jaar met de onderneming verdiend hebt, moet je ook opeens een voorschot betalen voor het nieuwe jaar. Opnieuw een 35%. April is toevallig ook de maand waarin de meeste ondernemers hun btw afdragen (per kwartaalsysteem). Dat is nog eens 19%. Verder moeten ondernemers voor de ziektekosten 4,4% van hun inkomen afdragen.

In totaal 2x +/- 35% inkomstenbelasting, 2x 4,4% ziektekosten, + van een kwartaal 19% btw is een totaal aan belasting dat betaald moet worden van bijna 90% van je inkomen! Wat je opeens op korte termijn moet betalen!  Veel ondernemers die starten houden hier totaal geen rekening mee. Het eerste jaar is juist keihard investeren en elke cent wordt weer uitgegeven aan de onderneming. Het resultaat is dat er geen cent liquiditeit is (aan besteedbaar geld is) en er is geen bank die belastingschulden wil voorfinancieren. Dit is dan ook een moment voor veel ondernemers dat ze failliet gaan op de belastingdienst.

Voor kleine ondernemers die netjes ongeveer 50% van het geld dat binnenkomt (19% btw + 35% inkomstenbelasting) is er totaal niets aan de hand. Deze betalen meestal minder belasting dan vooraf geschat en houden meestal wel wat over. Maar ondernemers die het eerste jaar niets reserveren, hard willen groeien, direct een grote omzet maken maar alles terug investeren, is dit een zeer moeilijk moment. Menig ondernemer gaat dan ook failliet op het afdragen van een percentage van de winst.

Wil je dit voorkomen? Neem dan bovenstaande tip in acht. Reserveer een bepaald gedeelte (ongeveer 40-50% afhankelijk van de hoogte van het inkomen) op een aparte rekening voor de belastingdienst. Want ook jij als ondernemer zult uiteindelijk moeten betalen. Als je daar rekening mee houdt is er waarschijnlijk niets aan de hand!

Succes.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten