Webhosting

Webhosting is is de schijfruimte waarop jouw website, foto’s of e-mail staan. Want met een simpele domeinregistratie kun je nog niet zoveel. Er zijn veel vormen van website-hosting. Waar moet je nu op letten bij het hosten van zakelijke e-mail en een website?

Om e-mail of een website online te krijgen moet die op een computer staan die continu met internet is verbonden. Dat klinkt simpel, maar als je dit zelf doet is de kans klein dat je dit zowel stabiel, veilig als betaalbaar kunt houden. Je kunt hierdoor beter webhosting bij een gespecialiseerd bedrijf afnemen.

Naast webhosting moet je ook een domeinnaam registreren. Dit kan je bedrijfsnaam zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om een andere domeinnaam te gebruiken.

Webhosting

Wat is webhosting?

Webhosting is de ruimte op een server die voor jou(w website) is gereserveerd. Je kunt hierop je e-mail, website of webwinkel plaatsen zodat deze via jouw domeinnaam verbonden zijn met het internet.

Een server, het Engels woord voor dienaar, is een computer die continu online is en opdrachten uitvoert van bezoekers van websites. Hij reageert dus op opdrachten van buitenaf en er is meestal geen beeldscherm, muis of toetsenbord op aangesloten.

Alle webhosting-bedrijven in Nederland kunnen ook je domeinnaam registreren. Vaak bieden ze naast de hosting ook extra mogelijkheden zoals websitesoftware als WordPress.

Zoek je gebruiksvriendelijke software om snel zelf een website mee te maken? Probeer Wix.com of het Nederlandse JouwWeb eens uit. Honderdduizenden mkb'ers gingen je voor.

Waar op te letten bij webhosting

Als je een webwinkel wilt beginnen of zelf je eigen website bouwt en online het aanbod aan webhosting met elkaar gaat vergelijken zijn er enkele zaken waar je op kunt letten. Om te beginnen kun je kijken welke software je wilt gebruiken. Zo is WordPress populair, maar als je kiest voor andere websitesoftware dan is hosting daarbij soms inbegrepen.

De hoeveelheid dataverkeer dat je mag gebruiken

dataverkeer berekenenDataverkeer is de hoeveel data die jouw bezoekers uitwisselen met de server. Dit is het duurste onderdeel en dus zeker iets waarop je hosting kunt vergelijken. Hoeveel je precies nodig hebt is sterk afhankelijk van je website.

Gemiddeld gebruikt een kleine mkb-website zo tussen de 500 mb en 1,5 gb per maand maar het is ook afhankelijk van hoeveel mediabestanden je op je website plaatst en hoeveel bezoekers je verwacht. Heb je bijvoorbeeld video’s en grote foto’s of afbeeldingen op je website? En krijg je veel bezoekers? Dan kan het dataverkeer sterk oplopen.

Gemiddeld gebruikt een website 1gb per maand maar het is afhankelijk van de inhoud en populariteit van je website.

Je wil dus een webhostingpakket afnemen dat voldoende dataverbruik biedt. Zowel nu als in de toekomst wanneer het aantal bezoekers, pagina’s en mediabestanden oploopt. Met een pakket van 5 tot 10 gb hebben de meeste bedrijven voldoende.

Soms bieden hostingbedrijven ‘onbeperkt dataverkeer’ bij een pakket maar vaak gaat dit wel via een ‘fair use-policy‘. Daarnaast hoeft het hostingpakket met de meeste dataverkeer niet altijd de beste keuze te zijn. Providers die stunten met extreme hoeveelheden hebben de limiet vaak op andere plekken zitten. Door het dataverkeer te beperken kan een provider betere garanties bieden op het gebied van de snelheid van de data.

Zoek je gebruiksvriendelijke software om snel zelf een website mee te maken? Probeer Wix.com of het Nederlandse JouwWeb eens uit. Honderdduizenden mkb'ers gingen je voor.

De limiet op de schijfruimte

De schijfruimte is het deel van de harde schijf dat je mag gebruiken. Meestal is dit bij webhosting beperkt om te zorgen dat je niet veel dataverkeer kunt gebruiken. Hosting is meestal op basis van ssd-opslag wat voldoende snelheid en stabiliteit biedt.

Webhosting is feitelijk niets anders dan schijfruimte die verbonden is met internet.

Houd er rekening mee dat je de ruimte vaak niet alleen vult met bestanden van je website maar dat je deze ook nodig hebt voor je e-mail, statistieken of log-bestanden. Met een pakket van enkele gb’s heb je meestal voldoende. Ook hier is het niet per definitie slecht als een provider een beperkte hoeveelheid schijfruimte biedt. Zo is het soms beperkt omdat de provider actief backups maakt. De ruimte kun je vergelijken met de harde schijf van de eigen computer of mobiele telefoon.

Overige hostingopties

Bij webhosting is een domeinnaam altijd wel inbegrepen. Daarnaast zijn er voor sommige ondernemers nog andere opties van belang. Zo bieden sommige hostingbedrijven gratis SSL-certificaten aan via Let’s Encrypt. Werk je samen met een webdesigner? Dan zal die SSH-toegang soms waarderen. Verder zijn soms het aantal e-mailadressen beperkt of zijn er verschillen in het type spamfilter of de snelheid van de webhosting.

Bijna alle Nederlandse hostingpakketten zijn snel genoeg, maar een machine met honderd kleine websites is sneller dan een die honderden grote websites verdragen moet. Verder zijn dagelijkse back-ups en een telefonische helpdesk aan te raden bij de aanschaf van webhosting. Zijn bovenstaande opties vergelijkbaar? Dan kun je kiezen voor de laagste prijs, of beste reputatie.

Webhostingbedrijven met elkaar vergelijken

hosting vergelijkenEr zijn veel aanbieders op de markt. Bij de grootste webhostingbedrijven in Nederland zijn de hostingpakketten redelijk vergelijkbaar met elkaar. Het is net als tanken langs de snelweg: er zijn tientallen verschillende merken waar dit kan maar in de basis bieden ze allemaal ongeveer hetzelfde.

Er zijn ook veel kleine aanbieders maar meestal hebben die zich in een bepaald onderdeel gespecialiseerd. Bijvoorbeeld in een cms of specifieke toepassingen. Voor een gewone website zijn dit type aanbieders meestal vrij duur en minder gebruiksvriendelijk. Als je simpelweg op zoek bent naar generieke hosting met een goede prijs-kwaliteitverhouding kun je prima de marktleiders met elkaar vergelijken op klantenservice, prijs en aanbod.

Qua klantenservice is het slim om vooraf eens te proberen hoe makkelijk het is om een vraag per e-mail of telefoon te stellen. Hoe snel krijg je een reactie? De prijs kun je waarschijnlijk zelf gemakkelijk vergelijken. De verschillen in aanbod zijn meestal niet in de hosting zelf maar eerder in de extra’s. Denk aan bijvoorbeeld ondersteuning bij het installeren van WordPress als cms-systeem of het aanbieden van automatische updates.

Zoek je gebruiksvriendelijke software om snel zelf een website mee te maken? Probeer Wix.com of het Nederlandse JouwWeb eens uit. Honderdduizenden mkb'ers gingen je voor.

Vormen van webhosting (software)

website programmerenAlhoewel Windows op zakelijke en particuliere computers veruit het grootste marktaandeel heeft, heeft Linux op de hostingmarkt een meerderheidspositie. Veel hostingsoftware is alleen gemaakt voor Linux-systemen.

Zo kan dit besturingssysteem soms beter overweg met php en mySQL. Windows werkt meer met de programmeertaal asp en msSQL. Verder is Linux vaak goedkoper. Tenzij je weet dat de website van jouw bedrijf gemaakt is in de asp-programmeertaal, kun je het beste kiezen voor Linux omdat deze een groter marktaandeel heeft in de hostingmarkt en er hiervoor dus meer mogelijkheden zijn.

Van de serversoftware merk je vaak vrij weinig. Je hoeft geen kennis te hebben van Linux om een website te plaatsen op een Linuxserver al merk je waarschijnlijk wel direct dat het systeem niet lijkt op Windows. Als je voor het eerst werkt met serversoftware als PLESK, cPanel of andere software kan dit even wennen zijn.

Vormen van webhosting (hardware)

Ben je op zoek naar webhosting voor een hele grote website of voor een serie aan websites? Dan zijn er ook qua hardware verschillende vormen van hosting waar je uit kan kiezen. De bekendste zijn shared webhosting, dedicated servers en hosting via co-locatie.

Shared webhosting

Met shared webhosting huur je een klein gedeelte van de ruimte op een server. Zo kunnen er enkele honderden websites op een machine staan. Afhankelijk van de limieten die de provider eraan stelt. Je deelt de hardware dan samen met alle andere website-eigenaren. Zie het maar als een straat met rijtjeshuizen. Jij huurt dan één huis in die straat. Voor kleine websites die niet meer dataverkeer gebruiken dan enkele gigabytes is shared webhosting eigenlijk altijd de beste oplossing.

Voor een kleine tot middelgrote website is shared webhosting eigenlijk altijd de beste oplossing.

Dedicated server

Als je een dedicated server huurt dan ben jij de enige gebruiker hiervan. In plaats van één rijtjeshuis in een straat huur je nu de hele straat. Voor hele grote websites is dat soms handig, omdat ze in hun eentje meer hostingcapaciteit gebruiken dan honderd kleine websites bij elkaar. Als jij de enige gebruiker bent kun je ook iets meer bepalen over de software die geïnstalleerd is op de server. Daarnaast kan het handig zijn om een eigen server te hebben als je niet één maar heel veel websites hebt en de webhosting daarvan allemaal via een beheersysteem wilt kunnen beheren.

Als een server dedicated is, ben jij de enige gebruiker. Andere klanten van het hostingbedrijf maken hier dus geen gebruik van. Dat klinkt veiliger. Je hebt er geen last meer van als andere sites te veel servercapaciteit gebruiken of gehackt worden. Al zijn deze voordelen wel minder groot dan vroeger. Serversoftware is tegenwoordig sterk genoeg om ook softwarematig deze scheiding te kunnen maken.

Zo heb je geen last meer van andere websites die aangevallen worden, of servers die traag worden omdat andere websites veel van uw bandbreedte gebruiken. De hardware is nog steeds eigendom van de provider, maar wordt exclusief voor jou ingezet.

Co-locatie

Co-locatie is hetzelfde als dedicated webhosting met als verschil dat de hardware zelf jouw eigendom is. Jij hebt deze zelf gekocht en waarschijnlijk zelf in een datacentrum geplaatst. De ruimte waarin je computer staat, het datacentrum, biedt alle faciliteiten zoals een droge en veilige ruimte. Deze ruimte huur je via een provider maar verder zal die zich niet (zo sterk) bemoeien met jouw installatie.

Virtuele servers

Vroeger waren bovenstaande verschillen hardwarematig. Bij een dedicated server had jij werkelijk een machine exclusief tot je beschikking. Tegenwoordig zijn virtuele servers populair. Je hebt dan niet een eigen server maar dankzij software heb je wel je eigen online omgeving waarop je dezelfde mogelijkheden hebt als bij een dedicated server.

De software om dat mogelijk te maken is zover doorontwikkeld dat jij als gebruiker eigenlijk het verschil niet meer ziet. Je werkt erop alsof de hele machine van jou is en hebt er net zoveel mogelijkheden op. Virtuele servers gedragen zich alsof ze dedicated, shared of een hybride oplossing zijn. Daarnaast zijn er wat voordelen te bedenken. Zo kunnen machines samenwerken waardoor je de data over meerdere machines kunt plaatsen. Problemen met de hardware, of zelfs het vervangen hiervan, hoeft dan geen downtime meer te betekenen.