Ondernemer worden

Zelfstandig ondernemer worden is makkelijker dan de meeste mensen denken. Hiervoor hoef je eigenlijk alleen maar ondernemend te zijn. Zodra je iets doet naast “de baan bij de werkgever” ben je misschien al ondernemer. Waar moet je bij het starten met ondernemen zoal aan denken?

Inhoud:

Hoe kun je zelfstandig ondernemer worden?

zelfstandig ondernemer wordenVeel mensen denken dat er voor het starten van een eigen bedrijf vergunningen, diploma’s of financiële zaken nodig zijn. Dat valt gelukkig wel mee.

Startende ondernemers zien soms op tegen het inschrijven bij de KvK of de wettelijke eisen van de belastingdienst. Dit is soms zelfs dé reden waarom ze geen zelfstandig ondernemer willen worden. Een onderneming starten kan echter soms best eenvoudig.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

De KvK-inschrijving is meestal een van de eerste stappen die je als ondernemer neemt. Al is inschrijven bij de KvK niet altijd direct verplicht. Er zijn situaties waarbij dit wel zo is, maar die zijn vaak ook wel duidelijk. Denk aan een discotheek, huisarts of andere functie waarbij de gevolgen direct niet meer te overzien zijn.

Kamer van KoophandelOfficieel moet je je ook inschrijven om zelfstandig ondernemer te worden als partyplanner, huiskapper, tekstschrijver of styliste. Maar als je eerst rustig met een ondernemingsplan start en je eerste klanten bekenden van je zijn kun je hiermee starten als hobby.

Zo kun je eerst wat ervaring op doen, rustig werken aan het professionaliseren van je onderneming en even proeven of het ondernemerschap wel echt iets voor je is. Uiteindelijk komt het moment dat je een KvK-nummer moet aanvragen maar dat bepaal je dan zelf. Je schrijft je bijvoorbeeld pas in als je zeker weet dat je ondernemer wilt worden.

Je schrijft je pas in bij de KvK als je zeker weet dat je ondernemer wilt worden.

Belastingdienst

belastingdienstDe belastingdienst heeft strenge regels voor ondernemers. Voordat je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent moet je bijvoorbeeld een urencriterium halen en natuurlijk moet de boekhouding in orde zijn. Je moet daarvoor een administratie bijhouden.

Door de belastingdienst gezien worden als ondernemer heeft verder geen nadelen. Het blijft beperkt tot de extra administratie en die is goed te overzien, of uit te besteden aan een vriendelijke boekhouder.

Wil je een eigen onderneming beginnen? Dan krijg je te maken met enkele voorwaarden van de belastingdienst.

Als je het niet erg vindt als je belastingvoordelen misloopt dan kun je de inkomsten bij de belastingaangifte opgeven als inkomen uit overige werkzaamheden. Al levert winst uit een onderneming netto vaak meer op en de boekhouding van een eigen bedrijf wordt vaak overschat.

Wil je een eigen bedrijf starten? Het begint met het inschrijven bij de KvK. Wil je vooral wat extra inkomsten vanuit huis? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Belastingen voor ondernemers

Met een eenmanszaak als ondernemingsvorm zijn er twee verschillende soorten belasting voor ondernemers. De omzetbelasting (btw-verkeer) en heeft te maken met inkomstenbelasting. Met een besloten vennootschap komt er vennootschapsbelasting bovenop.

Omzetbelasting

De omzetbelasting bepaalt dat je btw moet rekenen aan klanten. Deze btw moet je periodiek, meestal per kwartaal, overmaken naar de belastingdienst. Je mag dit dus niet houden. Als je een zakelijke rekening opent bij Knab kun je daar de btw automatisch naar een andere rekening over laten maken.

Btw die je zelf betaalt met je bedrijf mag je wel verrekenen. Al moet je daarvoor dus wel ondernemer zijn. Als je weet dat je komende tijd veel kosten maakt kan het handig zijn om je nu in te schrijven, zodat je direct de btw van die uitgaven direct kunt terugvragen.

Met een goed boekhoudpakket regel je deze belastingaangifte prima zelf. Of, als je omzet nog beperkt is, kun je soms gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Hiermee hoef je geen btw te rekenen of btw-aangifte te doen, maar mag je betaalde btw ook niet meer verrekenen.

Bedrijfsrekening nodig? Knab en Bunq werken volledig online. Bij Revolut open je de rekening gratis, werkt met meerdere valuta (incl. crypto's), iDEAL én biedt toegang voor je boekhouder of collega.

Inkomstenbelasting

Om voor de inkomstenbelasting als ondernemer aangemerkt te worden zijn strengere regels want dan zijn er ook belastingvoordelen van toepassing. Zo krijgen ondernemers  zelfstandigenaftrek. Hiermee mag je een deel van je resultaat belastingvrij verdienen. De belangrijkste regel hiervoor is dat je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar aan de onderneming moet besteden.

Hierdoor kan het interessant zijn om 1 januari naar de KvK te gaan om in te schrijven. Als de belastingdienst je ziet als ondernemer dan kan dit belastingvoordelen opleveren, als je aan enkele voorwaarden voldoet. Ondernemers kunnen een hogere belastingvrije voet krijgen en zakelijke kosten worden goedkoper.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Vergunningen & diploma’s

diplomaVroeger moest men een diploma halen om ondernemer te worden. Dit is nu enkel nog bij bepaalde beroepen het geval. Voor het beginnen van een slagerij of voor het werken met gevaarlijke stoffen bijvoorbeeld zijn vergunningen nodig. Maar voor verreweg de meeste producten of diensten is geen diploma of vergunning nodig. Zo mag iedereen gaan ondernemen.

Vroeger moest men een bepaald diploma halen om ondernemer te worden.

Wat heb je écht nodig als ondernemer?

Het staat iedereen vrij om te gaan ondernemen maar dat wil niet zeggen dat het ook voor iedereen makkelijk is. Het is vooral belangrijk om de psychologische aspecten van het ondernemerschap te kennen. Je moet bijvoorbeeld klanten kunnen werven, geld durven vragen voor producten of diensten en die naar tevredenheid kunnen leveren. Je moet dus ergens goed in zijn en daar anderen van kunnen overtuigen.

Wil jij online geld verdienen? Bedenk dan goed dat je hierin niet de enige bent! Op het gebied van online marketing is veel concurrentie! Hoe blijf jij deze de baas?

Daarnaast heeft het ondernemerschap veel invloed op je thuissituatie. Zo komt er op jou (en je partner) aardig wat af als je ondernemer wordt. Denk aan zaken als: doorzettingsvermogen, keuzes maken, onregelmatig inkomen, kunnen omgaan met tegenslagen, onderhandelen, presenteren, risico’s durven nemen, prioriteiten kunnen stellen, zaken van je af kunnen zetten, omgaan met onregelmatige werktijden, financieel inzicht hebben. Vooral dit soort factoren bepalen de kans op succes van een ondernemer.

Eigen keuzes maken

Financiële zaken kun je uitbesteden en als je slecht bent in verkopen kun je iemand hiervoor in dienst nemen. Maar om je uurtarief te bepalen of te begrijpen of je korting op een deal moet geven, dat je kunt investeren wel of niet, heb je toch inzicht in deze zaken nodig.

Verder horen wij vaak van ondernemers dat bijkomende zaken zo belangrijk zijn. Het gezellige kopje koffie in de ochtendpauze met collega’s bijvoorbeeld kan veel invloed hebben op je werkplezier. Wat als dit er opeens niet meer is omdat je thuis een werkplek hebt? De drive en persoonlijkheid van de ondernemer bepalen dan ook voor zeker tachtig procent het succes.

Zoek je een werk- of vergaderruimte? Met Regus.com huur je snel een flexibele werkplek, maar ook compleet ingerichte ruimtes met eigen werkplekken, inclusief faciliteiten door het hele land.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over ondernemer worden:

Waarom wil je ondernemer worden?

Waarom wil je een onderneming starten? Daar kunnen veel verschillende redenen voor zijn. Soms starten mensen een eigen bedrijf omdat het niet anders kan. Ze willen iets nieuws beginnen. Soms omdat ze liever geen baas hebben. Of omdat een hobby uit de hand loopt. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die ermee begonnen zijn omdat ze denken hiermee meer geld te kunnen verdienen.

Hoe word je ondernemer?

Je kunt een lang ondernemingsplan schrijven, startkapitaal ophalen of een studie doen waarmee je leert ondernemen. Maar je kunt er ook gewoon mee beginnen! Zodra je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kun jij jezelf ondernemer noemen. En daarvoor zijn meestal geen diploma’s of vergunningen nodig.

Moet ik boekhouden als ondernemer?

Zodra je ondernemer wordt moet je ook gaan boekhouden. Voor de belastingdienst is het belangrijk om zaken bij te houden. Zo krijg je te maken met omzetbelasting, inkomstenbelasting en belastingaangiftes voor deze belastingen. Al maken boekhoudprogramma’s dit tegenwoordig veel makkelijker en anders kan een boekhouder hier veel bij helpen.

Wanneer ben ik ondernemer?

Er is geen definitie voor. Zodra je ondernemend bezig bent, kun je jezelf dus zo noemen. Al hanteren de meeste mensen de inschrijving bij de KvK als vereiste. De belastingdienst stelt voor de inkomstenbelasting zelfs nog meer eisen. Daarbij moet je ook aan een urencriterium voldoen.

Wanneer ben ik ondernemer voor de btw?

Zodra je bent ingeschreven bij de KvK ben je meestal ook ondernemer voor de btw. Je moet dan meestal btw gaan rekenen al kan het zijn dat je hiervan bent vrijgesteld. Ook de kleineondernemersregeling kan hier invloed op hebben.

Gerelateerde berichten