Magento

Magento Commerce en Magento Open Source zijn Adobe-software waarmee je een professionele webwinkel kunt bouwen. In onze laatste review scoort Magento een 6. Het is zo ver doorontwikkeld dat je wat ervaring nodig hebt om ermee te werken. Een uitleg over de voor- en nadelen van dit platform.

Wat is Magento?

MagentoMagento is software waarmee je een webshop maken kan. Het platform is wereldwijd, ook in Nederland, enorm populair. Al lijkt de populariteit wel te zijn afgenomen sinds Magento 2 is geïntroduceerd.

Magento biedt twee verschillende oplossingen: Magento Commerce en Magento Open Source. Beide zijn open source-oplossingen om een webshop mee te maken. Aan Magento Commerce hangt een stevig prijskaartje, het tweede pakket kun je gratis downloaden. Beide kun je zelf naar wens aanpassen.

Wil je een eigen webshop beginnen? Met Wix.com of JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

e-commerce platform voor online verkoop

Achtergrond van Magento

Magento is opgericht door het Amerikaanse bedrijf Varien, oorspronkelijk als opvolger van osCommerce, een platform voor kleine zelfstandigen. Magento werd daardoor veel gebruikt door mensen die graag zelf aan hun webshop sleutelden. In Nederland werd het ook door kleinere internetbureaus omarmd.

In 2011 werd eBay voor honderd procent eigenaar van Magento, maar deze overname was geen succes. Vandaag de dag is Magento eigendom van Adobe. Die introduceerde het nog populairdere Magento 2. Veel grote webshops werken hiermee. De ondersteuning van Magento 1 is in oktober 2020 stopgezet.

Magento is open source-software van Adobe waarmee je zelf een webwinkel kunt lanceren.

Ga je voor het eerst een webwinkel beginnen? Zie dan ook onze uitleg over hoe je pakketten versturen kan of hoe je een groothandel of leverancier vindt.

Magento 2: geavanceerd ecommerceplatform

De code van Magento 2 is beter, uitgebreider en geavanceerder. Het is al snel te complex voor kleine bedrijven. Hierdoor zijn veel eerdere Magento-gebruikers afgehaakt en overgestapt op WooCommerce, Shopify of een ander ecommerce-platform dat zich wel op kleine tot middelgrote bedrijven richt.

Magento was lang populair bij het mkb, maar Magento 2 richt zich meer op professionele spelers.

Voor wie is Magento?

In Nederland is Magento jarenlang populair geweest onder internetbureaus. Als je zo’n bureau inschakelde om een webshop te laten maken, kwam je dus al snel bij Magento uit. Sinds Magento 2 is het aantal e-commercebureaus dat ermee werkt afgenomen.

Wel zijn deze professioneler geworden en zijn Magento-webshops vaak grote spelers geworden. Enkele grote namen in Nederland die Magento gebruiken (of hebben gebruikt) zijn: Zalando, iPhoneclub.nl en KLM. In het buitenland hebben grote ondernemingen als FOX, K-Swiss, Nespresso en Adidas Magento geïnstalleerd. Zelfs oud-president Obama verkocht zijn merchandise met deze webwinkelsoftware.

Voor starters is Magento niet echt geschikt. Die kunnen beter eerst met andere software een webwinkel  beginnen. Onder de doe-het-zelvers heeft Magento daarom veel gebruikers verloren. Voor hen is het nu te uitgebreid, traag of onoverzichtelijk geworden.

Maar als jij genoeg budget hebt om je webshop te laten bouwen door een van de beste internetbureaus van ons land, is de kans groot dat je Magento overweegt. Soms worden grote buitenlandse webshops in Nederland ermee gemaakt, waardoor er veel expertise in ons land is.

Wil je een eigen webshop beginnen? Met Wix.com of JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

Gebruiksvriendelijkheid van Magento

Magento is complex, en niet gebruiksvriendelijk. Zeker niet als je nog moet starten. Als je eenmaal weet hoe het werkt en verstand hebt van programmeren, is het een prachtige tool om een krachtige webwinkel mee te bouwen. Maar dan heb je meestal al bewezen resultaten behaald met het platform.

Nog altijd kan Magento alles om een speler naar de top te brengen. Voor partijen die een platform zoeken die ze naar de absolute top kan brengen is een platform onder de vlag van Adobe soms de beste keuze. Magento is dan ook populair onder professionele grote webshops die geavanceerde wensen hebben.

Wil jij doorgroeien tot de absolute top? Met Magento zijn de mogelijkheden ongelimiteerd.

Flexibel en stabiel platform

webwinkel beginnen

Op het ecommerce-platform kan je meerdere webwinkels op verschillende websites aan dezelfde backend in het Magento-systeem kunt koppelen. Handig voor als je meerdere webwinkels runt, het overzicht wilt bewaren en gewoon één webwinkelsoftwarepakket wil beheren.

Ook is Magento inmiddels een volledig platform voor b2b of webshops die specifieke wensen hebben. Een ander voordeel van Magento is dat er in Nederland veel expertise is bij zeer professionele internetbureaus. Als je budget ongelimiteerd is, kun je met het platform van Magento hele mooie dingen bouwen. Al zijn er al verschillende bureaus die inmiddels ook Shopify als platform aanbieden.

Wil je online geld verdienen met een webwinkel? Benieuwd naar de regels, software of veelgestelde vragen? Lees dan verder over een webshop beginnen.

Aanbod: Aanpasbaar met veel mogelijkheden

Ondanks dat Magento onder Adobe minder geschikt is voor het mkb, is de Magento-community tot op de dag van vandaag erg levendig. Je kunt dus altijd wel extensies, plug-ins of modules voor jouw specifieke wensen vinden. De software ontwikkelt verder door onder Adobe.

De community-versie van Magento is open source-webwinkelsoftware. Je bent dus vrij om de broncode te bekijken en aan te passen. Het is zowel gratis beschikbaar als in twee betaalde versies. Voor welke versie je gaat, je webwinkel is in Magento aanpasbaar met allerlei extensies. Deze extensies zijn soms gratis, soms betaald en veelal via de extensie-marktplaats te downloaden.

Dankzij de extensie-marktplaats zijn de mogelijkheden van Magento in theorie onbeperkt.

Wil je een webshop beginnen en ben je benieuwd of Magento een goed  is? Zie dan ook de software van Shopify en Woocommerce.

Kosten

Magento zelf kun je kosteloos downloaden maar voor mensen die er zelf aan willen werken zijn er simpelere oplossingen. De kosten van een internetbureau zijn vrijwel altijd maatwerk en onder de 10.000 euro zijn andere oplossingen, zoals Shopify, Wix of WooCommerce, meestal een betere keuze.

Reviewscore 6/10

In onze laatste review scoort Magento een 6/10. Als je er al mee werkt is het een compleet pakket waar je zeer mooie dingen mee kunt maken. Maar onder middelgrote webshops is deze software duidelijk op zijn retour.

Adobe richt zich op een hoger segment, waardoor je in Nederland al snel bij de honderd grootste webshops moet horen om echt optimaal gebruik te kunnen maken van deze software. Heb jij een webshop met een omzet onder de vijf miljoen? Dan kun je meestal beter kiezen voor een andere oplossing.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan