Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is niet alleen belangrijk, het is ook populair. Steeds meer klanten en bedrijven zien het belang in van duurzaamheid. Ook veel zzp’ers gaan duurzamer ondernemen. Dat kan veel voordelen opleveren. Naast maatschappelijke voordelen kan het kosten besparen en je reputatie ten goede komen.

Wat is duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen Als jij ondernemer wilt worden, kun je ook je duurzame steentje bijdragen. Duurzaam ondernemen betekent dat je bedrijf bijdraagt aan een toekomstbestendige wereld.

Naast een duurzaam businessmodel kun je maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarbij ga je op zoek naar evenwicht tussen economische, ecologische en sociale belangen. Waar duurzaam ondernemen zich vooral richt op het klimaat, kijkt deze vorm van ondernemen ook naar de mensen.

Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen kijk je ook naar eerlijke lonen en arbeidsomstandigheden. Vaak overlappen beide vormen van ondernemen elkaar. Volgens de Sociaal Economische Raad zijn duurzaam ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen beide nodig bij elke onderneming. De focus ligt daarbij op drie factoren: Profit, People en Planet. Oftewel: winst, mensen en de planeet.

Wil je een eigen bedrijf starten? Het begint met het inschrijven bij de KvK. Wil je vooral wat extra inkomsten vanuit huis? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

maatschappelijk verantwoord ondernemen

Klant vindt duurzaamheid steeds belangrijker

Duurzaamheid is populair: klanten hechten steeds meer waarde aan duurzaam ondernemerschap. Zo vindt driekwart van de consumenten dat bedrijven positief moeten bijdragen aan maatschappij, milieu en het welzijn van mensen. Meer dan de helft let bij het doen van een aankoop speciaal op duurzame producten.

Vooral in de voedsel- en modebranche zijn consumenten kritisch op duurzaamheid. De afgelopen jaren is dit aandeel over alle sectoren alleen maar gegroeid. Consumenten willen ook best iets voor neerleggen. De hoeveelheid klanten die extra wil betalen voor duurzame producten neemt met de jaren toe. In 2019 ging het om bijna 40 procent – maar liefst 10 procent meer dan vijf jaar daarvoor.

Word je ondernemer? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Een groen imago

Duurzaamheid is een belangrijke reden om wel of niet bij jouw bedrijf iets te kopen. Aandacht voor het milieu is belangrijk voor je imago. Daarmee is duurzaam ondernemen ook een visitekaartje. Deel je duurzame activiteiten met (potentiële) klanten via je website of nieuwsbrief en verwerk het in de verpakking van jouw product. Dit kweekt goodwill bij klanten, die het waarderen als je nadenkt over het klimaat.

Klanten zullen waarderen dat je nadenkt over het klimaat.

Dat duurzaam ondernemen afstraalt op je imago, kan natuurlijk ook verkeerd uitpakken. Als blijkt dat jij als ondernemer milieuschade veroorzaakt, kan dit de naam van je bedrijf enorm schaden. Een groen imago is niet alleen belangrijk voor klanten, maar ook voor partijen waarmee je samenwerkt.

Zo werken overheden en investeerders liever samen met duurzame bedrijven. Of je wel of niet duurzaam onderneemt, speelt bijvoorbeeld een rol bij aanbestedingen. Ook medewerkers letten er op. Als je maatschappij- en milieubewust onderneemt, trek je gedreven medewerkers aan met een hart voor de zaak.

Een zakelijke rekening openen bij een duurzame bank of een elektrische auto van de zaak: duurzaam ondernemen kan heel eenvoudig zijn.

Geld besparen door duurzaamheid

Duurzaamheid kan veel opleveren, maar je kunt er ook geld mee besparen. Vaak is kostenbesparing de populairste reden voor midden- en kleinbedrijven om ermee te beginnen. Ook voor zzp’ers is dit interessant. Denk alleen al aan het besparen op je energierekening en benzinekosten, bijvoorbeeld.

Kostenbesparing is de populairste reden voor mkb’ers om te beginnen met duurzaam ondernemen.

Bovendien heb je vaak recht op belastingvoordelen en subsidie als je duurzaam onderneemt. De overheid wil dit natuurlijk graag stimuleren via investeringsaftrek. Zo is er de Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor investeringen in energiebesparing, groene stroom en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Op AgentschapNL kun je informatie vinden over subsidies rondom duurzaam ondernemen.

Hoe kan ik duurzamer ondernemen?

Een paar simpele stappen waar je vandaag al mee kunt beginnen om duurzamer te ondernemen:

  • Verminder je energieverbruik. Kies bijvoorbeeld voor een laptop in plaats van een energievretende pc. Schakel je apparatuur uit buiten werktijd, alleen dit kan al dertig procent van je energierekening schelen. Als je medewerkers hebt: laat ze het scherm uitschakelen tijdens de lunchpauze. Overweeg een bewegingsmelder voor je lampen of investeer in dubbel glas om op je verwarmingskosten te besparen.
  • Gebruik groene stroom. Naast een lager energieverbruik, kun je ook profiteren van de stroom die je wel gebruikt. Als je bedrijf groene energie gebruikt, vervalt de ecotax. Zonnepanelen verdienen zichzelf terug in een paar jaar. En als je investeert in energiebesparing of duurzame stroom, heb je recht op Energie-investeringsaftrek (EIA).
  • Werk een dagje vanuit huis. Veel zzp’ers doen dit al regelmatig. Als de coronacrisis ons iets heeft geleerd, is het wel dat we niet altijd naar een kantoor hoeven. Het scheelt je een dagelijkse twintig kilometer reizen, naast alle andere middelen die je nodig hebt in een kantoorpand.
  • Koop een zuinige of elektrische auto. Het aankoopbedrag is hoger, maar je betaalt minder in onderhoud en benzine. Daarnaast kun je subsidie en belastingvoordeel krijgen bij de aanschaf van een nieuwe of tweedehands elektrische auto.
  • Geef je personeel een zakelijke OV-kaart. Dat is meestal goedkoper en bovendien makkelijker dan losse ritten te declareren. Zo heb je altijd inzicht in de werkelijk gemaakte kosten. Naast de bus, tram en trein kun je hier ook huurauto’s en OV-fietsen mee gebruiken.
  • Gebruik minder papier en doe je administratie digitaal. Print bijvoorbeeld minder en dubbelzijdig, dat bespaart meteen in de kosten. Geef aan dat je post voortaan in je mailbox wilt ontvangen. Een gedigitaliseerde administratie, zoals een online boekhoudprogramma, werkt vaak handiger.
  • Verpak je producten duurzamer. Ruim 60 procent van de Nederlandse consumenten vindt dat er te veel verpakkingsmateriaal wordt gebruikt dat niet recyclebaar is. Gebruik eens een kartonnen doos in plaats van plastic. En in een kleiner pakje raakt je product ook minder snel beschadigd. Daarbij is een duurzame verpakking ook weer een vorm van marketing voor de steeds milieubewustere klant.
  • Verstuur pakketten met een fietsbezorger. In de steden is dit handiger en sneller. Daarmee sla je twee vliegen in één klap, want stadsbewoners hechten nog meer waarde aan duurzaamheid.

Duurzamer ondernemen als kleiner bedrijf

zelfstandige zonder personeelNaast voordelig is duurzaam ondernemen ook gewoon hard nodig. Nog maar 16 procent van de Nederlandse economie is duurzaam, blijkt uit onderzoek van MVO Nederland. Daarbij keken zij naar verschillende factoren, zoals groene energie, een circulaire economie en eerlijke arbeidsomstandigheden.

Volgens een studie van de Rabobank in 2021 kunnen met name kleine bedrijven nog veel verduurzamen. Bedrijven met enkele of tientallen medewerkers doen het slechter dan bedrijven met honderden mensen in dienst. Dat is ook niet zo gek: grote bedrijven moeten aan meer regels voldoen van de overheid. Ook hebben zij vaak meer tijd en middelen tot hun beschikking. Toch zijn er genoeg kleine stappen die je kunt nemen met een grote impact.

Weet je niet waar je moet beginnen? Kijk ook eens op Futureproof Community van MVO Nederland. Hier kun je met andere ondernemers sparren of misschien wel in een duurzaam project te stappen.