CMS-systemen

Met een cms-systeem kun je zelf een eigen website onderhouden. Er zijn veel verschillende cms-systemen. WordPress is als cms zeer populair en ook Wix en Jimdo hebben veel gebruikers.

Wat is een cms-systeem?

Cms is de afkorting van content management systeem. Het is, in simpel Nederlands vertaald, een websitebeheer-systeem. Content management systemen zetten tekst en afbeeldingen om in websitepagina’s. Dit gaat meestal via templates (sjablonen).

Hierdoor is je pagina automatisch in de juiste huisstijl, met de juiste navigatie en worden basiszaken als de bovenbalk of afsluiting van een pagina automatisch toegevoegd. Een cms maakt je website consequent, je kunt sneller werken en hebt minder kennis nodig om een nieuwe pagina online te zetten.

Wat zijn de voordelen van een content management systeem?

CMS-systemen

De meeste websites maken gebruik van een cms. Zo draait zo’n veertig procent van alle websites op WordPress, wat waarschijnlijk het populairste cms is wereldwijd. Dit zijn zowel kleine websites als zeer grote platforms. Vanwege de structuur draaien vrijwel alle webshops op een beheersysteem.

Dat heeft verschillende voordelen. Deze kunnen per gebruiker verschillen. Zo kan het voor starters en ondernemers interessant zijn omdat een eenvoudig cms ervoor zorgt dat iedereen zelf een website kan bouwen en beheren. Omdat de pagina wordt opgebouwd via een vooraf bepaalde huisstijl en indeling is het vrij gemakkelijk om dingen in een website aan te passen. Om te werken met een cms hoef je geen kennis van programmeertalen te hebben.

Zelfs programmeurs en webdesigners werken graag met een cms

Ook voor mensen die wel kunnen programmeren kan een cms-systeem veel voordelen bieden. Zo kan er zonder extra software direct online worden gewerkt. Dankzij de templates is het gemakkelijker om delen van de website aan te passen.

Dankzij een cms kun je snel en eenvoudig aan de inhoud van je website werken.

Verder heeft een cms-systeem vaak verschillende rechtenniveaus. Zo kan een website zijn ontworpen door een internetbureau dat  het uiterlijk en de techniek regelt, maar verschillende gebruikers of leden die elk hun eigen onderdeel en rechten hebben. Deze kunnen na een half uurtje oefenen met de software vaak zelf al een pagina maken of delen bewerken. De opmaak is meestal extern geregeld. Alleen door het toevoegen van tekst en afbeeldingen is een nieuwe pagina al een feit.

Zoek je gebruiksvriendelijke software om snel zelf een website mee te maken? Probeer Wix.com of het Nederlandse JouwWeb eens uit. Honderdduizenden mkb'ers gingen je voor.

Achterliggende techniek

Als gebruiker heeft de programmeertaal eigenlijk weinig invloed. Dit is vooral belangrijk voor de programmeurs. De hoofdreden waarom gebruik wordt gemaakt van content management systemen is over het algemeen gebruikersgemak zodat ook mensen zonder programmeerkennis ermee kunnen werken.

Wel zijn er onderling veel verschillen en die kunnen wel van invloed zijn als je webhosting zoekt voor je cms. Zo zijn de meeste cms-systemen momenteel geschreven in de programmeertaal php in combinatie met een mySQL-database. Die werken het beste via Linux. Maar er zijn ook systemen gebouwd met asp en ruby. Daarvoor is Windows-hosting soms meer geschikt.

Goede cms-systemen voor het mkb

Als je weinig kennis hebt van programmeren maar wel zelf je website wilt maken kun je het beste kiezen voor een gemakkelijk cms-systeem. Enkele eenvoudige systemen:

Wix

wixWil je zelf met jouw website aan de slag? Mede dankzij meer dan 500 professionele website-designs is Wix.com hiervoor een ideale oplossing. Internationaal draaien meer dan 700.000 websites op deze software. Het bouwen is gratis, pas als jij tevreden bent over de website moet je een abonnement afsluiten. Mogelijk vanaf 10 euro per maand.

JouwWeb

JouwWebMet het in Eindhoven gevestigde JouwWeb maak je zelf in een handomdraai een eigen zakelijke website. jouwweb.nl biedt een eenvoudige 'drag-and-drop'-editor, waardoor iedereen zonder technische kennis snel een website maakt. Voor €9 per maand kun je er ook een webshop mee beginnen. De software is nu ook de eerste drie maanden gratis.

Jimdo

JimdoNet als Wix werkt ook Jimdo met een stappenplan om een website te bouwen. Beginners moeten bijvoorbeeld aangeven wat het doel van de website is en stijlen, lay-outs en afbeeldingen kiezen voor kleur- en ontwerpschema’s. De software maakt de eerste pagina’s voor je aan, daarna kun je zelf verder bouwen. Kosten: vanaf 9 euro per maand.

Cms-systeem voor de e-commerce

Enkele geschikte platforms waarmee je zelf een webwinkel kunt beginnen:

Wix

wixMede dankzij meer dan 500 professionele webshop-designs, en een simpel stappenplan, is Wix.com een ideale oplossing voor starters die net beginnen met online verkopen. Maar voor bedrijven waarvan de online omzet groeit heeft Wix ook voldoende mogelijkheden. Internationaal draaien meer dan 700.000 webshops op de software van Wix.com.

JouwWeb

JouwWebJouwWeb is erg geschikt voor nieuwe webshops. Waar de andere pakketten gericht zijn op bestaande spelers, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waardoor iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis. Meer info op jouwweb.nl

Shopify

ShopifyMaak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify is zeer eenvoudig om mee te starten, technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en dankzij een internationale appstore is vrijwel alles ermee mogelijk. Zo biedt het bijvoorbeeld vrijwel alle dropship-oplossingen en social media-integraties.

Bekende open source-oplossingen

WordPressVoor mensen die er niet bekend mee zijn kan open source klinken als een alternatieve oplossing maar het tegendeel is waar. WordPress, een open source-oplossing, geeft aan dat ongeveer veertig procent van alle websites draaien op dit cms. Hostingbedrijf Vimexx biedt een handige handleiding voor de installatie waarna je zelf verder aan de slag kunt. Vervolgens moet je zelf aan de slag met design, techniek en de veiligheid.

Andere populaire systemen zijn Drupal, Typo3 en Joomla. In de ecommerce komen Magento, OpenCart of Prestashop ook regelmatig voor. Net als WordPress is vrijwel elk open source cms-systeem gratis mogelijk al vragen ze veel onderhoud en is het maken van een template meestal vrij ingewikkeld. Daarvoor moet je een internetbureau inschakelen. Online kun je gemakkelijk prijzen opvragen van webdesigners uit jouw regio.

Andere content management systemen

Naast bovenstaande oplossingen is er online nog veel meer cms-software te vinden. Soms werken internetbureaus met een systeem dat ze zelf hebben ontwikkeld. Ook zijn er veel bedrijven die een open source-formule zelf verder zijn gaan ontwikkelen.

Sommige van deze kleinere systemen zijn vrij goed, maar het is daarbij wel altijd de vraag hoe gemakkelijk deze zijn te koppelen aan andere oplossingen. Daarnaast verschillen ze enorm in kosten. Over het algemeen zijn de wat oudere, bij webdesign– of webhostingbedrijven in eigen huis ontwikkelde systemen wat duurder dan andere content management systemen.