Boekhouden met Excel

Als je wilt starten als ondernemer ben je wettelijk verplicht enkele administratieve zaken bij te houden. Dit wordt ook wel boekhouden genoemd. Boekhouden is is een onderdeel van de bedrijfseconomie en betreft het bijhouden van een financiële administratie. Tijdens het boekhouden houd je bij wat je inkomsten en uitgaven zijn op papier, en op de rekening. Op deze pagina meer over boekhouden met Excel.

Boekhouden met Excel
Boekhouden – BTW

Als je een eigen zaak hebt ben je verplicht om een BTW boekhouding en andere administratiezaken bij te houden. De Belastingdienst kan je precies vertellen wat er allemaal onder deze administratie valt, maar voor een eerste basisuitleg kun je ons artikel over ondernemers & belasting lezen. Voor het bijhouden van de BTW boekhouding zijn verschillende softwarepakketten bekend, maar voor een ondernemer die net met een webwinkel wil beginnen is dit niet altijd direct nodig. Als je wilt beginnen zonder personeel, auto van de zaak of andere meer lastigere onderwerpen die bij de BTW boekhouding kunnen voorkomen, is het goed mogelijk om je boekhouding in Excel bij te houden.

Sjablonen voor boekhouden in Excel
Speciaal voor startende ondernemers hebben wij enkele Excel-sjablonen voor het boekhouden.

Excelsjabloon boekhouden I
Van ondernemer Michel hebben wij nog een voorbeeld Excel-bestand mogen ontvangen waarmee ondernemers gemakkelijk kunnen boekhouden. Bij deze zijn er net weer even andere opties geïnstalleerd. Deze geeft bijvoorbeeld een indicatie van verschuldigde inkomsten belasting (handig om te weten, sparen mensen, sparen!). Op het eerste blad vul je een klein aantal basisgegevens in. Daarna kan je op het tweede blad boeken. Knoppen leiden je door de rest van het geheel. De factuur is uiteraard aan te passen met eigen logo en adresgegevens. Click met de rechtermuisknop op deze link en kies bestand opslaan als… om het op je computer op te slaan.

Disclaimer: Dit document is inmiddels verouderd en updates/ondersteuning zijn niet (langer) mogelijk.

Excelsjabloon boekhouden II
Een tweede Excel-sjabloon om zelf te boekhouden is gemaakt door G.B. van der Pluym n.a.v. de bestanden van de heren Oltheten en Baeten. Hieraan is o.a. de “kleine ondernemers regeling” toegevoegd. Een vrij uitgebreid Excel-boekhoudsjabloon. Klik op deze link en kies bestand opslaan als… om het op je computer op te slaan. Het bestand dient wel door middel van [MENU]  en vervolgens [AFSLUITEN]  te worden afgesloten. Dit om de standaard menubalk in Excel weer te-activeren. Dus niet met het [rode] “kruisje” rechts bovenin.

Online boekhoudprogramma
Lijkt het boekhouden met Excel je toch te lastig of omslachtig? Er zijn enorm veel (online) boekhouding software-pakketten op de markt welke prima voldoen aan de wensen van de meeste ondernemers. De meesten hiervan zijn vrij professioneel en goed betaalbaar. De volgende pakketten kunnen wij aanbevelen:

 1. Moneybird
  Een alternatief voor Excel is Moneybird. Het bedrijf is gestart met het maken van facturen zo simpel mogelijk te maken, maar biedt inmiddels een compleet pakket voor kleinere ondernemingen. Heeft ook een geheel gratis versie als het om een beperkt aantal facturen per maand gaat en is daarmee een ideaal alternatief voor Excel.
 2. E-Boekhouden.nl
  E-Boekhouden.nl is eigenlijk al wel een uitgebreider programma maar dankzij de actie waarin ze startende ondernemers de software een jaar gratis bieden willen we deze toch graag in het rijtje meenemen. Het is vooral een aanrader als je verwacht op termijn met een boekhouder te willen samenwerken. Het is het hoogst gewaardeerde boekhoudprogramma met een 9,3! (bron: Trustpilot).
 3. Exact Online
  Op het gebied van financiële software is er natuurlijk marktleider Exact Online. Toegegeven, dit is in het geheel niet meer vergelijkbaar met Excel maar onze ervaring is dat ondernemers die kiezen voor boekhoudsoftware, meestal op korte termijn toch ook een boekhouder inschakelen. Je betaalt hier al snel iets meer maar deze aanbieder heeft een zeer goede naam onder fiscalisten, boekhouders en accountants en sluit perfect aan op de Belastingdienst. Als je echt geen zorgen te hebben over je boekhoudsoftware, is Exact Online altijd goed.
 4. Davilex Online
  Gemakkelijk boekhouden en factureren in de cloud? De overzichtelijke invoerschermen zorgen ervoor dat u in- en verkopen snel in kunt voeren, bankafschriften kunt importeren, uw BTW-aangifte kunt verzorgen én facturen aan kunt maken. Daarmee is Davilex Online dé oplossing voor kleine ondernemers en zzp’ers.