Shoppagina

Artikel

Boekhouden met Excel
Introductie boekhouden
Als je wilt starten als ondernemer ben je wettelijk verplicht enkele administratieve zaken bij te houden. Dit wordt ook wel boekhouden genoemd. Boekhouden is is een onderdeel van de bedrijfseconomie en betreft het bijhouden van een financiële administratie. Tijdens het boekhouden houd je bij wat je inkomsten en uitgaven zijn op papier, en op de rekening.
Boekhouden - BTW
Boekhouden met ExcelAls je een eigen zaak hebt ben je verplicht om een BTW boekhouding en andere administratiezaken bij te houden. De Belastingdienst kan je precies vertellen wat er allemaal onder deze administratie valt, maar voor een eerste basisuitleg kun je ons artikel over ondernemers & belasting lezen. Voor het bijhouden van de BTW boekhouding zijn verschillende softwarepakketten bekend, maar voor een ondernemer die net met een webwinkel wil beginnen is dit niet altijd direct nodig. Als je wilt beginnen zonder personeel, auto van de zaak of andere meer lastigere onderwerpen die bij de BTW boekhouding kunnen voorkomen, is het goed mogelijk om je boekhouding in Excel bij te houden. Op de website van Microsoft staat bijvoorbeeld het een en ander over het maken van facturen in Excel.

 

Sjablonen voor boekhouden in Excel
Speciaal voor startende ondernemers hebben wij enkele Excel-sjablonen voor het boekhouden.

Excelsjabloon boekhouden I
Van ondernemer Michel hebben wij nog een ander voorbeeld Excel bestand mogen ontvangen waarmee ondernemers gemakkelijk kunnen boekhouden. Bij deze zijn er net weer even andere opties geinstalleerd. Deze geeft bijvoorbeeld een indicatie van verschuldigde inkomsten belasting (handig om te weten, sparen mensen, sparen!). Op het eerste blad vul je een klein aantal basisgegevens in. Daarna kan je op het tweede blad boeken. Knoppen leiden je door de rest van het geheel. De factuur is uiteraard aan te passen met eigen logo en adresgegevens. Click met de rechtermuisknop op deze link en kies bestand opslaan als... om het op je computer op te slaan. Disclaimer: Dit document is inmiddels verouderd en updates/ondersteuning zijn niet (langer) mogelijk.

Excelsjabloon boekhouden II
Een derde excel sjabloon om zelf te boekhouden is gemaakt door G.B. van der Pluym n.a.v. de bestanden van de heren Oltheten en Baeten. Hieraan is o.a. de "kleine ondernemers regeling" toegevoegd. Een vrij uitgebreid Excel boekhoudsjabloon. Klik op deze link en kies bestand opslaan als... om het op je computer op te slaan.  
Het bestand dient wel door middel van [MENU]  en vervolgens [AFSLUITEN]  te worden afgesloten. Dit om de standaard menubalk in excel weer te-activeren. Dus niet met het [rode] "kruisje" rechts bovenin.

Excelsjabloon boekhouden III
Een vierde hulpje kregen we van Cor Kroes van Kroes Belastingen & Administraties. Klik daarvoor met je rechtermuisknop op deze link en kies bestand opslaan als... om het op je computer op te slaan. Het document bestaat uit een boekingslijst en uit een periodeoverzicht die je naar eigen wens kunt aanpassen.

Online boekhoudprogramma

Liever niet via Excel maar toch zelf boekhouden? Er zijn enorm veel (online) boekhouding software pakketten op de markt welke prima voldoen aan de wensen van de meeste ondernemers. De meesten hiervan zijn vrij professioneel en goed betaalbaar. De volgende pakketten kunnen wij aanbevelen:

 1. Moneybird
  Een alternatief is Moneybird wat ook een geheel gratis versie heeft als het om een beperkt aantal facturen per maand gaat.  Ideaal voor de (kleine) startende ondernemer.
 2. Exact Online
  Op het gebied van financiële software is er natuurlijk marktleider Exact. Je betaalt hier al snel iets meer voor de boekhoudsoftware, maar deze aanbieder heeft een zeer goede naam onder fiscalisten, boekhouders en accountants en sluit perfect aan op de Belastingdienst.   Als je liever een tientje meer betaalt om echt geen zorgen te hebben over je boekhoudsoftware, is Exact altijd goed.
 3. Davilex Online
  Gemakkelijk boekhouden en factureren in de cloud? De overzichtelijke invoerschermen zorgen ervoor dat u in- en verkopen snel in kunt voeren, bankafschriften kunt importeren, uw BTW-aangifte kunt verzorgen én facturen aan kunt maken. Daarmee is Davilex Online dé oplossing voor kleine ondernemers en zpp’ers.
 4. e-Boekhouden.nl
  Met E-Boekhouden.nl kan elke ondernemer direct aan de slag met online boekhouden. Het pakket bevat een uitgebreid debiteurenbeheer, koppeling met internetbankieren en je doet moeiteloos de btw-aangifte. Je kunt dit boekhoudpakket 14 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen.