Webshop overnemen

Met tienduizenden webwinkels alleen al in Nederland is een webshop overnemen helemaal geen gek idee. Zowel om mee te starten als om je marktaandeel of omzet mee te vergroten. Aanbod met webshops die te koop staan, de webshopwaarde bepalen en voor- en nadelen van een webshopovername.

Inhoud:

Webshop overnemen of zelf starten

Bestaande webshop overnemenJe kunt nog steeds zelf een webwinkel beginnen zonder overname, maar de kans op succes lijkt kleiner dan wanneer je zo’n tien jaar geleden je webwinkel begonnen was. De consument van nu is kritischer.

Aan de andere kant zijn er online meer kopers en zijn er meer mogelijkheden om met een webshop snel een groot publiek te bereiken.

Er openden afgelopen jaren ook voldoende succesvolle nieuwe fysieke winkels, terwijl die markt al langer verzadigd is. De komende tien jaar staan er dus ook nieuwe webwinkels op die succesvol worden.

Zoek je een webshop die je kunt overnemen? Op Webshopovername.nl of Brookz.nl staat een groot aanbod. Ook helpen zij met de verkoop of waardebepaling.

Snel van start met een webshop-overname

Voorwaarden voor een succesvolle webshop overnameAls je direct moet leven van de inkomsten uit je webshop is een webshopovername waarschijnlijk kansrijker dan het opstarten van een nieuwe shop.

Na een overname van een bestaande webshop kun je direct van start. Een overname kost je waarschijnlijk veel geld, maar je loopt minder snel tegen die vervelende eerste problemen aan. Zo is het lastig inkopen bij een groothandel als je niet groot kunt inkopen bijvoorbeeld.

Door een webshop over te nemen start je direct met omzet.

Starten door een webwinkel te kopen

Iedereen kan ondernemer worden. Wettelijk houdt niets je tegen om een bestaande webwinkel over te nemen en hier jouw succes van te maken. Diploma’s, keurmerken of kapitaal zijn niet verplicht. Zelfs productkennis niet, al is een bepaalde passie voor de onderneming en haar aanbod natuurlijk wel een plus.

Als jij jarenlang hebt gewerkt als fietsenmaker dan is een fietsen- of buitensportwinkel een logischere keuze dan een winkel in keukenartikelen. Maar je besluit dit helemaal zelf. Is de overname voor jou een nieuwe stap en heb je nooit eerder een webwinkel in je beheer gehad? Ga dan wel voorzichtig te werk.

Je kunt het beste een webshop overnemen in een branche of sector waar je al bekend mee bent.

Een internetbedrijf is sterk afhankelijk van de strategie van haar eigenaar. Ken jij de trends en uitdagingen uit jouw branche? Weet jij wie de concurrenten zijn of worden? Zijn er spelers die binnenkort online gaan of verwacht je dat een buitenlandse speler deze markt komt betreden? Wees hier dan op voorbereid.

Wil je een webwinkel overnemen en heb je nog weinig ervaring in de e-commerce? Lees dan verder over een eigen webshop beginnen.

Te koop aangeboden webwinkels vinden

Hoe zie je of een webshop te koop staat? Om te beginnen is er online veel aanbod te vinden. Op platforms kunnen mensen eenvoudig een webshop verkopen. Dat begint meestal met een anoniem profiel, maar bij interesse van geïnteresseerde kopers kan de eigenaar zelf toegang geven tot de url en de bedrijfscijfers.

WebshopOvername

WebshopovernameVoor het grootste aanbod ga je momenteel naar Webshopovername.nl. Dit platform is uitgegroeid tot marktleider in de branche en biedt zowel een marktplaats als ondersteuning voor de kopers als verkopers in het hele proces.

Brookz

BrookzHet platform voor bedrijfsovernames Brookz.nl is gericht op meerdere branches maar biedt ook regelmatig webwinkels te koop aan. Werkt actief met adviseurs en biedt hierdoor ook veel ondersteuning bij de waardebepaling of het overnameproces.

Webwinkelforum.nl

Webwinkelforum.nlDe serieuzere spelers kiezen een serieus platform, maar kleinere webshops worden regelmatig op fora aangeboden. Op Webwinkelforum.nl staan regelmatig webwinkels te koop. Een alternatief is Marktplaats.nl en als je googelt naar ‘webshop te koop’ of ‘webwinkel overnemen’ kom je nog wel meer sites tegen waarop webwinkels te koop worden aangeboden.

Wil je liever niet zelf alle platformen af op zoek naar het aanbod? Dan kun je ook een makelaar inschakelen. Er zijn verschillende bedrijfsovername-adviseurs die je kunnen helpen om een webshop te kopen. Als je van plan bent tien- of honderdduizenden euro’s te investeren is een goede voorbereiding snel terugverdiend.

Kun je geen goede webshop vinden maar wil je wel een internetbedrijf? Zie dan ons artikel over de meest succesvolle methodes om online geld te verdienen.

Een lopende webshop waarderen

Webwinkel waarderenWat is een webwinkel eigenlijk waard? Internetbedrijven hebben relatief weinig tastbare waarde zoals een pand of stabiel verleden met omzet en winst. Dat maakt ze lastiger te waarderen, ook voor de meer ervaren overnamespecialisten. Maar waarde heeft een webshop meestal wel.

Die zit dan in de omzet- en winstprognoses of het klantenbestand. Naast omzet- en klantendata zit er ook vaak waarde in het bereik uit zoekmachineposities of social media-accounts. Soms telt ook een uniek contract met een leverancier, succesvolle verkoopaccounts op een marktplaats als bol.com of Amazon, of de voorraad en inventaris mee.

Naast omzet of winst telt een uniek leverancierscontract of  verkoopaccount op een marktplaats soms sterk mee.

Toekomstige winst en omzet berekenen

Een veelgebruikte methode is de Discounted Cash Flow-methode, ook wel omschreven als DCF-methode. Hiermee reken je uit wat de webshop na de overname gaat opbrengen, minus de kosten die je eraan kwijt bent. Als de omzet van een webshop dus afgelopen tijd snel groeide, heeft dat invloed op de waarde.

En omdat de opbrengsten steeds onzekerder worden houdt de berekening er rekening mee dat de inkomsten uit het eerstvolgende jaar na de overname meer waard zijn, dan de inkomsten die pas na twee of drie jaar binnenkomen.

De DCF-methode is een populaire manier om de waarde van een webwinkel te berekenen.

De berekening geeft een indicatie van de waarde van een webshop, maar dat hoeft niet de werkelijke  waarde te zijn. Soms is de overnamesom hoger omdat de webshop goede contracten heeft met een leverancier of juist minder waard omdat de webshop zelf al lang geen onderhoud meer heeft gehad.

En soms zit de waarde vooral in zaken waar je het vooraf niet verwacht. Want ook al is de webwinkel zelf helemaal digitaal, dat wil niet zeggen dat er geen slim magazijn- of orderbeheersysteem achter zit dat soms best wel wat waard kan zijn. Hoeveel jou dit allemaal waard is moet je natuurlijk zelf bepalen.

De webshopovername zelf

investeringsaftrek op een bedrijfsmiddel berekenenBen je er met de verkoper uitgekomen over een prijs? Dan kun je de overname in gang zetten. Je stelt een geheimhoudingsverklaring op of hebt die misschien al gemaakt om tot een prijs te kunnen komen. Mogelijk kun je dan nog onderhandelen over de aanvullende voorwaarden.

Zo is er wat voor te zeggen als je wilt dat de webwinkelier zelf nog een tijdje betrokken blijft bij de onderneming, in ruil voor een op winst gebaseerde vergoeding. Of dat je de prijs deels laat afhangen van wat de toekomst brengt. Op die manier blijven de risico’s beperkter.

De overdracht van de webshop regelen

Vervolgens regel je samen de overdracht. Bij een bv is dat de aandelenoverdracht bij een notaris. Dat gaat vrij formeel, maar dit heeft wel als voordeel dat alles direct duidelijk en goed geregeld is. Bij een aandelenoverdracht verandert de webshop zelf niet dus je kunt direct door met de onderneming.

De overdracht van een eenmanszaak is soms wat lastiger, doordat je het KvK-nummer daarvan niet kunt overnemen. Het overdragen van een kleine webwinkel lijkt dus makkelijker doordat je simpelweg de domeinnaam op een nieuwe eigenaar kunt overschrijven. Maar let hierbij wel op dat klanten, partners en leveranciers zaken deden met de eigenaar.

bedrijfsovernameZo kun je vaak niet zomaar het contract met de betaalprovider overzetten op een andere naam. Groothandels doen hier meestal minder moeilijk over, al zijn ook die niet verplicht om te leveren aan de nieuwe eigenaar.

Vanuit de AVG kun je misschien klant- en besteldata van een webshop overnemen om redenen als garantie of de boekhouding, maar officieel gezien moet een nieuwe eigenaar eerst zelf toestemming krijgen voordat die de gegevens voor marketingdoeleinden kan gebruiken. Het voortzetten van een nieuwsbrief is, zeker als je melding maakt van de overname, meestal niet direct een probleem. Maar commerciële e-mails met aanbiedingen of andere acties kun je niet zonder toestemming versturen.

Bij een eenmanszaak kun je het KvK-nummer niet overnemen. Dat kan problemen opleveren.

Als de webshop dan uiteindelijk echt van jou is, heb je meestal al een langer traject meegemaakt met de onderneming. Je hebt dan al een beeld van de bezoekers, producten die je verkoopt en mogelijke vragen over retouren of garantie. Je kunt nu echt zelf aan de slag met jouw strategie en visie. Wat er gebeurt nadat je de webwinkel hebt overgenomen is dan ook helemaal aan jou! Succes!

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een webwinkel overnemen zijn:

Wat is een webwinkel waard?

Wat is een webshop bij een succesvolle verkoop ongeveer waard? Bedragen als drie keer de omzet of vijf keer de jaarwinst komen soms langs, maar is slechts een eerste indicatie. Een goede waardebepaling van een bedrijf is altijd afhankelijk van de koper en verkoper.

Deze bedrijfsovernames zijn altijd maatwerk, maar er zijn wel methodes voor de waardebepaling. De Discounted Cash Flow-methode is bijvoorbeeld populair onder webwinkels. Al is de waarde van je webshop ook afhankelijk van de naam, omzet, concurrentie, contact met leveranciers en het klantenbestand.

Hoe vind ik een webwinkel die te koop staat of zet ik mijn webshop te koop?

Je kunt zelf googelen en elke webwinkel die je interessant vindt vragen of ze interesse hebben om te verkopen, maar meestal is het niet gemakkelijk om hiermee een goede webshop te vinden. Om die reden zijn er overnameplatforms ontstaan. In dit artikel noemen we de meest populaire spelers met een groot aanbod van zowel webshops, dropshipping-spelers en online marktplaats-accounts.

Zal ik een webwinkel overnemen, of zelf beginnen?

Een webwinkel kopen kost veel geld. Als je zelf vanaf nul een webshop gaat beginnen dan zijn je eerste aanloopkosten meestal lager.

Al moet je wel rekening houden met het feit dat het meestal langer duurt voor je met een nieuwe webshop een serieuze omzet opbouwt. Ook duurt het langer voor je kortingen krijgt bij je leverancier, organisch verkeer opbouwt uit sociale media of posities in zoekmachines, of andere hobbels hebt overwonnen die nodig zijn om een webwinkel succesvol te maken.